Українські школярі взяли участь у захопливому Челенджі з фінансової грамотності, який організували кафедри фінансів і банківської справи та страхування!

3 квітня 2024, 15:02
  Підвищення фінансової грамотності населення є важливим елементом розвитку фінансового ринку України, підвищення стабільності фінансової системи та конкурентоспроможності вітчизняної економіки. Посилення фінансової грамотності в контексті зростання рівня фінансової інклюзії є однією з 12 ключових стратегічних цілей другого напряму стратегії НБУ "Цифрові фінанси як драйвер для цифровізації економіки". Ключ до подолання бідності, досягнення високого рівня соціальних стандартів в країні, в першу чергу – це економічна освіта, фінансова грамотність та ділова активність молоді. Разом з тим у ст. 12 Закону України «Про освіту» задекларовано завдання формування ключових компетентностей, спрямованих на досягнення загальної освітньої мети, одна з яких – підприємливість та фінансова грамотність. У рамках цієї стратегії та в межах Всесвітнього тижня грошей  - Global Money Week 2024 "Академія фінансової грамотності FinHub_4.0" кафедри банківської справи та страхування і кафедра фінансів Національного університету біоресурсів і природокористування України з 27 по 29 березня 2024 року спільними зусиллями провели онлайн Челендж з фінансової грамотності.

  Даний захід об'єднав понад 180 учнів 8-11 класів з різних куточків України та світу у спільному бажанні підвищити власне розуміння фінансових принципів та навичок управління грошима. Завдяки цьому заходу молоді покоління мають унікальну можливість навчитися ефективно керувати фінансами та зростати у світі, де фінансова грамотність стає ключовим елементом успіху і стабільності. За ці три дні слухачі прокачали свої soft skills у сфері приватних фінансів та зрозуміли важливість правильного фінансового мислення, планування, управління своїм часом для досягнення своїх цілей в майбутньому.

 

  Перший день челенджу відкрила з привітальним словом завідувачка кафедри банківської справи та страхування кандидат економічних, доцент Вікторія КОСТЮК з темою "Інвестуємо у знання: фінансова грамотність як фундамент успішної України". У своїй розмові пані Вікторія наголосила, про важливість та кричущу необхідність підвищення рівня фіннасової обізнаності населення України, зокрема молоді. Тому вже вкотре викладачі економічного факультету абсолютно на безоплатній основі проводять такі заходи та надають можливість будь кому долучитись та почати отримувати знання у сфері фінансів.

 

   Вікторія Анатоліївна подякувала керівництву університету за сприяння у проведенні даного заходу та наголосила про важливість таких заходів саме в такий надзвичайно складний час. Завідувачка кафедри банківської справи та страхування розповіла про алгоритм проведення челенджу та організаційні питання, зазначила, що протягом 3 днів учні пропрацюють 6 цікавих тем, які підготували викладачі кафедр фінансів та банківської справи та страхування, повідомила про правила безпеки під час повітряної тривоги та зауважила про важливість бути активними на кожній зустрічі та виконувати домашні завдання, адже по закінченню вебінарів організатори оберуть 10 найактивніших учасників та презентують їм памʼятні подаруночки. Крім того, Вікторія Костюк озвучила програму інтенсиву, представила викладачів кафедри фінансів та банківської справи та страхування НУБіП України Максима КЛИМЕНКА та Ольгу ФАЙЧУК, які відкрили серію захоплюючих вебінарів з фінансової грамотності.

   Доктор філософії, асистент кафедри фінансів Максим КЛИМЕНКО в якості першого спікера торкнувся теми японської концепції пошуку "цінності життя" ikigai із 4 порадами, серед яких: починати з малого, прийняти себе, звертати увагу на малі радощі та проживати життя тут і зараз. Ikigai передбачає пошук діяльності, що лежить на перетині 4 кіл: "Що я люблю? Що я вмію? За що платять? Що потрібно людям?". Серед концептів візії життя, Максим Вікторович виділив: страшні тільки ті помилки що повторюються; не робіть однакових дій, сподіваючись на різні результат, то ви зробили сьогодні для досягнення Вашої цілі.

 

   Досить цікаво були охарактеризовані передумови на шляху до фінансової свободи: вкладання у свою освіту та розвиток; наполегливість та рішучість на довгій дистанції; розуміння “активів” та “пасивів”; користь та шкода позичених грошей. Більше того, було піднято досить гостру тему поширення коротких відео (TikTok, YouTube shorts, Instagram Reels) та їхньої шкоди для когнітивних здібностей мозку разом із синдромом втрачених можливостей (FoMo), тобто нав'язливого страху пропустити цікаву ідею або гарну можливість. На завершення, Максим КЛИМЕНКО наочно продемонстрував інструмент планування та управління задачами, що базується на принципі kanban - trello.com.
 
   Наступний спікер - Ольга ФАЙЧУК, кандидат економічних наук, доцент кафедри банківської справи та страхування провела вебінар на тему "Чек-лист успішного планування особистого бюджету". Перш за все пані Ольга зазначила, що фінансове планування - це не просто інструмент для управління грошима, це ключ до фінансової свободи та незалежності. Планування сімейного бюджету є надзвичайно важливою складовою фінансової грамотності та успішного управління особистими фінансами.

 

  Фінансові цілі завжди потребують грошей, а на заробіток чи накопичення певної суми потрібен час. Фінансове планування (складання фінансового плану, ведення сімейного бюджету) допомагає врахувати всі аспекти, пов’язані з досягненням фінансових цілей. Саме на цих питаннях спікер фокусувала свій виступ. Під час спілкування були проведені опитування в інтерактивній програмі Metrimenter, де наочно можна поспостерігати перебіг сприйняття інформації та залучити аудиторію до активного обговорення.
   Далі було запропоновано шаблони таблиць для формування власного сімейного бюджету, на основі теоретичної бази, яку надала та пояснила пані Ольга. Разом з тим, в кінці зустрічі була проведена рефлексія з учасниками, шляхом пропрацювання негативних переконань про гроші. Крім того, учні отримали дуже цікаве домашнє завдання, яке допоможе пропрацювати свої навчики пріоритеризації, опрацювати колесо життєвого балансу, почати слідкувати за своїми витратами та доходами за допомогою запрпонованих додатків ведення особистого бюджету.
 

    28 березня 2024 року розпочався 2 день Челенджу з фінансової грамотності, який по традиції відкрила завідувачка кафедри банківської спарви та страхування Вікторія КОСТЮК. Перш ніж перейти до спікерів, було згадано вивчене за вчорашній день, отримано інформацію щодо виконання домашнього завдання учнями та акцентовано увагу про важливість тем, які будуть надалі розглянуті.
 
   Першим спікером другого дня челенджуі була кандидат педагогічних наук, доцент кафедри банківської справи та страхування Лідія АВРАМЧУК, яка поспілкувалась зі слухачами на тему "Еволюція грошей на території України: від золота до е-гривні". Було зауважено, що вивчення історії власної валюти сприяє формуванню патріотичних почуттів та національної свідомості, підвищує почуття гордості за країну та її досягнення в економічній сфері. Знання історії гривні допомагає зрозуміти її поведінку в різних ситуаціях, що важливо для правильного фінансового планування та управління особистими фінансами. Саме тому, знання історії гривні має важливе значення для формування фінансової грамотності, національної свідомості та економічної освіти громадян.
   
    Здавалося б історична довідка, але школярі були в захваті від почутого, адже наразі наша молодь ще більше усвідомлює важливість знань з української історії гривні. Від початку і до кінця було пройдено шлях нашого національного платіжного засобу та уніфікації його протягом різних період становлення. В якості домашнього завдання, учням було запрпоновано відвідати віртуальну екскурсію Музеєм Грошей НБУ.
   
    Далі учасники заходу поринулись в історію становлення страхування разом з кандидатом економічних наук, доцентом кафедри банківської справи та страхування Русланою ОПАЛЬЧУК, адже розмова відбулась на тему: "5000 років епохи страхування: легенди та сучасність"
   
   У сучасних умовах діяльності страхових компаній в Україні важливу роль відіграє низька страхова культура суспільства, як чинник, що стримує розвиток страхового ринку. Для того, щоб забезпечити стабільне функціонування страхового ринку України, необхідно реалізовувати заходи, спрямовані на підвищення страхової культури населення та збільшення платоспроможного попиту на продукти страхових компаній. Саме тому спікер зосередила увагу на тому, щоб викликати зацікавленість учнів до страхової справи та розповіла безліч цікавих фактів з історії становлення страхування в світі та Україні, розкрила базові поняття у світі страхування та постійно взаємодіяла з учнями через чат вебінару.
   
   29 березня 2024 року для учнів розпочався фінальний день челенджу та їх очікувало дуже важливі теми з викладачами кафедри фінансів. Першою до виступу була запрошена кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Зоя ТІТЕНКО, яка в рамках підвищення фінансової грамотності молоді презентувала школярам лекцію на тему "Податкометер: дискусія про фінансові обовʼязки". Податок – це частина зароблених грошей, яку повинен сплачувати до державного бюджету кожен українець. Без податків не може існувати жодна країна у світі.
   Власне, спікер розповіла учням про історію становлення податків та передумови їх виникнення. Було розглянуто податки, які існують в Україні та обовʼязки громадян щодо їх сплати. Досить цікавим для школярів було ознайомлення із сучасними цікавими податками, що існують у світі, зокрема податок на чіпси та сонце. На практичній частині, школярі з радістю взяли участь у цікавій та пізнавальній вікторині про податки.

   Сучасній молоді важливо розуміти основи приватних інвестицій, адже світ диктує правила фінансового успіху і одним із цих правил – є інвестування. Важливо навчитись правильно витрачати, заощаджувати власні фінансові ресурси та ефективно формувати подушку безпеки. Саме тому завершальну тему Челенджу з фінансової грамотнотсті "Про інвестиції в майбутнє: секрет успішного інвестора" висвітлила кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Оксана СТОРОЖЕНКО.
 
  Оксана СТОРОЖЕНКО розповіла учням історію виникнення терміну «інвестиція», основні характеристики та види інвестицій, інвестиції в інновації, приклади успіху становлення успішних інвесторів. Було запропоновано різні способи інвестування та способів формування пасивного доходу навіть під час воєнного стану в Україні.
 
 Підбиття підсумків відбулося в розслабленій атмосфері завідувачкою кафедри фінансів, доктором економічних наук, професоркою Наталією ШВЕЦЬ. На завершення, учні мали можливість поринути у життя нашого університету, почути переваги навчання на спеціальності 072 - "Фінанси, банківська справа,  страхування та фондовий ринок", були запрошені на День відкритих дверей та подальшої співпраці.
 
   Всі учасники Челенджу з фінансової грамотності висловловили своє захоплення та вдячність за цікавий захід. Організатори обрали 10 переможців серед всіх учасників, які набрали найбільшу кількість балів, виконуючи різноманітні завдання. Також було відзначено 10 школярів за активну участь.
   Переможці отримають подарунки, а всі учасники - сертифікати. В подальшому учні матимуть змогу спілкуватися з викладачами через телеграм-канал "Академії фінансової грамотності FinHub_4.0" та отримувати цікаву інформацію про майбутні заходи, організовані кафедрами фінансів і банківської справи та страхування економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.

 

доцентка кфедри банківської справи та страхування,
Ольга ФАЙЧУК
доцентка кафедри фінансів
Юлія БІЛЯК

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook