ОНП Магістр "Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка" (Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології)

Загальні відомості про ОП, історію її розроблення та впровадження

Підготовку фахівців за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування» у Національному університеты біоресурсів і природокористування України (НУБіП України) здійснює кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартинека (АРС). В 2013 р. було здійснено акредитацію спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» за другим магістерським рівнем вищої освіти відповідно до рішення Акредитаційної комісії від 03.10.2013 р. протокол №2648-л та отримано сертифікат про акредитацію НД №1193072. Освітньо-наукова програма (ОНП) «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» для підготовки здобувачів вищої освіти на другому (освітньому) рівні за спеціальністю «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» містить обсяг кредитів ЄКТС, необхідний для здобуття відповідного ступеня вищої освіти; перелік компетентностей випускника; нормативний зміст підготовки здобувачів вищої освіти, сформульований у термінах результатів навчання; форми атестації здобувачів вищої освіти; вимоги до наявності системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти. До складу ОНП входить навчальний план, а також графік навчального процесу, з урахуванням особливостей форм навчання https://nubip.edu.ua/node/109863 https://nubip.edu.ua/node/23669 . Навчання за ОНП проводиться за денною та заочною формою. Підготовка здобувачів в Навчально-науковий інститут енергетики, автоматики та енергозбереження (ННІ ЕАЕ) здійснюється з 1932 року. ОНП була оновлена у 2018 році проектною групою у складі: Лисенко В.П., д.т.н., проф. (завідувач кафедри АРС) (гарант програми); Шворов С.А., д.т.н., професор кафедри АРС (член групи), Болбот І.М. к.т.н., доцент кафедри АРС (член групи), Решетюк В.М., к.т.н., доцент кафедри АРС (член групи) і затверджено рішенням вченої ради НУБіП України (протокол №10 від 30.05.2018 р.). Враховуючи результати опитування здобувачів, академічної спільноти, роботодавців та вимог Стандарту вищої освіти за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» для другого (магістерського) рівня вищої освіти (наказ МОН № 1022 від 10.08.2020 р.). ОП було оновлено у 2022 році проектною групою у складі: Лисенко В.П., д.т.н., проф. (завідувач кафедри АРС) (гарант програми); Болбот І.М. д.т.н., професор кафедри АРС (член групи), Решетюк В.М., к.т.н., доцент кафедри АРС (член групи), Лендєл Т.І., к.т.н., доцент кафедри АРС (член групи), Комарчук Д.С., к.т.н., доцент кафедри АРС (член групи) і затверджено рішенням вченої ради НУБіП України (протокол №9 від 27.05.2022 р.). Наказом № 133 від 22.02.2023 р. змінено склад проектної групи: Болбот І.М. д.т.н., професор кафедри АРС (гарант програми); Лисенко В.П., д.т.н., проф. (завідувач кафедри АРС) (член групи), Опришко О.О., к.т.н., доцент кафедри АРС (член групи), Лендєл Т.І., к.т.н., доцент кафедри АРС (член групи).
Освітній процес за ОНП здійснюють висококваліфіковані науково-педагогічні працівники, кваліфікація та досвід роботи яких дозволяють забезпечити належну якість підготовки фахівців. Під час реалізації ОНП підтримуються тісні зв’язки з роботодавцями – провідними підприємствами регіону.
Для провадження освітньої діяльності за ОНП використовується матеріально-технічна база (навчальні аудиторії, спеціалізовані лабораторії, комп’ютерні класи, точки бездротового доступу до мережі Інтернет, мультимедійне обладнання, бази практик та ін.), санітарно-технічний стан і оснащення якої повністю дозволяють забезпечити виконання навчального плану за ОНП.
Кафедра створена наприкінці 1974 року як випускна для інженерів-електромеханіків сільського господарства.
У квітні 1974 р. по Міністерству сільського господарства був виданий наказ про створення в Українській сільськогосподарській академії кафедри автоматизації сільськогосподарського виробництва.
У 1986 р. відбулося об’єднання спеціальності 1515 «Автоматизація сільськогосподарського виробництва» із спеціальністю 1510 «Електрифікація сільскогосподарського виробництва» в одну спеціальність під назвою 3114 «Електрифікація та автоматизація сільськогосподарського виробництва». Пізніше ця спеціальність називалася «Електрифікація та автоматизація сільського господарства». Був складений новий навчальний план, який передбачав три спеціалізації: «Електрифікація сільського господарства», «Автоматизація сільськогосподарського виробництва», «Енергозабезпечення сільського господарства».
На основі висновку експертної комісії ДАК Міністерства освіти і науки України 10 червня 2003 р. відповідно до протоколу №456 видав Національному аграрному університету Сертифікат про акредитацію з напряму 0925 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» зі спеціальності 8.092501 «Автоматизоване управління технологічними процесами» за другим рівнем терміном до 1 липня 2008 р.
На основі висновку експертної комісії і рішення ДАК Міністерства освіти і науки України від 13.04.2004 р., протокол №50, МОН України видало наказ №336 від 26.04.2004 р. про видачу Національному аграрному університету ліцензії (серія АА № 903126) на надання освітніх послуг, пов’язаних з одержанням вищої освіти на рівні кваліфікаційних вимог до бакалавра, спеціаліста, магістра (в тому числі для іноземних громадян) за напрямом 0925 «Автоматизація та камп’ютерно-інтегровані технології» зі спеціальності «Автоматизоване управління технологічними процесами».
У 2013 р. булов проведено повторну акредитацію та отримали сертифікат про акредитацію відповідно до рішення Акредитаційної комісії протокол № 106 27.09.2013 р. накоз МОН України №2648-л від 03.10.2013 р. за відповідним рівнем «Магістр» терміном дії до 01.07.2023 р.
З 2015 р. змінився шифр напряму підготовки за спеціальністю, і зараз кафедра АРС веде підготовку фахівців за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування».

 

 

Гарант програми

Коваль Валерій Вікторович

Доктор технічних наук, професор кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І. Мартиненка НУБіП України, академік Академії наук вищої школи України, Академії зв’язку України

Тел.: (044) 527-87-45

Електронна пошта: [email protected]

 

Інформація про вибіркові компоненти (дисципліни)

 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook