НАТО 75: український інтерес

10 квітня 2024 року

У п’ятницю, 5 квітня на своє чергове засідання зібрались члени науково-навчального гуртка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук «Дипломатія і геополітика». У центрі уваги постало питання геополітичної стратегії України щодо Організації північноатлантичного альянсу, що йому напередодні виповнилось ані багато ані мало, а 75 років (Пакт підписано 04 квітня 1949 р.).

     

     

Головним у дискусії виявилось питання пошуку та визначення геополітичного інтересу нашої держави у її ставленні до «новонародженого» та геостратегії взаємин із НАТО як інституцією та двосторонніх стосунків із окремими його членами. Оскільки приєднання до НАТО є одним із конституційних положень, дуже важливо було побудувати розмову не лише у науковому, але й патріотично-виховному контексті. Дійсно, геополітика є така наука, що вона, крім іншого, формує ідеологію зовнішньої політики, а відтак, й світогляд громадян у патріотичному дусі, виховуючи населення справжніми патріотами власної країни.
Виступом «Україна між Атлантикою і Континентом: геополітичний інтерес та геостратегія його реалізації» зустріч відкрив студент групи МВ 21002 б Володимир Халамендик, сконцентрувавши увагу присутніх з одного боку на проблемі дії у сьогоднішньому світі класичних законів геополітики, а з іншого – на їх врахуванні у зовнішній політиці України.

          

Далі слово брали:
- Бровченко Софія, група МВ 23001 б, «Україна – НАТО: сучасний стан і перспективи відносин»;
- Юрченко Владислава, МВ 23001 б, «Вступ України до НАТО: досягнення, проблеми, перспективи»;
- Горовий Вадим, МВ 23001 б, «Шлях України до НАТО: проблеми співпраці»;
- Якименко Катерина, МВ 23001 б, «Український інтерес до НАТО: у чому він полягає?»;
- Гуцол Наталія, МВ 23001 б, «Роль НАТО у безпеці України»;
- Гончаренко Марія, МВ 23001 б, «Співпраця України із країнами-фундаторами НАТО»;
- Майоров Назар, МВ 23002 б, «НАТО – Україна: вплив на геополітичну ситуацію у світі»;
- Руденко Анна, МВ 23002 б, «75 років НАТО і Україна».

          

          

Як бачимо, свій погляд на різні аспекти геополітичного інтересу України у існуванні НАТО та співпраці із альянсом висловили 9 ораторів, причому думки, що їх було висловлено, відрізнялись неоднозначністю, проте продуманістю, науковою обгрунтованністю, оригінальністю та самостійністю висновків.
Відзначимо, що кожне повідомлення зустрічало чимало запитань та полеміки в аудиторії, а у підсумковому обміну думками лунали здебільшого різні, проте оригінальні погляди й висновки стосовно заявленої проблематики.
Не можна не сказати, що такі зустрічі на подібні тематики, крім усього, неабияк сприяють, хоч й опосередковано, вихованню та зміцненню патріотичних відчуттів у молоді, адже пошук й обстоювання життєвих інтересів нашої держави у цьому буремному й зовсім не завжди приязненному світі це й є однією із потужніх складових справжнього патріотизму, у тому числі молодих громадян.
Окрема подяка гуртківців бакалавру групи МВ 23001 б Бобулу Данилу, що він допоміг супроводити кожен виступ комп’ютерною презентацією.
Отже НАТО відзначила (треба сказати, не надто гучно) свій черговий ювілей, до наукового осмислення подоланого шляху якої впевнено долучились й студенти-міжнародники НУБіП України.

 

 

Запорожченко Марина,
староста гуртка «Дипломатія і геополітика»
бакалавр групи МВ 21001 б
Манза Ян,
бакалавр групи МВ 23001 б


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook