Викладачі кафедри економіки прийняли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві»

30 березня 2024, 18:38

Стало доброю традицією приймати участь у науково-практичних конференціях з питань розвитку біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві, які започатковані  кафедрою економічної теорії та навчально-науковою лабораторією економічної теорії та біоекономіки НУБіП України.   В цьому році Міжнародна конференція з питань біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві відбулася   29-30 березня за допомогою онлайн-платформи ZOOM, в якій прийняли участь викладачі кафедри економіки; к.е.н., доцент Гаврилюк І.П., к.е.н., доцент Балан О.Д., к.е.н., асистент Рубан О.О., старший викладач Коваленко Л.В.  

Науково-практичну конференцію відкрив д.е.н., професор, завідувач кафедри економічної теорії НУБіП України Микола Петрович Талавиря. Він відмітив важливість питань, які обговорюються щорічно  на семінарах і конференціях з питань біоенергетики.
 
 
Начальник науково-дослідної частини Університету, д.с-г.н. професор, член-кореспондент НААН України Отченашко Володимир Віталійович привітав учасників онлайн-семінару, звернув увагу присутніх на важливість біоенергетики, побажав плідної роботи.
 
 
Дуже цікавими був  виступ: голови Біоенергетичної асоціації України Георгія Гелетухи, який зупинився на перспективах виробництва  біометану в Україні і його експорту у країни ЄС.
 
 
Сучасні біотехнології дозволяють виробляти екологічно чисту продукцію, зберігаючи при цьому навколишнє середовище, що сприяє запровадженню біоекономічних підходів у розвитку аграрного сектора.
 
 
При застосуванні біотехнологій в аграрному секторі з’являються додаткові можливості вирішення таких глобальних проблем, як: нестача продовольства, пов’язана зі зростанням населення; вичерпання копалин мінеральних ресурсів; забруднення навколишнього середовища; поліпшення якості життя, соціальне забезпечення. Важливе значення у реалізації біоекономічного підходу у розвитку аграрного сектора має відновлювана органічна речовина, яка генерується рослинами в процесі фотосинтезу – біомаса. 
 
 
В аграрному секторі первинним джерелом біомаси є сільськогосподарські культури, відходи та побічні продукти рослинництва і відходи тваринництва, які дають велику кількість органічного матеріалу, придатного для отримання додаткової енергії. Окрім енергетичних проблем, застосування біомаси та біопалива сприяє вирішенню ряду важливих екологічних проблем: стан повітря, забрудненого шкідливими речовинами вихлопних та димових газів; значні обсяги викидів в атмосферу парникових газів – діоксиду вуглецю, метану та ін. 
 
 
Окрім енергетичних проблем, застосування біомаси та біопалива сприяє вирішенню ряду важливих екологічних проблем: стан повітря, забрудненого шкідливими речовинами вихлопних та димових газів; значні обсяги викидів в атмосферу парникових газів – діоксиду вуглецю, метану та ін. 
 
 
Виступ к.т.н., Тетяни Железної ознайомив учасників конференції з перспективами виробництва біометану з проміжних культур в Україні, з проведеним аналізом в даній сфері.
 
 
Старший науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАНУ, старший консультант НТЦ «Біомаса», експерт UABIO,  к.т.н. Семен Драгнев, в минулому студент НУБіП  України  за спеціальністю   «Механізація  сільського  господарства», консультує щодо процесів збору, логістики та енергетичного використання аграрної біомаси; виробництва біодизелю. Експерт представив ґрунтовну презентацію, розповів про особливості біопалива у транспортному секторі ЄС.
 
 
Загалом до Міжнародного семінару «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві» долучились спеціалісти в даній галузі,  науковці, аспіранти, представники бізнесу, які говорили про важливість біоенергетикина сучасному етапі розвитку держави.
 
Лариса Коваленко, учасник Міжнародної науково-
практичної конференції  «Розвиток біоенергетичного
потенціалу в сільському господарстві»,
старший викладач кафедри економіки
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook