ВОДА ДЛЯ МИРУ

17 квітня 2024 року

   Викладачі кафедри відвідали 21 березня Міжнародну науково-практичну конференцію присвяченої Всесвітньому дню водних ресурсів.

   ХІІ Міжнародну науково-практичну конференцію під девізом «ВОДА ДЛЯ МИРУ», присвячену Всесвітньому дню водних ресурсів організовано 21 березня 2024 року Інститутом водних проблем і меліорації НААН спільно з Глобальним водним партнерством, Інститутом водного господарства ім. Цотне Мирцхулава Грузинського технічного університету (Грузія), Університетом Кочмана (Турецька Республіка) за участю: Національної академії аграрних наук України, Державного агентства водних ресурсів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Глобальне водне партнерство Центральної та Східної Європи (Словацька Республіка), Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, МГО «Прімавера», ГО «Жіноче водне партнерство - Україна», Національного університету водного господарства та природокористування, Інституту агроекології і природокористування НААН, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН, Київського аграрного університету НААН України, ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» та ін.
   Метою конференції була актуалізація і привернення уваги спільноти до проблем стану водних об’єктів в умовах воєнної агресії, нестачі питної води, необхідності збереження, відновлення та раціонального використання водних ресурсів.

   Загалом, у роботі конференції взяли участь представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Національної академії аграрних наук України, науково-дослідних установ НААН та відомств, неурядових організацій, вищих навчальних закладів (близько 200 учасників з 31 організацій).
Студенти отримали актуальну та цікаву інформацію, щодо проблеми формування водної безпеки України в сучасних умовах, а також управління водними ресурсами та шляхи їх вирішення в Литві, Грузії, Туреччині, Японії. Та переваги та необхідність запровадження інноваційних грунтоводоохоронних систем землеробства в контексті формування водної безпеки держави.
   Багато часу на пленарному засіданні приділено питанням наслідків руйнування каховського водосховища та змін клімату, водокористуванню, впливу воєнних дій під час повномаштабного вторгнення на водні та земельні ресурси, і водній політиці України в цілому. В рамках онлайн-конференції було проведено дві секції, відповідно до основних напрямків наукових досліджень, представлених вченими: «Стале водокористування, охорона та відтворення водних ресурсів» та «Сільськогосподарські меліорації та використання меліорованих земель».

   Фахівці та науковці розглянули сучасні проблеми водогосподарської галузі, меліорації земель, гідротехнічного будівництва, програм енергоефективності, сучасних технологій водопідготовки та водовідведення та відзначили необхідність поглиблення наукових досліджень та розробок стосовно:

  • впливу воєнних дій на стан водних ресурсів України;
  • стану, забезпечення, використання, охорони та управління водними ресурсами;
  • водної безпеки, якості та моніторингу вод;
  • використання меліорованих земель;
  • водопостачання і водовідведення;
  • захисту територій і населених пунктів від шкідливої дії вод;
  • зрошувальних та осушувальних меліорацій;
  • екології та економіки природокористування;
  • математичного моделювання та прогнозування стану водних ресурсів в сучасних умовах;
  • агроресурсного потенціалу;
  • інформаційних технологій у водному та сільському господарстві;
  • гідротехніки та будівництва водогосподарсько-меліоративних систем;
  • збитків, завданих водогосподарсько-меліоративному комплексу воєнними діями.
 Лариса Семенко, доцент
кафедри агрохімії та якості продукції
рослинництва ім. О.І. Душечкіна
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook