Визначено переможців І етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціалізації «Гендерні дослідження»

10 квітня 2024, 12:03
    Відповідно до наказу ректора НУБІП України №144 від 23.02.2024 р. «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2023/2024 навчальному році» та з метою розвитку студентської наукової діяльності на кафедрі фінансів 9 квітня 2024 року визначили переможців у І етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціалізації «Гендерні дослідження».

    Розпочала конкурс з представлення своєї роботи: «Сучасний стан підприємництва в Україні: гендерний аспект» Тетяна Мельник, студентка 4 курсу 8 групи спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». Тетяна дослідила сучасний стан жіночого підприємництва в Україні, так від початку 2023 року жінки відкрили 154 тисячі власних бізнесів та очолили понад 10 тисяч нових компаній. З лютого 2023 року кожен другий новий ФОП в Україні відкривають жінки. А от частка жінок серед очільників компаній росте не так швидко. Так, у перший рік повномасштабної війни частка жінок-директорів впала майже на п’ять відсоткових пунктів – до 28%. Сьогодні жіноче підприємництво в Україні має значний потенціал для економічного зростання та розвитку країни. Хоча й існують виклики та перешкоди, з якими стикаються жінки-підприємиці, але лідерки й надалі виборюють свої права, задля створення конкурентного середовища та формування стійкого ведення бізнесу.
   Аліна Рябоконь, студентка 4 курсу 5 групи спеціальності 071 «Облік і оподаткування», презентувала роботу: «Гендерна рівність: актуальність питання та основні напрями його вирішення», в якій зосередила увагу на визначенні гендерної рівності та гендерній дискримінації. В своїй презентації доповідачка акцентувала увагу на значенні університету у вирішенні проблем гендерної рівності, а саме: вони мають стати місцем проведення тренінгів з жіночого лідерства; підтримувати ініціативи щодо створення освітнього просвітницького простору для обговорення гендерних проблем та перспектив для їх вирішення; поширювати знання з гендерних питань серед молоді, щоб усувати перешкоди гендерної упередженості.

   Завершила виступи Аліна Дашевська, студентка 2 курсу 4 групи спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» з дослідженням «Гендерний аналіз сучасної вищої освіти в Україні». У Реєстрі суб’єктів освітньої діяльності «Заклади вищої освіти» Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) станом на 1 січня 2024 р. було представлено 522 закладів вищої освіти. Оцінюючи гендерний склад управлінського персоналу слід відмітити, що з 522 закладів освіти 318 (61%) очолюють чоловіки, 163 (31%) – жінки.
   Майже 60 % НПП мають наукові ступені, у т. ч. 13,5 % мають ступінь доктора наук і 46 % – кандидата наук чи доктора філософії. Однак у гендерному розрізі ситуація доволі істотно різниться. Так, у чоловіків частка осіб зі ступенями становить 77,2 %, тоді як у жінок – лише 62,3 %. Також серед чоловіків значно більша питома вага докторів наук – 20 % проти 9,2 % у жінок.
 
    Комісія у складі Юлії Негоди, Інни Долженко, Юлії Біляк та Максима Клименка  визначила переможців:
  • І місцеТетяна Мельник, «Сучасний стан підприємництва в Україні: гендерний аспект», науковий керівник: д.е.н., професор Негода Ю.В.
  • ІІ місце Аліна Рябоконь, «Гендерна рівність: актуальність питання та основні напрями його вирішення», науковий керівник: к.е.н., доцент Куць Т.В.
  • ІІІ місцеАліна Дашевська, «Гендерний аналіз сучасної вищої освіти в Україні», науковий керівник: д.е.н., професор Негода Ю.В.
Бажаємо подальших наукових здобутків нашим конкурсанткам!

 
Юлія Негода,
заступник декана економічного факультету з наукової роботи
  •  

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook