«Нам потрібні кадри. У вас є шанс почати працювати просто зараз» – воєнний фотокореспондент Андрій Дубчак

2 квітня 2024 року
     Засновник медіа Donbas Frontline, воєнний фотокор, який з 2014 року знімає війну, поділився зі студентами-журналістами своїм досвідом.

Студенти спеціальності "Журналістика" активно вивчають та досліджують нові сторони своєї професії, розширюючи горизонти сучасної журналістики. У суботу у рамках гуртка "МедіаТОР" на заняття з "Аудіовізуального виробництва" до нас у гості завітав воєнний кореспондент Андрій Дубчак. Щойно зустріч розпочалася – завила сирена. Ми спустилися в укриття. «Після Авдіїки, де в останні дні вибухи були щохвилини, тут тривога сприймається не так, але реагувати на неї все одно треба. Нещодавно навпроти моєї квартири у Києві влучила ракета – у мене повибивало вікна. Я злякався за дружину та котів» - сказав Андрій, сідаючи на стілець у підвалі.

Гість ділився своїм досвідом, розповідаючи про враження та спогади з відвіданих найнебезпечніших точок конфліктів, таких як Бахмут, Авдіївка, Попасна та інші.

Вперше відчув себе воєнним кореспондентом під час подій на Майдані у 2014 році, коли ведення стрімів із місця подій, а потім – з місць вбивств, дало відчуття, що ця робота його вже не полишить.

На занятті студенти активно спілкувалися з паном Дубчаком, ставлячи різноманітні запитання щодо його професійного та особистого життя. Андрій розповідав впевнено, але тихо. Ми зчитували втому в його очах, і він про це теж говорив. Без відпустки з 2022 року… Але на запитання студентки 2 курсу Йордани Курганевич "Чи хочете ви продовжу займатися цією справою?", відповів, що інформація в наш час - найважливіша зброя, тому здобувати її – не припинить.

Серед присутніх більшість було дівчат і запитання про жінок на війні піднімалося не раз. Андрій наголосив, що у воєнній журналістиці дуже багато жінок, зокрема і в його команді. Але попри це, вважає себе фотокором-одинаком, адже любить працювати один, оскільки так він несе відповідальність тільки за своє життя.

Андрій підкреслив, що пройшов безліч курсів для удосконалення своїх вмінь. Серед них: медичні навички (перша медична допомога), курси з написання текстів та інші, щоб робити репортажів на рівні визнаних видань, наприклад, "The New York Times".

Ми щиро вдячні викладачці Анні Данько-Сліпцовій за можливість зустрітися та поспілкуватися з такою видатною особистістю, як Андрій Дубчак, і поглибити свої знання в сфері журналістики.

Дар’я Швець,
студентка 2 курсу
спеціальності «Журналістика»
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook