Науково-просвітницький центр прав дитини

Адреса: 03041, Київ, вул. Героїв Оборони, 16, навчальний корпус № 15а

Тел.: (044) 527-80-83

директор центру:

 

Науково-просвітницький центр прав дитини (НПЦ «Центр прав дитини» НУБіП України) є структурним підрозділом Національного університету біоресурсів і природокористування України. Центр створений розпорядженням декана гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України В.Д. Шинкарука № 16 від 30.03.2015 р.

Головною метою Центру є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини відповідно до положень Конвенції Організації Об'єднаних Націй, підвищення обізнаності про права дитини та розробка інноваційних методів вирішення проблем дітей та підлітків у важкій життєвій ситуації.
 
Положення Науково-просвітницького центру «Центр прав дитини» 
 
Чому саме Центр прав дитини?
 

 Науково-просвітницьким центром прав дитини розроблено проект створення інформаційно-просвітницьких стежок
«Права людини» та «Права дитини»

Науково-просвітницьким центром прав дитинигуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України розроблено проект створення інформаційно-просвітницьких стежок «Права людини» та «Права дитини» на території НУБіП України та у Голосіївського парку ім. Максима Рильського.Автор і керівник проекту – директор центру, доцент кафедри англійської філології Тарнавська Т.В.

Відповідно до Конвенції ООН про права дитини та Сімейного кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття (18 років). Це означає, що серед студентів І та ІІ курсів університету більшість – діти. Багато прав дитини ототожнюються з правами людини. Водночас, дитина, на відміну від дорослої людини, має свої особливі потреби, які необхідно враховувати.

Інформування суспільства про права людини, права дитини та про відповідальність за порушення цих прав – місія Центру прав дитини гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. Даний проект є нашим внеском у справу подолання труднощів, які переживає Україна.

Актуальність поширення знань про права людини та права дитини обумовлена міжнародними та українськими стандартами про забезпечення доступу громадян до інформації. Такий доступ є головним напрямом державної інформаційної політики України.

В статті 17 Конвенції ООН про права дитини зазначено, що Держави-учасниці забезпечують, «щоб дитина мала доступ до інформації і матеріалів із різних національних і міжнародних джерел, особливо до таких інформації і матеріалів, які спрямовані на сприяння соціальному, духовному і моральному благополуччю, а також здоровому фізичному і психічному розвитку дитини».

Положенням «Питання Уповноваженого Президента України з прав дитини», затвердженим Главою держави Указом від 11 серпня 2011 р. № 811, визначено, що одним із основних завдань Уповноваженого є здійснення заходів, спрямованих на інформування населення про права та законні інтереси дитини.

В умовах перетворень, щовідбуваються нині в Україні, проблеми захисту прав дітей набувають особливоїгостроти. На сьогодні офіційно органами міністерства соціального політики зареєстровано 1 мільйон 570 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Також близько десяти відсотків проживають у друзів чи родичів, офіційно не зареєстровані. Серед них багато дітей. Вони чутливо реагують на зміни в житті держави, проте самостійно не можуть впливати на умови власного існування. Незважаючи на значні зрушення, що відбулися у сфері захисту прав дитини, Комітет ООН з прав дитини вважає, що інформаційна політика України щодо ознайомлення громадськості з положеннями Конвенції є недостатньо ефективною і потребує активізації навчання з питань Конвенції серед різних фахівців, які працюють з дітьми.

Актуальність проекту також підтверджено «Концепцією національно-патріотичного виховання дітей та молоді», затвердженою Міністерством освіти України 27 березня 2015 року.

Мета проекту:
 сприяння підвищенню обізнаності громадян про існування, зміст та вимоги щодо прав людини та прав дитини;
 створення виховного простору на території НУБіП України у Голосіївському парку ім. М. Рильського;
 виховання поваги до законності, прав і свобод людини;
 сприяння національно-патріотичному вихованню громадян шляхом популяризації творів українського народного декоративного розпису;
 привернення уваги науковців до тем «Права людини» та «Права дитини».
Тривають пошуки джерел фінансування проекту.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook