ВІДБУВСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ВЕБІНАР «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВЕТЕРИНАРНОЇ НАУКИ І ПРАКТИКИ»

1 квітня 2024, 23:58
   28 березня 2024 року відбувся науково-практичний вебінар «Актуальні проблеми ветеринарної науки і практики», який організувала і провела кафедра терапії і клінічної діагностики НУБіП України згідно наказу ректора № 265 від 20.03.2024 року.
   Метою науково-практичного вебінару було ознайомлення з широким спектром можливостей працевлаштування лікарів ветеринарної медицини та перспективами, які отримують студенти навчаючись на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України.  До участі у вебінарі були запрошені випускники шкіл, коледжів, технікумів, студенти закладів вищої освіти спеціальності «Ветеринарна медицина», навчально-педагогічні працівники. 
   Загалом, у вебінарі взяли участь більше 120 учасників з різних закладів вищої освіти України, зокрема науково-педагогічні працівники та студенти фахових коледжів: Рогатинського аграрного фахового коледжу, Новочорторийського технолого-економічного фахового коледжу, ВСП "Бучацький фаховий коледж ЗВО «Подільський державний університет",  ВСП "Золотоніський коледж ветеринарної медицини БНАУ", ВСП "Кам'янець-Подільський фаховий коледж ЗВО"Подільський державний університет", ВСП "Кіцманський фаховий коледж ЗВО"ПДУ", ВСП "Козелецький фаховий коледж ветеринарної медицини БНАУ", ВСП "Технолого-економічний фаховий коледж БНАУ», Василівського фахового коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного", ВСП «Мигійський фаховий коледж Миколаївського НАУ, Новоушицького коледжу ЗВО"Подільський державний університет"; студенти та викладачі факультетів ветеринарної медицини та факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України, представники Нацонального авіаційного університету; представники ветеринарних клінік та випускники шкіл. 
   Із вітальним словом до учасників семінару звернулась Наталія Грушанська, доктор ветеринарних наук, професор, завідувач кафедри терапії і клінічної діагностики, яка окрім привітань, наголосила на важливості життєвого вибору професії в житті кожної людини. Проте успіх  складається з невтомної  праці та  послідовних кроках на шляху кар’єрного зростання, починаючи з студентських років. Тому для слухачів вебінару представлені успішні історії випускників НУБіП України, які відображають різні аспекти ветеринарної спеціальності і дають можливість студентам реалізувати свій фахових потенціал у своїх компаніях, лабораторіях, холдингах тощо.
   Першим доповідачем на вебінарі була Олена Курята, фахівчиня з питань Єдиного здоров’я Бюро ВООЗ в Україні, випускниця НУБіП України, яка представила доповідь на тему «Професія ветеринарного лікаря у сучасному світі: глобальні виклики та впровадження підходу Єдине здоров’я»
 
   Доповідач акцентувала свою доповідь на глобальних викликах, які стоять перед лікарями ветеринарної медицини та людством загалом, підходах і принципах «Єдиного здоров’я», і дала власні поради студентам, як починаючи із студентських років, набувати професійних знань, орієнтуватися в інформаційному просторі, долати життєві та професійні труднощі та вірити в свої сили.
   Наступним доповідачем був доцент кафедри терапії і клінічної діагностики НУБіП України, уповноважена особа за ветеринарний фармаконагляд ПАТ НВЦ «Борщагівський хімфармзавод» Андрій Розумнюк, який представив доповідь на тему «Фармацевтичне виробництво ветеринарних препаратів».  Він не лише ознайомив учасників семінару із законодавством та вимогами щодо виробництва ветеринарних препаратів в Україні, а й представив та наочно продемонстрував технологічний процес виготовлення лікарських засобів на ПАТ НВЦ «Борщагівський хімфармзавод», вимоги безпеки під час виробництва та їх контроль.
   Особливості роботи ветеринарного лікаря на птахофабриках МХП  представив директор Департаменту птахівництва МХП, випускник НУБіП України Євген Бойко. Він не лише ознайомив слухачів із технологічним процесом вирощування птиці на Миронівській птахофабриці, а й детально зупинився на роботі ветеринарного лікаря на птахофабриках, їх відповідальності та інноваційних підходах роботи на сьогоднішній час,  вимогах до компетенцій та навиків ветеринарних фахівців та випускників, які планують пов’язати своє професійних майбутнє з роботою в цій галузі. 
   Стан галузі дистрибуції ветеринарних засобів представив  Володимир Самойленко, керівник напряму ветеринарних препаратів компанії «Фауна-Дніпро», який окреслив основні проблеми в сфері дистрибуції ветеринарної продукції серед клінік, ветеринарних аптек, господарств та викликах, пов’язаних з повномаштабним вторгненням та міграцією ветеринарних фахівців та активів компаній у цей час,  також акцентував студентів на якісне  навчання, починаючи з студентських років.
   Ольга Мартиненко, генеральний директор ТОВ  «Експертний центр діагностики та лабораторного супроводу», випускниця НУБІП України представила доповідь на тему  «Світ лабораторної  діагностики зсередини та її значення у ветеринарній медицині».  Доповідач представила широкий спектр для діяльності лікаря ветеринарної медицини в сфері лабораторної діагностики на прикладі можливостей лабораторії Біолайтс .
   Вона  наголосила на високих професійних якостях тих лікарів, які планують пов’язати свою роботу з лабораторною діагностикою, оскільки їх освідченість і кваліфікація дозволяє будь якій лабораторії досліджувати, аналізувати, впроваджувати нові сучасні методи діагностики різних хвороб   і бути ефективним інструментом в руках лікаря. 
   Юрій Щербань, керівник відділу по роботі з ключовими клієнтами компанії Elanko  зробив доповідь на тему «Покращення життя тварин покращує життя в цілому» та представив спектр ветеринарних препаратів, які реалізує  компанія Elanko  для догляду, профілактики і лікування дрібних домашніх та продуктивних тварин, а також пробіотиків та кормових добавок. А також акцентував вимоги великих міжнародних компаній  до  рівня кваліфікації ветеринарних лікарів.
   Особливості роботи ветеринарного лікаря в клініці дрібних тварин Алден-Вет представив Віталій Плисюк, кандидат ветеринарних наук, старший викладач кафедри терапії і клінічної діагностики, лікар ветеринарної клініки Алден-Вет. Він зосередив свою увагу на важливості поєднання навчання, досвіду та провідних технологій для формування цілісної особистості лікаря, який надає свою допомогу тваринам і часто рятує їх життя. 
   Доповідач показав впровадження методів ультразвукової діагностики, рентгенографічних досліджень, комп’ютерної томографії, електро – та ехокардіографії, ендоскопії в рутинній практиці ветеринарного лікаря. І важливість для студентів опрацьовувати ці методи з студентських років і уже підготовленими приходити у лікарську практику.
   На завершення до учасників науково-практичного вебінару звернувся декан факультету ветеринарної медицини НУБіП, академік НААН, доктор біологічних наук, професор, Микола Цвіліховський із доповіддю «Факультет ветеринарної медицини НУБіП України – флагман підготовки ветеринарних лікарів в Україні», у якій подякував усім учасникам вебінару за участь та наголосив на важливості обраної професії, її фундаментальних засадах, непорушних принципах якісної підготовки лікаря ветеринарної медицини згідно світових стандартів та міжнародних вимог. А також запросив  випускників коледжів та шкіл приєднатися до студентства ветеринарної спільноти НУБіП України. 
 
Завідувач кафедри терапії і  клінічної діагностики  
Наталія Грушанська
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook