Експертна думка гуманітаріїв на шпальтах видання «The New York Times»

7 квітня 2024 року
“Україна планує максимізувати свої військові зусилля та поповнити армію за допомогою мобілізації”: саме з цього питання нещодавно Наталія Тілікіна, доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України висвітлила експертну думку на шпальтах видання “TheNewYorkTimes”. Пані Наталія є очільником Громадської організації «Інститут молоді». До Інституту входять провідні науковці та експерти, які займаються дослідженнями становища та благополуччя дітей і молоді, розробкою методик реалізації молодіжної політики та організації роботи з молоддю, проводять моніторинг реалізації та оцінку ефективності заходів/проєктів/програм у соціальній та молодіжній сфері.
Маємо змогу ознайомитися зі статтею у надпрестижному виданні “The New York Times”«Zelensky Lowers Ukraine’s Draft Age, Risking Political Backlash»: https://www.nytimes.com/2024/04/03/world/europe/zelensky-ukraine-military-draft-age.html (“Зеленський знижує призовний вік в Україні, ризикуючи політичною реакцією”) Так, Українська армія чисельністю близько одного мільйона військовослужбовців веде найбільшу війну в Європі з часів Другої світової війни, яка відбувається в окопах та на руїнах міст. Рівень жертв надвисокий. Більшість чоловіків, які мали запит реалізувати бажання захищати піти в армію, вже зробили це.
Тому виникло питання збільшення чисельності військовослужбовців. У зв’язку з цим, Президент України Володимир Зеленський у квітні цього року затвердив проєкт закону, підписання якого довгий час відклав, або Парламент відхиляв через значну кількість правок до нього, про зниження призивного віку для мобілізації з 27 років до 25 років. Даний законопроєкт мав би збільшити кількість мобілізованих, але цього очікувати не варто, на думку західних експертів, через те, що чисельність даної вікової групи чоловічого населення України є дуже незначною.
За словами Наталії Тілікіної, що підкріпленіданими офіційної статистики, станом на 1 січня 2022 року чисельність населення України чоловічої статі у віці 25-26 років становила 467 376 осіб або 2,5% від загальної чисельної населення України чоловічої статті. До речі, це найменш чисельні вікові групи населення, які, відповідно до проекту нового Закону, підлягають мобілізації. Так, наприклад, чисельність населення України чоловічої статі у віці 27-28 років на початок 2022 року становила 508 651 особа або 2,7% від загальної чисельної населення України чоловічої статті, 29-30 років – 576 825 осіб або 3,0%».  Але багато хто вже служить в армії, живуть на окупованих територіях чи за межами України, або мають роботу чи інвалідність, які звільняють від призиву.
«Рішення прийнято. І лише зниження призовного віку не вирішить гострої потреби України у солдатах», — сказав Сергій Грабський, полковник і коментатор війни для українських ЗМІ. Український військовий командувач генерал Олександр Сирський заявив минулого тижня, що армія «суттєво скоротила» свій запит, не уточнюючи цифри. Пан Зеленський також заявив, що не має наміру призвати жінок до армії, хоча жінки з медичною освітою зобов’язані стати на призовний облік.
Одним із напрямів соціальної діяльності є створення та моніторинг інформаційної бази (статистичних і соціологічних даних) з розвитку соціальної політики абсолютно всіх напрямків.
Отже, підсумовуючи, щоб максимізувати свої військові зусилля, Україна планує поповнити армію за допомогою мобілізації.
Беззаперечно, питання є гостро дискусивним, але чи маємо ми, УКРАЇНЦІ, час на дискусії ...
 
Дар’я Супрун,
професор кафедри соціальної роботи та реабілітації

 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook