День відкритих дверей на кафедрі механіки став корисним майбутнім вступникам до нашого університету

8 квітня 2024 року
  Ніколи ще для кафедри механіки факультету конструювання та дизайну День відкритих дверей не проходив з такою інтенсивністю та насиченістю. За попередньою домовленістю з керівництвом Загальноосвітньої школи №286 м. Києва в означений день ціла група учнів-випускників 11 класу математичного спрямування відвідала не тільки наш університет, а й була безпосередньо гостем кафедри. І ця подія успішно відбулася 04 квітня поточного року. 
  Вранці делегацію майбутніх абітурієнтів Національного університету біоресурсів і природокористування України у кількості 11 осіб на чолі із заступницею завуча школи (соціального педагога) Дем’яненко Лорою Василівною зустріла доцент кафедри механіки Куценко Анастасія Григорівна. Анастасія Григорівна давно знайома з викладацьким складом школи, регулярно приймає участь у профорієнтаційних заходах в зазначеній школі, а з Дем’яненко Лорою Василівною має вже давні дружні стосунки.
  Після ознайомлення та участі в офіційних заходах, які були організовані керівництвом університету в 3 корпусі, вся шкільна делегація відвідала кафедру механіки та інші кафедри факультету конструювання та дизайну.
  Для гостей була проведена змістовна екскурсія факультетом конструювання та дизайну, спрямована на залучення випускників шкіл до вступу до нашого університету для отримання інженерних спеціальностей. Під час цієї екскурсії майбутні абітурієнти насамперед з’ясували, що на факультеті ведеться успішна підготовка інженерних кадрів за двома спеціальностями: 133 – «Галузеве машинобудування» та 192 – «Будівництво та цивільна інженерія».
  На початку екскурсії було відвідування навчальних лабораторій кафедри механіки, які розташовані у 7 навчальному корпусі. Відразу старшокласники завітали до лабораторії статичних випробувань, де їх привітно зустріли науково-педагогічні працівники кафедри: професор Чаусов Микола Георгійович та доцент Пилипенко Андрій Петрович. Майбутнім студентам професор Чаусов М.Г. коротко окреслив основні напрями вивчення та сучасних досліджень з тріщиностійкості, які проводяться в лабораторії. Доцентом Пилипенком А.П. були наочно продемонстровані декілька стандартних експериментальних випробувань зразків на міцність, які виконують студенти інженерних спеціальностей НУБіП під час вивчення дисципліни «Механіка матеріалів і конструкцій». Також було продемонстровано роботу двох 3-Д принтерів, які використовуються на кафедрі механіки для виготовлення зразків для наукових експериментальних досліджень та на замовлення Збройних сил України. Це справило неабияке враження на молоде покоління, яке перший раз наочно побачило в роботі лабораторне та наукове обладнання.
Під час відвідування навчальної лабораторії статичних випробувань
     Професор Чаусов М.Г. докладно розповідає гостям кроки вирішення сучасних проблем міцності в галузі будівництва та машинобудування
  Наступною точкою локації в 7 корпусі була кафедра будівництва. Кафедра, яка є профільною для студентів спеціальності 192 – «Будівництво та цивільна інженерія». Школярі були докладно проінформовані завідувачем кафедри Бакуліним Є.А. про вивчення дисциплін цієї кафедри і умови обрання спеціальності в галузі будівництва. У зв’язку з війною в Україні на даний час є нагальна потреба в інженерних кадрах в галузі будівництва, а тому в цій професії себе можуть реалізувати не лише чоловіки, а й молоді розумні дівчата. За умови успішного закінчення університету з цієї спеціальності дівчата можуть безперешкодно влаштуватись на роботу. А тому якщо молода людина має гарні знання з математики, фізики та навички у кресленні, то є сенс спробувати себе в цивільній інженерії.
  Далі екскурсія майбутніх абітурієнтів перемістилася на кафедри факультету конструювання та дизайну, що розміщені в 11 навчальному корпусі.
  В лабораторії робототехніки кафедри конструювання машин і обладнання на гостей очікував заступник декана,  доктор технічних наук, професор Ромасевич Юрій Олександрович. У своєму виступі перед молоддю він зазначив, що нещодавно в освітній програмі спеціальності 133 – «Галузеве машинобудування» було відкрито нову програму «Робототехніка і робототехнічні системи та комплекси». Викладання дисциплін в рамках цієї програми забезпечують науково-педагогічні працівники кафедр: механіки, нарисної геометрії, комп’ютерної графіки та дизайну, надійності техніки та конструювання машин і обладнання. Як результат навчання майбутнім студентам були продемонстровані моделі робототехнічних систем, поки що виготовлених руками студентів цього напрямку, і було продемонстроване обладнання за допомогою якого вони створювались. Безумовно сьогодні робототехніка є сучасним і перспективним напрямком розвитку інженерії. У цій галузі є достатньо задач, які можна почати виконувати бакалавром, а закінчити аспірантом НУБіП України, а якщо буде бажання, то продовжити навчання й в докторантурі, яка є на факультеті конструювання та дизайну.
Демонстрація школярам зразків в галузі робототехніки
  Оскільки цифровий зір є однією із складових робототехніки, то наступним місцем екскурсії школярів-старшокласників стала лабораторія віртуальної, доповненої та змішаної реальності, яка розташована на кафедрі нарисної геометрії, комп’ютерної графіки та дизайну. Спочатку молодь була ознайомлена з можливостями сучасної техніки віртуальної реальності, про яку докладно розповів доцент кафедри Несвідомін Андрій Вікторович. Він продемонстрував гостям можливості сучасної техніки віртуальної реальності і коротко висвітлив шляхи створення 3-D моделей реальних об’єктів та їх впровадження у віртуальне середовище. І бажаючим запропонував помандрувати в світі віртуальної реальності. Керівник шкільної делегації Лора Василівна та її учні були в захваті від такого дійства.
  Розповідь школярам-випускникам основних положень з дисципліни нарисної геометрії та комп’ютерної графіки
Демонстрування школярам можливостей керування віртуальною реальністю
  Заключна частина Дня відкритих дверей відбулася в лабораторії теорії механізмів і машин кафедри механіки, де гостей радо зустрів її завідувач, академік Булгаков В.М. Майбутні абітурієнти з цікавістю розглядали моделі різних механізмів, які можна зустріти в машинобудуванні і які вивчає дисципліна «Теорія механізмів та машин». Вразила їх також галерея портретів видатних механіків людства (починаючи з античності й до сьогодення), що була представлена в цій лабораторії. Проте насичена програма дня відкритих дверей шановних гостей вже втомила і було вирішено далі продовжити зустріч у неформальній обстановці за чашкою чаю.
Відверта розмова із завідувачем кафедри механіки Булгаковим В.М.
 
  Під час дружньої відвертої розмови Володимир Михайлович Булгаков докладно розповів школярам про важливу роль механіки у підготовці інженерних кадрів. З зацікавленням вони слухали інформацію про наукові дослідження в галузі Агроінженерії, про написання та захисти дисертацій, про Національну академію аграрних наук України тощо.
  Професор Булгаков В.М. навіть запросив молодь на свою планову лекцію з теоретичної механіки, що мала відбутися цього ж дня на 4 парі для студентів 2-го курсу, щоб школярі могли прослухати (хоча б не всю, а тільки її частину) і відчути різницю між навчанням у школі та в університеті. Але в силу того, що гості кафедри були вже стомлені, а дехто хотів ще завітати на інші факультети НУБіП, то була досягнута домовленість, що через певний проміжок часу, вони обов’язково вже як студенти нашого факультету саме на кафедрі механіки будуть вивчати і «Теоретичну механіку», і «Теорію механізмів і машин», і «Механіку матеріалів і конструкцій» і навіть «Біомеханіку». Від зустрічі на Дні відкритих дверей в НУБіП велике задоволення було отримане обома сторонами.

  На заключення шановним випускникам 2024 р. всіх шкіл Києва та й випускникам шкіл усієї України запропоновано приходити і вступати на навчання саме в наш університет, в наш – Національний університет біоресурсів і природокористування України, ставати студентами найкращого вишу держави!

  Бажаємо всім успіхів, скорішої Перемоги, настання Миру та ласкаво просимо на навчання до нашого факультету!

 
Володимир Булгаков,
завідувач кафедри механіки

  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook