Кафедра банківської справи та страхування прийняла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві» 29-30 березня 2024 року

3 квітня 2024 року
 29 березня 2024 р. відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві» для вітчизняних та зарубіжних науковців, спеціалістів-практиків, експертів у галузі біоенергетики, аспірантів та здобувачів, а також студентів, магістрів, за ініціативи факультету аграрного менеджменту, кафедри економічної теорії та навчально-наукової лабораторії економічної теорії та біоекономіки НУБіП України. Так, викладачі кафедри банківської справи та страхування та гуртківці за ініціативи Олени Жарікової прийняли участь у конференції.

   Семінар пройшов за наступними напрямками:
   Секція 1. «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві».
   Секція 2. «Перспективи розвитку біоекономіки здоров’я».

  Із вітальним словом виступив Володимир Отченашко, начальник науково-дослідної частини НУБіП України, який у своєму виступі зазначив про надзвичайну актуальність наукової конференції.
  Лариса Карпенко, к.е.н., доцент, заступник декана факультету аграрного менеджменту побажала вдалих доповідей та гарячих дискусій, відзначивши актуальність теми конференції в умовах воєнного стану.
   Основні напрями та тенденції розвитку біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві на початку конференції доповів у своєму виступі д.е.н., професор, завідувач кафедри економічної теорії Микола Талавиря.
  Галітуха Георгій д.т.н., Д.т.н. Георгія Гелетухи, який представляє громадську спілку «Біоенергетична асоціація України». У своєму виступі обґрунтував порівняльний аналіз виробництва біометану в країнах ЄС та Україні, розглянув економічну та технологічну ефективність різних видів агросировини для виробництва біогазу та багато інших питань. Коротко розповів можливості експорту біометану, про проєкти побудови біоенергетичних підприємств в Україні.

   Тетяна Желєзна, к.т.н., Інститут технічної теплофізики НАН України окреслила перспективи та фактичний стан розвитку виробництва біометану в сільському господарстві. У своєму виступі зупинилась на сировині для виробництва біометану та потенціал його виробництва в країнах ЄС, Європи та Україні. Доповідач отримала багато запитань про можливості транспортування сировини до підприємств з виробництва біометану, про наслідки вирощування енергетичної біомаси для відновлення ґрунтів та інше.
   
   Семен Драгнєв, к.т.н., Інститут технічної теплофізики НАН України у доповіді розповів про основні цілі виробництва та використання біопалива в країнах ЄС, відмітив, що лідером виробництва біодизелю є країни ЄС, а це дає можливість скористатися їх досвідом для здійснення такого виробництва в Україні.
 Лідія Шинкарук, д.е.н., професор, член-кореспондент Національної академії наук України доповіла про основні риси різних видів економічного зростання, зокрема сталого, розумного та інклюзивного. А також, звернула увагу на необхідність враховати при розвитку біоенергетичної галузі питання про те, яким чином буде забезпечено ресурсна база та який вплив буде здійснюватися на рівень зайнятості та добробуту населення.

   Змістовною також була доповідь д.тех.н., професора, професора кафедри тракторів, автомобілів та біоенергоресурсів НУБіП України Генадія Голуба про перспективи розвитку біоенергетичної галузі та Олега Левченка, представник Подільської агенції регіонального розвитку доповів про зелені «кооперативні» переробні центри як інструменти відновлення сільської економіки на принципах економіки замкнутого циклу, кластеризації та інноваційності.
   Виступили із доповіддю: Олександр Захарченко, д.е.н., професор, член-кореспондент НААН України, який охарактеризував структуру використання рідкого пального з нафтопродуктів, обсяги споживання пального сільськогосподарськими підприємствами, енергомісткість виробництва продукції сільського господарства та інші питання стосовно забезпечення пальним в умовах воєнного стану; Юрій Сенюк, к.ф-м.н., дійсний член Української академії наук, заступник Голови Національної науково-технологічної асоціації України у своєму виступі звернув увагу на необхідність зміни архітектоніки економіки України в напрямку розвитку секторів з високою доданої вартості та формування екосферної структури біоекономіки здоров’я; Тимур Лєвда, спеціаліст-практик та автор інноваційних добрив, директор НВ ТОВ «СІНТА» у своєму виступі розглянув можливості застосування комплексних органічних добрив, звернув увагу на особливості використання біодобрив та їх результат використання для відтворення родючості ґрунтів.

Дякуємо за участь у міжнародній науково-практичній конференції, бажаємо подальших наукових здобутків!
Олена Жарікова
Доцент кафедри банківської справи та
страхування, НУБІП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook