Перший етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт проведено!

19 квітня 2024 року
     12 квітня 2024 року, відповідно до наказу ректора НУБІП України № 144 від 23.02.2024 р., на кафедрі фінансів був проведений перший етап конкурсу студентських наукових робіт.
    Метою проведення конкурсу є сприяння реалізації здібностей обдарованих студентів, стимулювання їх до творчого самовдосконалення, розкриття та використання наукового потенціалу. На розсуд комісії студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» представили різнопланові та неординарні дослідження. Всього було заслухано 15 робіт, які були підготовлені гуртківцями кафедри фінансів.

    Цікаву з наукової точки зору роботу, яка вирізнялася сміливими підходами та креативністю, представив Богдан Максименко магістр 1 року навчання (науковий керівник к.е.н., доцент Тітенко З.М.), у якій дослідив та обґрунтував напрямки підвищення інвестиційної привабливості аграрного сектору економіки України.
   Катерина Харитонова представила дослідження на тему: «Оцінка ефективності управління активами підприємства», які проводила під керівництвом к.е.н., доцента Тітенко З.М. В роботі детально проаналізовано управління активами досліджуваного підприємства та запропоновано шляхи його покращення.

   Актуальну наукову роботу представила студентка 2 курсу Аліна Василенко на тему: «Фінансові питання доєднання України до Європейського зеленого курсу» (науковий керівник д.е.н., професор Швець Н.Р.). В дослідженні були представлені аналітичні дані щодо забруднення навколишнього середовища України, а також щодо обсягів капітальних інвестицій на охорону довкілля нашої держави. В результаті дослідження сформовані пропозиції щодо напрямів удосконалення фінансової та нормативної бази в напрямку доєднання України до Європейського зеленого курсу.

   Валентин Шкуренко, студент 4 курсу 4 групи, науковий керівник – к.е.н., доцент кафедри банківської справи та страхування Муравський О.А. представив дослідження на тему: «Сучасний стан розвитку ринку капіталу в Україні». Студент дуже цікаво та інформативно представив виконане наукове дослідження, розповів про сучасний стан розвитку ринку капіталу в Україні. Запропонував нові тенденції до стрімкого зростання обсягів операцій на ринку капіталу; окреслив домінування на ринку акцій, частка яких протягом аналізованого періоду становила понад 70%; обґрунтував ускладнення структури цінних паперів, що створило умови для диверсифікації тимчасово вільних джерел фінансування та домінування ринку дистрибуції та частка якого поступово зростала і досягла 99,88%.

    Наукову роботу на тему: «Особливості інвестування в інновації в сучасних умовах» представила студентка групи 2 ст Катерина Костюк (науковий керівник к.е.н., доцент Стороженко О.О.). В роботі багато уваги було приділено поясненню важливості саме інноваційного інвестування для нашої країни в складні часи, що обумовлені наявністю гострої соціально-економічної кризи викликаної тривалими бойовими діями та потребою пошуку підходів та механізмів у її подоланні.

  Андрій Кравцов представив дослідження на тему: «Оцінка інвестиційної привабливості регіону (на прикладі міста Києва)», які проводив під керівництвом д.е.н., доцента Лемішко О.О. На основі опрацювання теорії і методології щодо формування інвестиційної привабливості на регіональному рівні, а також детального аналітичного дослідження визначальних показників за темою конкурсної роботи було розроблено алгоритм оцінки інвестиційної привабливості на основі сформованого магістрантом інноваційного інтегрального показника інвестиційної привабливості м. Києва. Підсумком наукових досліджень Андрія Кравцова стала запропонована автором структурна модель, складовими якої є взаємопов’язані зовнішні та внутрішні чинники, що впливають на формування інвестиційного потенціалу об’єкта дослідження. Перевагами моделі, на думку автора, є відносність, комплексність, обґрунтованість та універсальність. Подальші дослідження в межах окресленої проблеми студент планує проводити в напрямку більш детального аналізу та оцінки економічних, соціальних, інноваційних та екологічних факторів впливу на формування інвестиційного потенціалу столиці України.


   Представлені дослідження продемонстрували високий рівень теоретичної підготовки студентів, їхні можливості проводити самостійні наукові дослідження, інтерпретувати отримані результати та формувати практичні пропозиції для вирішення актуальних питань фінансової системи України.
 
Наталія Швець,
в.о. завідувача кафедри фінансів

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook