ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС НАУКОВИХ РОБІТ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ 1 ТУРУ НА КАФЕДРІ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ ТА СТРАХУВАННЯ 11 КВІТНЯ 2024 р.

12 квітня 2024 року
   11 квітня 2024 року в рамках оголошеного МОН України Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт та НАКАЗУ НУБІП УКРАЇНИ №144 від 23.02.2024 р. «Про проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2023/2024 навчальному році» на кафедрі банківської справи та страхування відбулося підведення підсумків І туру конкурсу наукових робіт студентів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».
   До першого туру журі у складі: голови – завідувачки кафедри банківської справи та страхування, доцента Вікторії Костюк та членів журі професора Любов Худолій, доцентів Лідії Аврамчук, Олени Жарікової, Руслани Опальчук, Олексія Муравського та Ольги Файчук було допущено 7 наукових робіт, що підготовлені студентами бакалаврату, магістратури та гуртківцями наукового гуртка «Банки, фінансові ринки та агробізнес: виклики сьогодення». Учасники туру представили основні здобутки, які висвітлені у наукових роботах за відповідними напрямками: «Банківська справа» та «Страхування».

 
ПЕРШИЙ НАПРЯМ «БАНКІВСЬКА СПРАВА»

   Так, першу доповідь представила КОСТЮК КАТЕРИНА - студентка 2 курсу скороченого терміну навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», науковий керівник – к.е.н., доцент кафедри банківської справи та страхування Ольга Файчук. Тема доповіді: «Перспективи розвитку дистанційного банківського обслуговування в умовах викликів та загроз». Студентка дуже цікаво та інформативно представила тему свого наукового дослідження. Розповіла про сучасний стан дистанційного банківського обслуговування в умовах війни та дала ґрунтовні відповіді на запитання членів журі: професора Л. Худолій, доцентів В. Костюк та О. Жарікової.


   Наступну доповідь представила ВАСИЛЕНКО АЛІНА - студентка 2 курсу англомовної групи. Тема наукового дослідження «Формування ресурсної бази банків України». Науковий керівник – к.п.н., доцент кафедри банківської справи та страхування Лідія Аврамчук. Студентка представила тему наукової доповіді та охарактеризувала динаміку кількості банків України за 2018-2022 рр. Активно надавала відповіді на поставлені запитання від професора Любов Худолій та доцента Вікторії Костюк.

     ТЕТЯНА ГРЕБЕНЮК - магістрантка 1 року навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», науковий керівник – к.е.н., доцент кафедри банківської справи та страхування Олена Жарікова представила наступну наукову роботу за темою доповіді: «Пріоритезація первинного ринку нерухомості: моделювання іпотечних програм та підвищення попиту на житлову іпотеку в період воєнного стану в Україні».
   Студентка дала відповідь на запитання: «Чому варто зосереджуватися на розвитку в Україні іпотечного кредитування?». Досвід країн з розвиненою економікою показує, що іпотечні позики є важливою частиною кредитного портфеля банків. Особливо в США та країнах Євросоюзу, де значна частина кредитів видається під заставу нерухомості. 

   У другій половині 2023 року іпотечний ринок нарешті відчув позитивні зміни, підживлені зниженням облікової ставки НБУ та активізацією програм державної підтримки, зокрема «єОселя». На це вказує зростання обсягу іпотечних кредитів у портфелях банків до 25,5 млрд грн у кінці третього кварталу 2023 року.
 
ДРУГИЙ НАПРЯМ «СТРАХУВАННЯ»

   Другий напрям «Страхування» розпочав БОГДАН НЕВГАД - магістрант 1 року навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», науковий керівник – к.е.н., доцент кафедри банківської справи та страхування Руслана Опальчук. Тема наукової доповіді: «Вплив інновацій на розвиток страхування». Окреслив основні умови розвитку інновацій, які допомагають удосконалити процеси управління ризиками та надають нові можливості для розвитку страхового сектора України.


    ЯНА ГЕДІНА - студентка 4 курсу представила наукову доповідь на тему: «Розвиток інноваційних страхових продуктів в умовах воєнного стану». Науковий керівник доцент Вікторія Костюк. Доповідач обґрунтувала тему дослідження та актуальність обраної тематики. Також довела, що в умовах повномасштабного воєнного конфлікту на перший план виходить пошук нових інструментів та методів страхування ризиків фізичних та юридичних осіб.

    Завершальну доповідь на тему «Особливості та перспективи страхування домашніх тварин» представила студентка 2 курсу СОФІЯ РЕДЬКА, науковий керівник, доцент кафедри банківської справи та страхування Руслана Опальчук

   СОФІЯ представила наукову роботу на досить сучасну та актуальну тему, та визначила , що страхування тварин - один із видів майнового страхування, який забезпечує страховий захист власникам на випадок загибелі або вимушеного забою тварин. Нині цей вид страхування не набув належного розвитку на вітчизняному страховому ринку. Але бажання власників тварин заручитися захистом на випадок можливих втрат, відкриває широкі можливості для страхової компанії у розвитку такого виду страхування.

    Представлені на конкурс наукові роботи студентів були підготовлені на проблемні, сучасні, актуальні тематики, що мають доцільність та практичне застосування для фінансового сектору, банківської системи та страхових компаній. В роботах юних науковців чітко підмічені новітні процеси, які розпочалися в фінансовій системі за останні роки, і які матимуть перспективи найближчими десятиліттями, є власне бачення щодо прискорення прогресивних процесів у фінансовій сфері України, навіть у складний для України час.
   Переможців І туру конкурсу наукових робіт було визначено комісією кафедри банківської справи та страхування у складі: голови комісії – к.е.н., доцента Костюк В.А., членів комісії доцентів: Аврамчук Л.А., Жарікова О.Б., Опальчук Р.М., Файчук О.В., Муравського О.А.
   Також, комісією було визначено, що студентські роботи підготовлені відповідно до вимог Положення про конкурс та відмітили найкращі роботи І туру за наступними місцями:

Перший напрям «БАНКІВСЬКА СПРАВА»
1 місце КОСТЮК КАТЕРИНА - 98 балів
2 місце ГРЕБЕНЮК ТЕТЯНА - 96 балів
3 місце ВАСИЛЕНКО АЛІНА - 93 бали
Другий напрям «СТРАХУВАННЯ»
1 місце НЕВГАД БОГДАН - 97 балів
2 місце РЕДЬКА СОФІЯ - 95 балів
3 місце ГЕДІНА ЯНА - 94 бали  

  Колектив кафедри банківської справи та страхування щиро дякує учасникам наукового конкурсу за прийняття участі! Бажаємо позитивних емоцій і справжньої гордості душі! Нехай ця перемога не буде останньою, нехай кожне Ваше старання і наполеглива праця обов’язково призводять до призових місць і заслуженим нагородам!

Олена Жарікова, к.е.н., доцент
кафедри банківської справи та страхування НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook