Перша долікарняна допомога: поглиблене вивчення та практичні навики

7 квітня 2024, 21:45
Кафедра загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності

    У наш час необхідність систематичного та ефективного підвищення викладачами фахової кваліфікації а студентами – особистих знань та навичок, обумовлена не тільки організаційними змінами у роботі навчальних закладів, але й потребами, що продиктовані сьогоденням.

Кафедра загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності забезпечує викладання дисципліни «Безпека праці та життєдіяльності». Одним, із важливих питань, є вивчення першої долікарняної допомоги. Так, як кафедра забезпечує викладання дисципліни, без винятку, на всіх факультетах, у цьому році пощастило поглиблено вивчити та отримати практичні навики студентам економічного факультету.

Vcentri HUB: Голосіїв для студентів першого курсу економічного факультету проведене навчання навичкам домедичної допомоги Громадською  організацією "Місцеві".

У повсякденному житті екстрені ситуації виникають несподівано – забої, розтяги, переломи, відмороження, теплові удари, ураження електричним струмом, утоплення. Особливе значення в реаліях сьогодення має вміння надати першу медичну (долікарську) допомогу при дорожньо-транспортних пригодах, пораненим під час збройних протистоянь, транспортування пораненого в сектор укриття.

В цих ситуаціях повинна бути надана екстрена медична допомога. В основному це відбувається в умовах дефіциту часу і під час відсутності людей зі спеціальною медичною освітою. У цих випадках важливо діяти швидко й рішуче, тому що в такі моменти дорога кожна секунда.

Як зазначали представники Громадської організації, першу долікарську допомогу потерпілому може надавати не тільки медичний працівник, але і кожна людина повинна мати відповідні навички і навчатися цьому треба зі шкільної лави.

Студенти зацікавлено слухали, що, – за умови, коли 10% населення країни володіє правилами надання першої медичної (долікарської) допомоги, летальність на догоспітальному етапі зменшується в середньому на 20%. При  досягненні цього показника в Україні можливо щороку рятувати 26 тис. осіб. Існує термін так званої «золотої години», того часу, коли постраждалому можна надати найбільш дієву першу медичну (долікарську) допомогу. Саме в такі моменти здоров’я людини, що потрапила в критичне становище, перебуває між життям і смертю. Пояснюється це тим, що протягом першої години після настання нещасного випадку, коли максимальні компенсаторні функції організму людини є вираженими, і можуть ефективно підтримувати стабільний стан приблизно протягом однієї години, надання першої медичної допомоги є найбільш ефективним і дозволяє мінімізувати розвиток небезпечних ускладнень.

Можемо відзначити, що навчання проходило на високому професійному рівні, відчувалась навички практичного застосування знань, про які розповідали тренери, адже крім постійного використання своїх навичок в повсякденному житті, кожен із них побував і в збройних протистояннях.

Лектори почали свій виступ з обгрунтування детального алгоритму надання долікарняної допомоги (MARCH), детально пояснювали етапи допомоги, послідовність дій. А потім перейшли до практичного застосування знань.

 

 

     

 

 Студенти зацікавлено слухали, що саме вони повинні вміти, коли потрібно надати першу медичну (долікарську) допомогу: оцінювати стан потерпілого і визначати, якої допомоги насамперед він потребує; забезпечити прохідність верхніх дихальних шляхів; робити зовнішній масаж серця й оцінити його ефективність; зупиняти кровотечу накладанням джгута, стисної пов’язки або пальцевим притискуванням судин, накладати пов’язку при пошкодженні (пораненні, опіку, кровотечі, відмороженні, травмі); іммобілізувати пошкоджену частину тіла при переломі кісток, важкій травмі, термічному ураженні; надавати допомогу при тепловому і сонячному ударах, утопленні, отруєнні, блюванні, втраті свідомості; використати підручні засоби при перенесені, завантаженні і транспортуванні потерпілого; визначати необхідність транспортування потерпілого машиною швидкої допомоги чи попутним транспортом.

 

 

На жаль, сьогодення вимагає, що у подібній обстановці надзвичайно важливого значення набуває перша долікарська допомога, яка повинна бути проведена на місці події до прибуття лікаря або транспортування постраждалого у лікувальну установу.

Надзвичайно активізувались студенти, коли вчились зупиняти кровотечу методом накладання джгута (турнікету), тампонади та створювати джгути з підручних матеріалів, проводити серцево-легеневу реанімацію, - оцінювати свідомість постраждалого та звільняти дихальні шляхи, здійснювати зовнішній масаж серця, проводити огляд постраждалого та викликати швидку.

 

     

 

Значення першої медичної допомоги важко переоцінити. Вчасно й правильно надана медична допомога у більшості випадків не тільки рятує життя потерпілого, але й забезпечує подальше успішне лікування хвороби або ушкодження. Уміння надавати першу долікарняну допомогу хворим та постраждалим у надзвичайних ситуаціях є одним з найважливіших обов’язків кожної людини.

 

Піскунова Л.Е., доцент кафедри загальної екології,

 радіобіології та безпеки життєдіяльності факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook