Природокористування і якість життя - поради лікаря: чи варто платити більше за коричневий цукор?

13 квітня 2024 року

    Цукор є природним харчовим продуктом, який споживався людьми протягом тисяч років. В останні десятиріччя репутація цукру невпинно погіршується. Прихильність до цукру пов’язують із набором ваги (який має великий перелік небезпечних хвороб-супутників), карієсом зубів та неоптимальним споживанням кориснішої їжі та напоїв.

   Споживач має невеликий вибір, коли збирається придбати цукор. Коричневий і білий різновиди присутні у переважній більшості продуктових крамниць. Розберемося, чим вони відрізняються і чи обґрунтованою є суттєво вища ціна коричневого цукру.

ОСОБЛИВОСТІ ПОЖИВНОЇ ЦІННОСТІ

   Білий і коричневий цукор походять з тих самих культур — або цукрової тростини, або цукрових буряків, тож вони дуже подібні.

   Будь-яку цукрову сировину спочатку очищують, щоб запобігти небезпеці потрапляння патогенних бактерій при споживанні цукру.       Потім до білого цукру може бути добавлена патока і він отримає коричневе забарвлення.

   Отже, коричневий цукор є сумішшю білого цукру та патоки (сироп, отриманий в процесі виготовлення цукру). Меляса відповідає за його темніший колір і трохи покращує його харчову цінність.

   Найпомітніша різниця у поживності полягає в тому, що коричневий цукор має несуттєво вищий вміст кальцію, заліза та калію. Однак кількість цих мінералів у коричневому настільки мала, що не може бути врахована у забезпеченні фізіологічної потреби у зазначених мінералах.

   Маркетологи можуть спекулювати меншою калорійністю коричневого цукру. Але й тут ми побачимо мінімальну різницю . Одна чайна ложка (5 грамів) коричневого цукру містить 15 калорій, тоді як така ж кількість білого цукру містить 16,3 калорії.

ТЕХНОЛОГІЧНІ НЮАНСИ

   Цукор виробляється з цукрової тростини або цукрових буряків. Методи, які використовуються для виготовлення коричневого та білого цукру, відрізняються.

   Спочатку цукристий сік з обох культур екстрагують, очищають і нагрівають, щоб утворився коричневий концентрований сироп під назвою патока. Потім з кристалізованого цукру в центрифузі кристали цукру відокремлюють від патоки. Далі білий цукор додатково обробляється, щоб видалити будь-який надлишок патоки та створити менші кристали, та фільтрується.

   Рафінований коричневий цукор - це білий цукор, до якого знову додана патока. Нерафінований коричневий цукор піддається меншій обробці, ніж білий цукор, що дозволяє йому зберегти частину вмісту патоки та природний коричневий колір. Разом з тим, це може створювати зрозумілі проблеми з безпечністю продукту.

ВИКОРИСТАННЯ В КУЛІНАРІЇ

   Додавання білого чи коричневого цукру впливає на колір, смак або текстуру кінцевого продукту. Патока в коричневому цукрі зберігає вологу, тому при її використанні випічка буде м’якшою, але щільнішою. Наприклад, печиво, приготоване з коричневим цукром, буде більш вологим і щільним, тоді як печиво з білим цукром матиме більш повітряну текстуру. Тому білий цукор використовують для виготовлення пишної випічки, безе, мусів, суфле. А коричневий - для щільної випічки, наприклад здобного печива. Також з коричневим цукром готують глазур і соуси.

   Основні відмінності між білим і коричневим цукром – смак і колір. Заміна білого цукру на коричневий у рецептах вплине на колір продуктів, надаючи їм світло-карамельний або коричневий відтінок.

   Крім того, коричневий і білий цукор мають унікальні смакові профілі. У коричневого цукру завдяки доданій патоці відчувається насичений карамельний або ірисковий смак. Він добре підходить для шоколадних тістечок і печива. З іншого боку, білий цукор солодший. А нейтральний смак робить його універсальним інгредієнтом для випічки, наприклад для фруктових бісквітів.

ЯКИЙ ВИБРАТИ

   Це залежить від особистих уподобань, оскільки смак і колір є головними відмінностями між ними. Хоча коричневий цукор містить більше мінералів, їх невелика кількість не має помітної користі для здоров’я.

   Цукор вважається фактором, що сприяє епідемії ожиріння та є основною причиною діабету 2 типу та серцевих захворювань. Його надмірне споживання шкодить здоров’ю. Доданий цукор має складати не більш як 5–10% щоденних калорій.

   Звісно, час від часу можна насолоджуватися солодким, однак у здоровому харчуванні варто обмежити усі види цукру. Вибираючи між коричневим і білим цукром, керуйтеся власним смаком, оскільки вони по суті однаково впливають на здоров’я. Багатократна вища вартість коричневого цукру виглядає, зважаючи на відсутність суттєвих переваг для споживача.


Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook