Природокористування і якість життя - поради лікаря: вплив дієти на стан пацієнтів з раком передміхурової залози

3 квітня 2024 року

   Результати нещодавнього дослідження демонструють, що рослинна дієта з низьким вмістом молочних продуктів і м’яса, яка багата фруктами, овочами, зерновими, горіхами, може покращити сексуальне здоров’я та функціональний стан сечової системи у пацієнтів, які лікуються від раку простати.

   Висновки, опубліковані у лютому 2024 року в журналі Cancer, підкріплюють результати попередніх досліджень щодо можливостей рослинної дієти зменшувати ризик рецидиву раку та підвищувати виживаність у чоловіків з раком передміхурової залози.

   У цитованому дослідженні вперше встановлено зв’язок між споживанням більшої кількості рослинної їжі та кращими показниками якості життя пацієнтів з діагнозом рак передміхурової залози.

   Науковці вивчили дані понад 3500 чоловіків, хворих на рак простати, які брали участь у дослідженні здоров’я медичних працівників Health Professionals Follow-Up Study, розпочатому в 1986 році. Аналіз даних включав інформацію про 50 тисяч чоловіків - стоматологів, фармацевтів, оптометристів, остеопатів, фізіотерапевтів і ветеринарів. Середній вік діагностики раку передміхурової залози становив 68 років; 48% пацієнтів перенесли радикальну простатектомію, а 35% — променеву терапію. Жоден із пацієнтів не мав метастатичного захворювання.

   Чоловіки, які брали участь у дослідженні, кожні чотири роки заповнювали анкету: яку їжу вони споживають і в яких пропорціях. Інше опитування, яке проводилося кожні два роки, оцінювало частоту нетримання сечі, труднощі з підтриманням ерекції, проблеми з кишечником, енергією та настроєм, а також інші проблеми зі здоров’ям.

   Дослідники розділили пацієнтів на квінтилі на основі співвідношення рослинної та тваринної їжі в їхньому щоденному меню. Автори виявили, що ті, хто споживав найбільше продуктів рослинного походження, мав на 8-11% кращі показники сексуальної функції, ніж група, яка споживала найменшу кількість цих продуктів.

   Ці чоловіки також повідомили про кращі функціональні показники здоров’я сечової системи, з меншою кількістю випадків нетримання, обструкції та подразнення (на 14%), а також кращі показники гормонального здоров’я, погіршення якого відзначалися такими симптомами, як низька енергія, депресія, зміни настрою (до 13%).

   Зазначимо, що попередні дослідження продемонстрували зв’язок між рослинною дієтою та еректильною функцією у чоловіків, які не хворіють на рак простати.

   Методологія дослідження була обмежена його ретроспективним характером і способом оцінки харчування. Як зазначають автори, рослинна дієта може бути корисною, також зважаючи на наявність переконливих даних щодо її протективного ефекту проти серцево-судинних захворювань, що дуже важливо для чоловіків, які в анамнезі мають рак передміхурової залози, враховуючи надвисоку смертність від атеросклеротичних серцево-судинних захворювань саме чоловіків старшого віку.

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook