Природокористування і якість життя - поради лікаря: прояви, діагностика, можливості запобігання і ліквання хвороби Паркінсона

13 квітня 2024 року

    Цього тижня у всьому світі відбуваються заходи для привернення уваги та поліпшення поінформованості суспільства щодо хвороби Паркінсона. За даними ЕСОЗ, в Україні майже 30 тисяч людей мають встановлений діагноз цього захворювання, ймовірно ще десятки тисяч українців живуть з хворобою Паркінсона, лишаючись поза згаданою статистикою.

    Хвороба Паркінсона — нейродегенеративний розлад, вражаючий переважно нейрони, які виробляють дофамін, що забезпечує плавність рухів та тонус м'язів. Це призводить до ускладнень з рухом та координацією, може впливати на настрій, когнітивні можливості, пам’ять.

   Це захворювання, що прогресує, але його можна лікувати. Наразі стан діагностується за симптомами. На момент підтвердження діагнозу, хвороба часто прогресує до стану, коли людям важко контролювати рухи тіла. А, отже, відбулася значна втрата клітин і функцій мозку.

   На жаль, не існує терапії чи лікування, яке могло б достовірно і суттєво уповільнити прогресування хвороби Паркінсона або ефективно покращити запущені симптоми. Науковці досліджують способи виявлення ранніх ознак захворювання, щоб отримати можливість зупинити механізми його розвитку або уповільнити прогресування.

ПОШУК БІОМАРКЕРІВ

   Надійні біологічні ідентифікатори захворювання допоможуть лікарям раніше діагностувати та лікувати хворобу Паркінсона, до того, як хвороба повною мірою проявиться і буде швидко прогресувати.

   Актуальні дослідження зосереджені, зокрема, на вивченні активності нейронного білка в мозку, відомого як альфа-синуклеїн. У дослідженні 2019 року зазначено, що вимірювання альфа-синуклеїну показало обнадійливі попередні результати щодо можливої ранньої діагностики. В іншому дослідженні 2019 року вивчалося, як альфа-синуклеїн накопичується в мозку людей з підозрою на хворобу Паркінсона. Ця інформація може бути використана для розробки терапії, можливо, терапії антитілами, щоб запобігти накопиченню цього протеїну.

ЕКОЛОГІЧНІ ТА ГЕНЕТИЧНІ ФАКТОРИ

   Дослідники також намагаються дізнатися більше про фактори навколишнього середовища та генетичні фактори, які підвищують ризик розвитку хвороби Паркінсона. Одним із недавніх проривів у генетичних дослідженнях є розробка ДНК-чіпа під назвою NeuroX, що потенційно може визначити ризик.

   Хвороба Паркінсона є результатом складної комбінації взаємопов’язаних подій, як описано в дослідженні 2016 року. Оскільки старіння є найпоширенішим фактором ризику, у майбутніх методах лікування варто враховувати дегенерацію певних нейронів.

ЯК ЗАПОБІГТИ

   Наразі не існує надійний доказових способів запобігання хворобі Паркінсона, є кілька можливостей, які рекомендують експерти.

   Наприклад, включити фізичну активність у щоденний розпорядок дня та дотримуватися здорової та збалансованої дієти. Дотепер не отримано переконливих даних щодо превентивних ефектів дієтичних добавок.

   Результати деяких досліджень демонструють, що канабідіол (CBD) може допомогти запобігти хворобі Паркінсона. Однак вони поки здебільшого проводилися на лабораторних тваринах і потребують відтворення результатів у клінічних спостереженнях у людей.

ЯК УПОВІЛЬНИТИ ЧИ ЗУПИНИТИ ПРОГРЕСУВАННЯ

   Експерти припускають, що відтермінувати деякі наслідки хвороби Паркінсона можна за допомогою регулярної фізичної активності. В ідеалі це має бути поєднання вправ, що включає аеробну активність, силові тренування, вправи на рівновагу.

ПРЕПАРАТИ ТА ГЛИБОКА СТИМУЛЯЦІЯ МОЗКУ

   Існує багато варіантів лікування та контролю симптомів хвороби Паркінсона, більшість із яких передбачають прийом ліків, які впливають на низький рівень дофаміну в мозку. Оскільки через хворобу Паркінсона мозок втрачає нейрони, які виробляють дофамін.

   До препаратів, які призначають лікарі, належать леводопа або леводопа в поєднанні з карбідопою. Або інший агоніст дофаміну, що імітує дію дофаміну у мозку. Серед інших препаратів, що використовуються для лікування хвороби Паркінсона: інгібітори МАО-В, інгібітори катехол О-метилтрансферази (КОМТ), антихолінергічні препарати, антагоністи рецепторів аденозину А2А, амантадин.

   Іншим можливим варіантом лікування є глибока стимуляція мозку (надсилання електричних імпульсів у мозок через електроди). Вона допомагає контролювати тремтіння, коли лікування леводопою стає неефективним. Невелике дослідження 2018 року показало, що глибока стимуляція мозку уповільнює прогресування тремтіння у людей з хворобою Паркінсона. А також є ефективним методом лікування для людей з більш ранньою стадією захворювання.

ЛІКУВАННЯ МАЙБУТНЬОГО

   Вчені сподіваються знайти нові препарати, що можуть бути ефективними для уповільнення або зупинки прогресування захворювання.

   Наприклад, рандомізоване подвійне сліпе дослідження за участю 62 пацієнтів виявило, що у людей з хворобою Паркінсона, які приймали ліки проти діабету, здавалося, зупинялося прогресування симптомів хвороби Паркінсона. Вони отримували щотижневі ін’єкції ексенатиду протягом 48 тижнів. Це було відносно невелике і нетривале дослідження, тож потрібні довгострокові та масштабніші спостереження. У цей час триває таке дослідження за участю більшої кількості пацієнтів.

ЯК ЖИТИ З ХВОРОБОЮ ПАРКІНСОНА

   Тим, хто вже має хворобу Паркінсона, науковці дають кілька порад щодо способу життя:

   Тренуйте свій мозок. Читайте, вивчайте іноземні мови, розгадуйте кросворд, займайтеся судоку або іншою діяльністю, в якій задіяний мозок.

   Рухайтеся. Можна ходити, плавати або займатися на велотренажері — й робити це регулярно.

   Спробуйте тай-чі (або тайдзи). Ці вправи мають те ж коріння, що і китайське бойове мистецтво в Китаї. Дослідження 2012 року показало, що заняття тай-чі допомагають людям із помірною хворобою Паркінсона підтримувати стабільність і рівновагу. Ця оздоровча система включає плавну серію скоординованих рухів, які допомагають зберегти гнучкість, силу та рівновагу, її можна легко адаптувати відповідно до можливостей конкретної людини.

   Практикуйте йогу. Ці вправи, які також адаптовані під певний фізичний рівень, покращують баланс, рухливість, гнучкість і силу.

   Пошукайте можливості групової терапії. Завдяки їй ви будете залучені до група підтримки — особисті зустрічі чи спілкування онлайн — може бути безцінним ресурсом, який допоможе жити з хворобою Паркінсона.

НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ

   Результати дослідження, опублікованого 2021 року, виявили, що певні ліки, які використовуються для лікування аденоми передміхурової залозу, зумовлюють зниження ризику розвитку хвороби Паркінсона. Зокрема, дослідники порівняли блокатори альфа-адренергічних рецепторів - теразозин, доксазозин і альфузозин з тамсулозином, який також використовується для лікування доброякісної аденоми простати. Вони виявили, що останній, здається, не має такого ж ефекту. Отже, за попередніми висновками, застосування теразозину, доксазозину та альфузозину пов’язане з повільнішим прогресуванням і меншою кількістю ускладнень у людей з хворобою Паркінсона.

   Науковці також вивчають потенціал стовбурових клітин у створенні нових нейронів для виробництва дофаміну. Вони також досліджують білок під назвою нейротрофічний фактор гліальних клітин, або GDNF, що потенційно здатен уповільнити прогресування хвороби Паркінсона.

   Поточне дослідження гена LRRK2e або LARK2 і того, як він може взаємодіяти з іншими генами, пов’язаними з хворобою Паркінсона — також є перспективним, оскільки воно може прояснити, як хвороба прогресує та як її можна зупинити.

 

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії







 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook