Поєднання освіти та науки як запорука фаховості випускників

17 квітня 2024 року

 Учасники студентського наукового гуртка «Відтворення лісів та деревного розсадництва» свідомо та успішно поєднують навчальну та наукову роботу у процесі здобуття фахів Лісівника і Садівника. Свідченням їх плідної наукової роботи у звітному році є активна участь гуртківців зі своїми здобутками у двох Міжнародних і двох Всеукраїнських наукових конференціях, що відбулися упродовж осені та весни у стінах Альма Матер, де гуртківцями опубліковано 21 наукову тезу.
Значну увагу учасники наукового гуртка приділяють дослідженням із збереження та оздоровлення лісових екосистем і довкілля загалом в умовах глобального потепління, адаптування майбутніх лісів і дерев до негативних природних змін на етапі відтворення лісів, починаючи з вирощування садивного матеріалу. Прикладом такої роботи є постійна увага та підтримання здорового довкілля на території університету, зокрема, родзинки столиці – НПП «Голосіївський» з унікальними старовіковими деревами дуба звичайного.
Так, у звітному році гуртківці як очної, так і заочної форм навчання прийняли участь у проведенні досліджень по кафедральній темі: «Сучасний стан старовікових дерев Quercus robur L. НПП «Голосіївський» та шляхи їх оздоровлення і пролонгації життєдіяльності», яка виконується у рамках Угоди, підписаної у грудні 2023 р. між кафедрою відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України в особі директора ННіЛіСПГ проф. Василишина Р.Д. з однієї сторони та Національним природним парком «Голосіївський» в особі директора Глушаниці М.В., з іншої сторони. Гуртківці кафедри (Володимир Осмоловський, Юрій Головатий, Павло Андрійченко, Дмитро Патюта) приймали активну участь у виконанні програми досліджень по темі. Разом з науково-педагогічними працівниками кафедри: проф. В.М. Маурером (науковий керівник гуртка), доц. О.Ю. Кайдиком та науковцями НПП «Голосіївський» у лютому – квітні 2024 р. проведена ідентифікація старовікових дерев дуба центральної частини парку у знелистяному стані, під час якої окрім визначення таксаційних показників оцінювали їх життєвість і життєздатність.

Напочатку квітня, за активної участі студентів-гуртківців було закладено серію польових експериментів з апробації ефективності використання різних видів садивного матеріалу (жолудів, однорічних і дворічних сіянців) дуба, способів та лісівничого потенціалу місця їх висаджування під наметом паркових насаджень.

 

Перед цим на сайті ННІ ЛіСПГ (https://nubip.edu.ua/node/144692) та сторінках «Відкритого лісу» повідомлялося про виїзний науково-практичний семінар, що був проведений на унікальних наукових об’єктах кафедри на території лісового фонду ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» (https://www.openforest.org.ua/280502/).
Одним із напрямків роботи студентського наукового гуртка є розвиток у гуртківців і студентів інституту умінь і навичок ведення різних видів наукових робіт (пошуку необхідних фахових літературних джерел по темі дослідження, написання наукових рефератів і тез, підготовки презентацій та постерів, розробки науково обґрунтованих рекомендацій тощо). Прикладом таких заходів можуть слугувати наукові та науково практичні офлайн або онлайн семінари, присвяченні розгляду найактуальніших питань і проблем сьогодення. Останнім прикладом такого розповсюдженного у роботі СНГ заходу є онлайн-семінар, проведений 12 квітня ц.р. на тему: «Екоадаптаційне відтворення лісів: сучасний стан, проблеми впровадження та перспетиви» за активної участі і гуртківців-студентів заочної форми навчання.

Доценткафедри відтворення лісів та 
лісових меліорацій Олександр Кайдик.,
староста гуртка Володимир Осмоловський,
заст. старости гурка Андрій Шах.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook