На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройшла гостьова лекція доктора Вілліам Бебірані (Індія) на тему: «Host Plant Resistance – Types and Mechanisms of Resistance and its Applications»

4 квітня 2024 року

  На якість підготовки сучасних фахівців важливий вплив має залучення до освітнього процесу представників бізнесу, науки, освіти, зокрема іноземних лекторів.
  4 квітня 
для магістрів та бакалаврів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин», а також викладачів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології пройшла гостьова лекція професора із сільськогосподарської ентомології, доктора Вілліам Бебірані (Індія) на тему: «Host Plant Resistance – Types and Mechanisms of Resistance and its Applications». Лекція організована доцентом кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Ярославом Лікарем.

  Доктор Вілліам Бебірані професор сільськогосподарської ентомології, а минулому декан факультету захисту рослин сільськогосподарського університету Таміл Наду (Індія) та випускниця нашого факультету за спеціальністю 202 «Захист та карантин рослин». Вона закінчила факультет захисту рослин Української сільськогосподарської академії у 1989 році, а в 2019 році приїздила на 30-річчя зустрічі випускників. Саме тоді Вілліам Бебірані відмітила величезні зміни, що відбулися в alma mater: доглянута територія, ошатні корпуси, нові оснащені лабораторії. Також вона згадувала своє становлення, як фахівця на батьківщині, в Індії, після отримання диплому в нашому університеті, ділилася своїм досвідом.

  А вже сьогодні доктор Вілліам Бебірані розповіла про механізми стійкості рослин-господарів, види резистентності, про основні переваги та недоліки, класифікувала 3 категорії псевдостійкості, детально зупинилася на генетичній стійкості, включила в свою презентацію поняття про толерантність, навела чимало прикладів з власного досвіду про стійкі й толерантні сорти основних культур, зокрема рис, цукрова тростина, бавовна, сорго, жасмин.

 

  Доктор Вілліам Бебірані зауважила, що для захисту від потенційних шкідників і хвороб у рослин є великий арсенал пристосувань. Хорошим бар’єром для деяких бактерій та грибів є кутикула й перидерма. Проте головною є хімічна система захисту, яка налічує тисячі різноманітних сполук вторинного походження. Саме вторинні сполуки забезпечують основний захист рослин від ураження патогенами, ушкодження комахами. Проте, селекція більшості культурних рослин здійснювалася шляхом зниження вмісту речовин вторинного походження, що негативно позначалося на їх стійкості до комах та хвороб. Також в ході лекції було розглянуто механізми стійкості рослин до шкідників.

 

  Лекція проходила в онлайні режимі, англійською мовою та неймовірно зацікавила магістрів, після якої вони мали змогу поспілкуватися з доктором Вілліам Бебірані, поставити свої питання та отримати на них відповіді. В жвавій дискусії зі спікером взяли участь викладачі факультету, зокрема доценти кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Тетяна Стефановська, Ярослав Лікар, Оксана Сикало. 

 
  Щиро дякуємо доктору Вілліам Бебірані за надзвичайно цікаву, інформативну лекцію, за досвід та практичні поради! 

 

Людмила Кава, доцент кафедри ентомології,
інтегрованого захисту та карантину рослин
Наталія Батрак
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook