Лісівничі та лісопірологічні підходи щодо зниження природної пожежної небезпеки лісів біля населених пунктів

16 квітня 2024 року

11 квітня 2024 року співробітники кафедри лісівництва Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (REEFMC) та Українського центру лісової безпеки (UFSC) спільно та за підтримки фахівців філії "Чернігівське лісове господарство" ДП "Ліси України" провели другий етап запланованих заходів щодо зниження природної пожежної небезпеки соснових лісів біля села Косачівка Чернігівської області.

Колективне фото учасників після успішного проведення контрольованого
випалювання горючих матеріалів на лісовій ділянці біля с. Косачівка
 

На цьому етапі було проведено контрольований пал, метою якого є зниження запасів наземних лісових горючих матеріалів, а разом з тим зменшення ймовірності виникнення інтенсивних низових пожеж та їх переходу у верхові. Роботи проводились силами державної лісової охорони Косачівського лісництва та фахівцями філії "Чернігівське лісове господарство", кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ, Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (REEFMC) та Українського центру лісової безпеки (UFSC). 

Перед початком контрольованого палу учасники провели ретельне обстеження ділянки, запроектували та створили мінезалізовані смуги різної ширини, визначили характеристики вітру, температуру та вологість повітря, а також вологість лісової підстилки. Щоб уникнути травмування дерев від вогню, у радіусі 50 см навколо кожного стовбура на ділянці, лісівники відгорнули лісову підстилку до мінерального шару ґрунту. Випалювання проводили з урахуванням метеорологічних параметрів погоди та вологості лісової підстилки, які дозволили контролювати горіння заданої інтенсивності та швидкість поширення вогню у заздалегідь визначених межах. 

Проведення брифінгу, інструктажу та узгодження тактичних дій перед
початком контрольованого палу 
 
Підготовка запалювальних апаратів до роботи
 
Початок відпалювання горючих матеріалів від опорної мінералізованої смуги
 
Зміна поведінки контрольованого палу на схилі проти
переважаючого напрямку вітру
 
 
Лісові пожежні Косачівського лісництва здійснюють догашування тліючих горючих
матеріалів та зволожують лісову підстилку біля стовбурів дерев
 
Досвідчений лісовий пожежний Косачівського лісництва слідкує за
поведінкою та розвитком горіння
 
 
Директор Українського центру лісової безпеки (UFSC) Володимир БРАЙКО (праворуч) та
доцент кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ Василь ГУМЕНЮК корегують тактичні прийоми
контрольованого палу внаслідок зміни параметрів вітру 
 

Проведення контрольованого палу є одним з елементів запланованих лісопірологічних заходів в лісах біля населеного пункту Косачівка. На першому етапі вже було проведено рубки догляду низької інтенсивності для формування розріджених насаджень "паркового типу". З аналізу наслідків пожеж 2020 року слідує, що такий лісівничий підхід може суттєво знизити інтенсивність горіння у випадку верхової пожежі. На наступних етапах заплановано провести додаткове зниження повноти насаджень та введення листяних видів до їх складу, а також періодичне повторення контрольованих палів. У результаті комплекс запроектованих заходів дозволить підвищити пожежостійкість лісів навколо населеного пункту, а самі насадження слугуватимуть протипожежним бар'єром на шляху ландшафтних пожеж. 

  
Завершальний прийом контрольованого палу на лісовій ділянці
 

Історична довідка. У серпні 2008 року внаслідок великої пожежі було знищено близько 1 тис. га лісів, а вогонь підійшов впритул до села Косачівка. Нині на місці згарища зростають лісові культури, які становлять надзвичайну загрозу у випадку повторення подібної пожежної ситуації. З метою недопущення надалі масштабних та складних лісових пожеж, у грудні 2022 року на базі Косачівського лісництва філії "Чернігівське лісове господарство" було проведено спільну науково-виробничу нараду за участі фахівців кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ, Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (REEFMC) та філії "Чернігівське лісове господарство" ДП "Ліси України", де  прийнято рішення щодо планування та проведення комплексу протипожежних заходів (https://nubip.edu.ua/node/119030). 

Можливість легального проведення контрольованих палів була вперше затверджена у законодавчому полі після прийняття Постанови Кабінету Міністрів №612 "Про затвердження Порядку організації охорони і захисту лісів". У підготовці тексту постанови активну участь брали помічник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів на той час Петро Тєстов та відповідальний спіробітник Міністерства Анатолій Борсук. Після прийняття Постанови спіробітники Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж розпочали закладку експериментальних ділянок біля села Косачівка Чернігівської області.

 

 

Василь Гуменюк, доцент кафедри лісівництва
ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України

 Автор фото: Антон Брайко 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook