Вибір студентів - лабораторний курс з дисципліни «Технологія деревино композиційних матеріалів»

19 квітня 2024 року

  В переліку вибіркових дисциплін ОПП «Деревообробні та меблеві технології» для ОС «Бакалавр» є така дисципліна як «Технологія деревино композиційних матеріалів». Основною її задачею є вивчення технологій комплексного і раціонального використання первинної і вторинної сировини у виробництві деревино композиційних матеріалів, поліпшення якості продукції, підвищення продуктивності праці, зниження собівартості продукції.
  Тож на лабораторних заняттях студенти детально досліджують властивості смол та клеїв різного виду. Вивчають та порівнюють зовнішній вигляд смоли, що характеризує її однорідність, наявність сторонніх домішок, тобто придатність до використання. Важливою характеристикою є сухий залишок, показник якого впливає на здатність склеювати, швидкість затвердіння та витрату смоли. Також аналізують здатність смоли змішуватись з водою.

   

  Визначають в’язкість, яка характеризує здатність клею чинити опір при переміщенні (міцність з’єднання), визначає норми витрату клею, та залежить від температурних параметрів повітря. Досліджують час желатинізації залежно від концентрації смоли та кількості затверджувача. Це важливий показник з позиції можливого збільшення продуктивності клеїльного обладнання. Його можливо збільшити через регулювання pH клею та введення стабілізаторів.

   

  В лабораторії студенти випробовують з’єднання на розривній машині після експозиції зразків в середовищах з різною вологістю. Міцність клейового шару окрім властивостей самого клею залежить також від умов експлуатації.
  Майбутні фахівці виконують технологічні розрахунки у виробництві струганого шпону починаючи від вибору схеми розкрою чурбака. Через визначення операційних втрат та перерахунок сировини встановлюють корисний вихід продукції.

    

  Основні показники, що визначають якість струганого та лущеного шпону, це окреме завдання під час виконання лабораторних робіт. Оцінка відхилення товщини шпону від номінального розміру, шорсткість поверхні та міцність під час розтягування визначають якість матеріалу та сферу використання.
  Адже не лише для виготовлення фанери призначений шпон. Його використовують для личкування фасадів меблів, поверхонь столярних виробів для приміщень та екстер’єрного оформлення. Також повертається мода на виготовлення кімнатних та садових меблів з гнуто-клеєними елементами.

     

  Все це і багато більше студенти змогли побачити під час відвідування експозиції виставки KIFF.
  Отримавши відповідні знання та навики під час вивчення дисципліни сьогоднішні студенти не тільки закріпили базові знання про будову та властивості деревини і деревинних матеріалів, а й сформували здатність обґрунтовувати вибір та визначати витрати сировини і матеріалів у виробництві відповідних виробів. А як майбутні спеціалісти деревообробної та меблевої галузі реалізовуватимуть раціональне використання сировинних, матеріальних та енергетичних ресурсів виробництва.

Олександра Горбачова,
доцент кафедри ТтаДВД,
відповідальна за лабораторні заняття з дисципліни

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook