Участь кафедри аквакультури в міжнародному експертному семінарі Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО) ООН

12 квітня 2024 року

  27-28 березня 2024 року в місті Сарваш, Угорщина відбувся міжнародний експертний воркшоп Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО) ООН на тему «Покращення постачання рибопосадковим матеріалом дрібномасштабної внутрішньої аквакультури», у якому прийняла участь старший викладач кафедри аквакультури Охріменко Олеся Володимирівна.

  Експертний семінар відбувся в рамках співпраці ФАО з науково-дослідним центром рибного господарства та аквакультури (HAKI) Угорського університету сільського господарства та природничих наук (MATE). До роботи в рамках воркшопу було залучено представників з понад 15 країн світу, зокрема Угорщини, Італії, Туреччини, Малайзії, Китаю, Великобританії, США, Сенегалу та інших.

  Під час роботи семінару учасниками було обговорено питання управління та сертифікації генетичного матеріалу плідників риб та рибопосадкового матеріалу, проектування центрів з відтворення з акцентом на види риб, що є основними для дрібномасштабної аквакультури та світової продовольчої безпеки.
  Відкрили роботу воркшопу привітанням учасників старший офіцер з аквакультури Відділу технологій та виробництва сталої аквакультури і рибальства ФАО Graham Mair та представниця угорського міністерства сільського господарства Dr. Beatrix Beres Szabone. Крім того, паном Graham Mair було представлено інформацію щодо стратегій та програм ФАО, які націлені на підтримку дрібномасштабної внутрішньої аквакультури шляхом покращення якості рибопосадкового матеріалу.

  Поряд з цим, ФАО було презентовано напрацювання щодо системи оцінювання центрів з постачання рибопосадкового матеріалу, над змістом якої учасники воркшопу мали змогу працювати протягом його роботи.

  Під час засідання робочих груп між учасниками відбувалось активне обговорення потреб, викликів та можливостей прискорення освоєння генетичного поліпшення маточних стад об’єктів аквакультури, створення інформаційного ресурсу, який сприяв би впровадженню інновацій. Крім того, розглядались питання технічних проблем, прогалин та можливостей в роботі риборозплідників як центрів з постачання рибопосадкового матеріалу.

  Результатом роботи учасників семінару стали напрацювання щодо змісту та форми майбутніх інформаційних продуктів ФАО, які будуть присвячені ключовим питанням сертифікації плідників в аквакультурі та технічним підходам до побудови риборозплідників з відтворення таких ключових видів риб, як короп, тиляпія та кларієвий сом.

  Учасники воркшопу залишились надзвичайно задоволені від отриманих знань та жвавих дискусій. Крім того, зустрічі на таких важливих подіях сприяють обміну досвідом між країнами в сфері аквакультури, налагодженню міжнародних зв’язків та співпраці в галузі рибництва.
  Хотілось би висловити щиру подяку організаторам експертного семінару за запрошення та підтримку участі представників від України в такому важливому заході, адже наша держава має величезний потенціал для розвитку галузі аквакультури, яка відіграє важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки.

  Щира вдячність нашим захисникам та захисницям, які сьогодні ризикуючи життям виборюють незалежність нашої держави! Завдяки вам сьогодні є можливими такі зустрічі і ми маємо змогу активно працювати та навчатись. Тож низький вам уклін!

Віталій Бех,
професор, завідувач
кафедри аквакультури

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook