ЧОМУ ПРОЦЕДУРА ОЦІНКИ ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ ПОТРЕБУЄ ПЕРЕГЛЯДУ? ЮРІЙ МАРЧУК В ЕФІРІ «СУСПІЛЬНЕ. НОВИНИ»

5 квітня 2024 року
НУБіП України

     Не один місяць тривають обговорення і йдуть дискусії навколо порядку здійснення процедури Оцінки впливу на довкілля (ОВД) у лісівничому середовищі. Що це – екологічний контроль, чи гальмо в лісовому господарстві? Це питання піднімалося і під час проведення Всеукраїнського круглого столу, який відбувався в НУБіП України, ініціаторами проведення якого стали ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України та Товариство лісівників України.
     Це питання викликає дискусії і сьогодні, бо сама процедура проведення ОВД занадто забюрократизована, на її проведення витрачаються великі кошти лісгоспів, які йдуть в кишеню кількох фірм, що впливає на вартість деревини і що сьогодні є дуже важливим – не дозволяє вчасно проводити санітарні рубки. Навіть у час повномасштабної війни не лісівники не можуть оперативно проводити заготівлю для потреб оборони держави на ділянках, що були пошкоджені вітровалами та пожежами. Такі ділянки будуть стояти роками, очікуючи на свій висновок із ОВД, а у цей час розроблятимуться сусідні – здорові насадження.
     Саме про проведення процедури ОВД і Занонопроєкт № 9516, який очікує розгляду у Верховній Раді України в телеефірі «Суспільне. Київ» говорив завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіп України, голова Товариства лісівників України Юрій Марчук:

   «…Ми у січні в НУБіП України збирали великий Всеукраїнський круглий стіл для обговорення законопроекту № 9516, обговорювали його з виробничниками, науковцями, екологами, представниками Міністерства, Держлісагентства, лісівниками, аби почути різні думки щодо того, як працює оцінка впливу на довкілля.
      Законопроєкт підтриманий комітетом і зареєстрований у Верховній Раді, піде на перше читання.
     Дискусія, яка йде навколо оцінки впливу на довкілля, вартувала галузі 100 мільйонів гривень за останні 5 років. ОВД зараз – це не оцінка впливу на довкілля, яка зроблена громадськими організаціями на безоплатній основі, ОВД роблять фірми, які за ці висновки беруть досить великі гроші. Наприклад, коли лісгосп проводить санітарні рубки, він має заплатити якійсь невідомій фірмі приблизно 400 тисяч гривень, яка пише талмуд по ОВД товщиною 500 сторінок, які ніхто не читає і які нікому не потрібні.
     Ці великі гроші впливають на вартість деревини, яку купують деревообробники, ці гроші обчислюються і у податках, які сплачує лісгосп. Нам потрібно знайти спільну мову. У перекладі з грецької екологія і економіка мають спільний корінь «еко», що означає «дім». Ми живемо в одному домі. Не можна перегинати палицю ані в одну, ані в іншу сторону.
    Куб деревини створює десятки робочих місць: від вирощування лісу до деревообробки, до меблів, які стоять у кожному будинку. Ефективність і легальність деревини нам важлива. Ми готові до дискусії, але не готові вислуховувати безпідставні звинувачення у наш бік…»

 Переглянути відео можна за посиланням:

 drive.google.com/file/d/1tpZO6vXQU1MvtomkgvKFHIBYYVrAg4gQ/view

drive.google.com/file/d/1uYSaIOH03WwoGOnGax1C8R-5u78qh9l1/view

 

 

Прессекретар Товариства лісівників України,

Марія Бабич

Відео: "Суспільне. Новини"
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook