Відкрита лекція з дисципліни «Епізоотологія та інфекційні хвороби» у студентів 4 курсу

16 квітня 2024, 21:43

    15 квітня 2024 року на кафедрі епізоотології, мікробіології і вірусології доцентом Віктором Шевчуком було прочитано відкриту лекцію для студентів 4 курсу 1-5 груп (1 потік) факультету ветеринарної медицини ОС «Магістр». А темою лекції було інфекційне зоонозне захворювання – «Туберкульоз». Тема лекція надзвичайно актуальна, адже в Україні з 1995 року оголошено епідемію даної хвороби, яка триває і до сьогодні. До того скотарство України, на жаль, теж є неблагополучним щодо туберкульозної інфекції.

   Зацікавленість аудиторії тематикою лекції підтверджувалась майже стовідсотковою присутністю студентів.
   Розпочав заняття Віктор Миколайович із визначення хвороби та історії її вивчення. Адже захворювання було відоме людству з давніх-давен і багато вчених усього світу взяло участь у вивченні туберкульозу. Першовідкривачем збудника туберкульозу є німецький вчений Роберт Кох, який 24 березня 1882 року повідомив про свої здобутки на засіданні Берлінського товариства фізіологів. З того часу 24 березня відмічається в усьому світі як День боротьби з туберкульозом.

   В подальшому студенти студенти побачили як виглядає збудник туберкульозу в електронному мікроскопі, а також як ростуть колонії мікобактерій на живильному середовищі.
   Особливу увагу Віктор Шевчук зосередив на інформації щодо зажиттєвої та посмертної діагностики хвороби у сільськогосподарських тварин із застосування різних методів, оскільки лікування хворих на туберкульоз тварин не проводиться і ефективних вакцин для тваринництва, на аль, не розроблено.

   Загалом лекція була змістовною, цікавою не тільки для студентів, а також і для викладачів, які були присутні на лекції.

Олександр МАРТИНЮК, доцент кафедри епізоотології,

мікробіології і вірусології

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook