Дотримання академічної доброчесності: майстер-клас Тетяни Кіщак на факультеті землевпорядкування

16 квітня 2024, 10:00
факультет землевпорядкування
  11 квітня 2024 р. для студентів 4 курсу і магістрів першого року навчання факультету землевпорядкування за участі наукової бібліотеки НУБіП України відбувся майстер-клас присвячений дотриманню академічної доброчесності і використання наукометричних баз даних при написанні випускової кваліфікаційної роботи.
 
  Майстер-клас проводили директорка наукової бібліотеки НУБіП України Тетяна Кіщак та її заступниця Нелля Маркова-Пипко. На початку заходу заступник декана факультету землевпорядкування Олександр Шевченко наголосив на важливості дотримання норм академічної доброчесності при написанні студентських наукових робіт різного рівня, а також на створених університетом можливостей безкоштовного використання багатоманітних систем пошуку інформації.
 
  На зустрічі були розглянуті основні принципи і правила, яких мають дотримуватись учасники освітнього процесу, а також відповідальність за порушення академічної етики. Особлива увага була відведена програмному забезпеченню з перевірки на наявність ознак плагіату наукових і науково-методичних праць, які в обов’язковому порядку проходять таку перевірку.
  Потому слухачів були ознайомлені із наукометричними базами, до яких має доступ наукова бібліотека НУБіП України та основні принципи роботи з ними. Зокрема, університету відкрито вільний доступ до міжнародної наукометричної та універсальної реферативної бази даних SCOPUS видавництва Elsevier, що надає своїм користувачам можливість отримати результати тематичного пошуку з однієї платформи зі зручним інтерфейсом. Крім того, для студентів та викладачів НУБіП України відкрито доступ до однієї із найбільших наукометричних баз даних Web of Science, що пропонує доступ до бібліографічних даних наукових статей з престижних періодичних видань, книг та матеріалів наукових конференцій.
 
  Також НУБіП України має доступ до повнотекстових ресурсів (електронних книг) бази даних Science Direct – однієї з найбільших онлайн-колекцій опублікованих наукових досліджень, яка належить голландському видавництву Elsevier. Колекція містить майже 12 мільйонів елементів контенту з більш ніж 3500 журналів і понад 34000 електронних книг, довідників, наукових збірників.
  Майстер-клас проходив в одному із комп’ютерних класів навчального корпусу № 6, тому для закріплення отриманої інформації здобувачі мали можливість відразу здійснювати пошуку інформації на сайтах наукометричних баз, що й сприяло повноцінному ознайомленню із різноманітним набором інструментів пошуку даних сайтів.
 
  На завершення майстер-класу студенти факультету землевпорядкування оцінили переваги використання продемонстрованих ресурсів пошуку інформації. В підсумку здобувачі щиро вдячні представникам наукової бібліотеки НУБіП України за чудовий та корисний захід, що у майбутньому дозволить дотримуватися норм академічної доброчесності та якісніше підготувати випускову кваліфікаційну роботу.
 
 
Антоніна Москаленко,
в.о. завідувачки кафедри геоінформатики і

 аерокосмічних досліджень Землі 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook