Беріть участь у міжнародних програмах і грантах та ставайте успішними!

23 квітня 2015 року

 23 квітня в університеті проходив науково-методичний семінар «Перспективи участі молодих вчених у міжнародних грантах і програмах».

 
Роботу семінару перший проректор Ігор Ібатуллін відкрив тезою: якщо ми навчимо наших молодих вчених створювати проекти, які будуть реалізовуватись, матимемо золотий фонд. Адже сьогодні принцип фінансування наукових досліджень суттєво змінився. Єдиним шляхом отримання коштів на науку є участь у проектах. А для цього потрібно пройти конкурс в Міносвіти, рецензування двома незалежними експертами та отримати бал вище середнього. Але дуже багато залежить ще й від того, чи правильно складений проект. Причому українські програми висувають вимоги жорсткіші за міжнародні. Саме для того, аби навчити правильно оформляти ці документи і зібрали молодих науковців. Схожі семінари вже проводилися в університеті для професорів і доцентів. Будьте ініціативними! -  підвів риску перший проректор.
 
 
Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко зауважив, що в університетах Євросоюзу, зокрема у сусідній Польщі, 70% бюджету вишів формується саме за рахунок участі в різноманітних програмах і грантах. Більше того, сучасного фахівця там не уявляють без піврічного безперервного стажування хоча б в одній з країн ЄС. Та назвав три складові успішності – мобільність студентів, мобільність науковців та взаємовизнання дипломів.
 
 
Директор ННЦ міжнародної діяльності Вадим Ткачук розпочав з того, що хотілося б бачити більшу активність аспірантів і молодих вчених стосовно участі в різноманітних проектах і грантах. Він окреслив основні напрями мобільності. Серед них грантові програми ЄС, міжнародні магістерські програми, навчання за програмами «подвійного диплому», міжнародні грантові програми державних і недержавних організацій та фондів тощо. Ознайомив і з загальними вимогами, які висувають до претендентів. Основним з них є знання іноземної мови, що підтверджується відповідним сертифікатом. А також відзначив відсутність у наших молодих вчених досвіду підготовки аплікаційних документів. Вадим Ткачук порадив основні інформаційні ресурси, де можна знайти актуальні грантові пропозиції тощо. Та запросив молодих вчених до співпраці з ННЦ міжнародної діяльності.
 
 
Своїм досвідом участі у міжнародних програмах і грантах, правильного оформлення документів, міжнародного стажування, доступу до пріоритетної дослідницької інфраструктури поділилися Катерина Шаванова, координатор національного контактного пункту «Горизонт 2020» за програмою «Дії Марії Кюрі» Вікторія Нікуліна, голова Спілки молодих вчених університету Марина Галат, Катерина Тужик, Іван Лакида та інші.
 
 
Двері науково-дослідної частини, ННЦ міжнародної діяльності, Спілки молодих вчених і Ради аспірантів завжди відкриті для ініціативних молодих людей. Приходьте, цікавтесь і ставайте успішними!
 
Ірина Білоус,
Ольга Наконечна
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook