Виїзні практичні заняття в Український інститут експертизи сортів рослин

3 квітня 2024 року

1 квітня студенти II та IV курсу агробіологічного факультету спеціальності 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» відвідали Український інститут експертизи сортів рослин.
 


Напочатку студенти ознайомилися і структурою Українського інституту експертизи сортів рослин. Саме ця установа проводить державну науково-технічну експертизу сортів рослин з метою визначення придатності їх до поширення в Україні та набуття  майнових прав на сорт рослин, як об’єкт інтелектуальної власності.

Було підкреслено, щодо важливості якості насіння для виробництва с/г продукції. Зокрема, брак інформації про якість насіння може призвести до неврожаїв і може загрожувати продовольчій безпеці. Захист інтелектуальної власності має вирішальне значення для забезпечення стабільного розвитку селекції та насінництва.

 

 

 

В лабораторії молекулярно-генетичного аналізу було продемонстровано дослідження за допомогою сучасних методів аналізу з кваліфікаційної експертизи сортів рослин та садивного матеріалу, здійснення сортової ідентифікації та проведення аналізу сортів на наявність в них ГМО.

 

Також слід відзначити, що одним із напрямів діяльності є надання методичної допомоги та консультативних послуг с/г підприємствам, фермерським господарствам у використанні ними досягнень науки, техніки, передового досвіду в галузі охорони прав на сорти рослин.

 

 

На практиці в лабораторії показників якості сортів рослин було представлено дослідження з проведення аналізів сортів щодо визначення посівних якостей насіння та продуктів їх переробки.

 

 

Кульмінацією екскурсії стало відвідування унікального сховища довготривалого зберігання офіційних зразків насіння. Для забезпечення зберігання насіння офіційних зразків сортів рослин у життєздатному стані приміщення УІЕСР має спеціальні морозильні камери довгострокового, середньострокового та довгострокового зберігання. В кімнаті для пакування студенти ознайомилися з правилами пакування та маркування насіння с/г культур.

 

 

Висловлюємо щиру подяку, співробітникам Українського інституту експертизи сортів рослин, за інформаційну та організаційну підтримку заходу.

 Олександр Комар,

старший викладач кафедри овочівництва і закритого ґрунту 

 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook