До Міжнародного дня птахів в НУБіП України пройшла акція «Збережемо природу разом»

3 квітня 2024 року

 

Щорічно 1 квітня відзначають Міжнародний день птахів, який проходить в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Саме 1 квітня 1906 р. була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів. Традиційно в цей день вішають шпаківні на дерева та дуплянки, адже в цей час в Україну повертаються з зимівлі пташки, що знаменує також прихід весни.
З давніх пір люди захоплюються співом птахів, їх красою і яскравістю оперення і звичайно ж здатністю до польоту. Рано чи пізно кожен з нас задає собі питання: «Чому люди не літають, як птахи?». Мріючи хоч на хвилину опинитися на їхньому місці, люди з давніх пір тримають птахів у своїх будинках. Птахи прикрашають собою наш світ і наші будинки, перебуваючи поруч з людиною вони стали його маленькими веселими друзями. За ними можна годинами спостерігати, помічаючи нові й нові сторони їх життя, що приносить людині багато приємних хвилин.

За науковими даними відомо 10 672 видів птахів та 20 344 підвидів. На жаль, близько 156 видів знаходяться під загрозою вимирання. Їх поділяють на три надряди: Безкільові, Пінгвіни, Кільогруді.
Україна є домівкою для близько 360 видів птахів, а разом з тим, які залітають на її територію, ця кількість становить близько 456 видів. Проте, повномасштабне вторгнення росії в Україну 2022 р. стало небезпекою для багатьох видів птахів, а порушення Азово-Причорноморського міграційного коридору внаслідок військових дій завдали шкоди весняній міграції деяких видів.

Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства НУБіП України вирішив не залишатися осторонь Міжнародного дня птахів. 1 квітня дирекція ННІ, кафедра лісівництва з Ботанічним садом НУБіП здійснила встановлення штучних гніздівель для дрібних горобцеподібних птахів, які в недалекому майбутньому будуть радувати відвідувачів Ботанічного саду своїм співом та будиночків для проживання птахів, білок, кажанів. Необхідно зазначити, що кріплення на деревах здійснювалось із застосуванням льняних мотузок, які є природнім матеріалом і не будуть в майбутньому перешкоджати росту дерев у товщину.
Основною метою акції було поширення та популяризація інформації серед громадськості про птахів України; піклування про осілих та перелітних пташок України; їх правильну підгодівлю; виготовлення будиночків для проживання птахів, білок, кажанів. Заздалегідь для акції було виготовлено будиночки для птахів, білок та кажанів задля розміщення їх в Ботанічному саду НУБіП України. У виготовлені будиночків брав активну участь Денис Зав’ялов - старший викладач кафедри технологій та дизайну виробів з деревини та голова сенату студентської організації ННІ лісового і садово-паркового господарства Андрій Шах.
Варто відзначити, що найбільш активну участь в акції прийняли учні 8-го класу Гімназії № 179 Голосіївського району м. Києва, які разом із студентами, співробітниками кафедри лісівництва розвішували виготовлені дерев'яні будиночки в Ботанічному саду нашого університету.

Також для школярів було проведено екскурсію у лісівничо-просвітницькому центрі НУБіП України, Ботанічному саду НУБіП України, де вони мали змогу ознайомитися з лісовим біорізноманіттям, деревними рослинами різних регіонів України – від Карпат і до Криму, флорою лісових луків, боліт та узлісь.

Також зазначимо, що в Україні функціонує перша неурядова організація з охорони птахів Українське товариство охорони птахів (ТОП)  – національна громадська природоохоронна організація, заснована в 1994 р. Нині Товариство є українським партнером BirdLife International – Всесвітньої асоціації природоохоронних організацій. Мета товариства – попередити зменшення чисельності та зникнення птахів, підтримувати різноманіття їх видів у природі шляхом збереження та охорони ключових екосистем, що є визначальними для птахів і людей, а також сприяти посиленню ролі громад завдяки природоохоронним заходам.
Зазначимо, що подібні акції ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України планує проводити щорічно, сприяючи поширенню знань про біорізноманіття серед населення та вихованню бережного ставлення до природи.


Важливо пам'ятати, що птахи - це не іграшка, а живі істоти, які потребують поваги та турботи!


Наталія Пузріна, завідувач кафедри лісівництва,
Роман Гуржій, завідувач навчальної лабораторії
«Музей лісових звірів і птахів ім. професора О.О. Салганського»,
Марія Поливач, директор музею історії НУБіП України

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook