Природокористування і якість життя - поради лікаря: корисна десятка трав’яних чаїв

17 квітня 2024 року

   Пам’ятаю часи свого навчання в медичному інституті, коли дуже поширеним було захоплення фітотерапією. Вважалося, що рослини лікують безпечніше і ефективніше синтетичних ліків. Захищалося багато дисертацій, публікувалися численні наукові та популярні книжки з фітотерапії.

   Не можна говорити, що лікування травами та іншими рослинами втрачає прихильників. Але, в останні десятиліття було проведено досить багато досліджень щодо ефективності і безпечності рослинних засобів, які застосовуються для зміцнення здоров’я, у профілактиці та лікуванні значної кількості патологічних станів.

   Багато лікувальних та профілактичних властивостей рослин не були підтверджені. Більше того, виявляється, що певні фітопрепарати можуть становити небезпеку. Наприклад, серед причин токсичних пошкоджень печінки все частіше пов’язують із дієтичними добавками рослинного походження та іншими фітозасобами, включаючи лікувальні трав’яні чаї.

   Тому, перед тим як придбати, а особливо почати вживати трав’яні чаї, перевірте у надійних джерелах, чи підтверджені заяви про їхню користь надійними доказами. І що ще важливіше – чи перевірена їхня безпечність для здоров’я.

   Зазвичай, трав’яні чаї виготовляють із сушених фруктів, квітів, спецій або трав. Протягом століть вони використовувалися як природні ліки проти різноманітних захворювань.

   Такі чаї мають різноманітні чудові смаки, не містять цукру та калорій. Багато трав’яних чаїв також сприяють зміцненню здоров’я, і сучасна наука підтверджує профілактичні та лікувальні можливості деяких з них при розумному використання.

   Нижче згадаємо десять трав’яних чаїв, безпеку та користь яких було підтверджено в надійних дослідженнях.

ЧАЙ З РОМАШКИ

   Відомий своєю заспокійливою дією і часто використовується як засіб для поліпшення сну. Дослідження показують, що він дійсно поліпшує якість сну у літніх людей і жінок після пологів. Щобільше, вважається, що ромашка має антибактеріальні, протизапальні властивості та захищає печінку. Згідно з певними дослідженнями, цей чай здатен покращити контроль рівня цукру в крові та полегшити симптоми передменструального синдрому (ПМС).

ЧАЙ З М’ЯТИ

   Найчастіше використовують для підтримки здоров’я травлення. Також він має антиоксидантні, протиракові, антибактеріальні та противірусні властивості. Кілька досліджень показали, що препарати з олії м’яти допомагають полегшити розлад травлення, нудоту, біль у шлунку та інші симптоми синдрому подразненого кишківника.

   Разом з цим, вочевидь не можна екстраполювати на м’ятний чай результати досліджень, в яких вивчалася ефективність олії перцевої м’яти. Кількість активного інгредієнта в останній суттєво перевищує його кількість у чаї з м’ятою.

ІМБИРНИЙ ЧАЙ

   Імбирний чай містить велику кількість антиоксидантів і є добре знаним засобом від нудоти. Дослідження показують, що імбир ефективний для полегшення нудоти, особливо на ранніх термінах вагітності, хоча він також може полегшити нудоту, спричинену хіміотерапією в онкології та хірургічним втручанням.

   Докази також свідчать про те, що імбир зменшує біль, пов’язаний з менструацією. Крім того, деякі дослідження показують, що імбирні добавки покращують рівень цукру в крові та рівень ліпідів у людей з діабетом.

КАРКАДЕ

   Окрім яскравого кольору та унікального смаку чай з гібіскусу має цілющі властивості. Хоча результати досліджень лишаються неоднозначними, але частина з них демострують, що вживання каркаде може сприяти зниженню рівня загального холестерину і атерогенних ЛПНЩ разом із зниженням артеріального тиску.

   За результатами іншого дослідження, вживання екстракту чаю з гібіскусу протягом 6 тижнів значно знизило показники окислювального стресу у чоловіків-футболістів. Слід зауважити, що цей чай може взаємодіяти з діуретиками, тому перед його вживанням порадьтеся з лікарем.

ЧАЙ З ЕХІНАЦЕЇ

   Популярний засіб проти застуди. Є докази, що ехінацея допомагає зміцнити імунну систему, а отже захищає від інфекцій. Деякі дослідження виявили, що ехінацея може скоротити тривалість застуди або зменшити тяжкість симптомів.

РОЙБУШ

   Одне дослідження показало, що ройбуш може мати протиалергічну дію. За результатами іншого – здатен пригнічувати утворення остеокластів. Це клітини, які руйнують старі кістки, що необхідно для збереження, відновлення та зміни форми скелета. Пригнічення їх утворення може допомогти людям із захворюваннями, що викликають утворення завеликої кількості остеокластів, наприклад, остеопороз. Крім того, деякі дослідження демонструють, що ройбуш також може сприяти нормалізації артеріального тиску і рівню холестерину.

ЧАЙ З ШАВЛІЇ

   Добре відомий лікувальними властивостями та потенційною користю для здоров’я мозку. Різноманітні дослідження шавлії виявили, що вона поліпшує когнітивні функції людей із хворобою Альцгеймера.

   Низка досліджень також говорить про покращення розумових функцій і пам’яті у здорових дорослих після прийому одного з типів екстракту шавлії. Також є певні докази щодо здатності шавлії знизити рівень загального холестерину та ЛПНЩ (атерогенного холестерину).

ЧАЙ З МЕЛІСИ

   Має легкий, лимонний смак і є корисним для серця. В одному невеликому дослідженні вживання чаю з меліси протягом 6 тижнів покращило артеріальну жорсткість, що є фактором ризику атеросклеротичних серцевих захворювань та інсульту.

   Дослідження також виявили, що вживання меліси збільшує кількість природних антиоксидантних ферментів, що допомагають захистити організм від окисного пошкодження. Крім того, в одному огляді зазначається, що меліса може навіть полегшити симптоми депресії та тривоги без серйозних побічних ефектів.

ЧАЙ З ШИПШИНИ

   Містить багато вітаміну С і корисних рослинних сполук із протизапальними властивостями. Дослідження виявили, що порошок шипшини допомагає зменшити запалення та покращити симптоми, пов’язані з ревматоїдним артритом та остеоартритом, включаючи біль у м’язах та суглобах.

   Крім того, плоди шипшини ймовірно є корисними для контролю ваги, допомагаючи зменшити індекс маси тіла і жир на животі. Хоча це потребує додаткових досліджень.

ЧАЙ З ПАСИФЛОРИ

   Традиційно використовується для усунення тривоги та покращення сну. Результати одного дослідження продемонстрували, що прийом екстракту пасифлори протягом 2 тижнів покращує певні маркери якості сну у людей з безсонням, хоча і без статистичної достовірності у порівнянні з плацебо. Деякі інші дослідження демонструють, що пасифлора допомагає полегшити симптоми тривожності, особливо під час стоматологічних процедур.


Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook