Обговорення зі стейкхолдерами освітньо-професійних програм підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 073 Менеджмент

19 квітня 2024 року

 17 квітня 2024 року в он-лайн режимі відбулося обговорення проєкту освітньо-наукових програм «Менеджмент» та «Менеджмент міжнародного бізнесу» для підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 073 «Менеджмент», на якому були присутні к.е.н., доцент, декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук, к.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського Тетяна Балановська, к.е.н., доцент, заступник декана Людмила Чорненька, гарант освітньої програми «Менежмент» д.е.н., професор кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Віра Бутенко, члени проєктної групи: к.е.н., доцент, в.о. завідувача кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Олена Ковтун, к.держ.упр., доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Катерина Алексеєва, к.е.н., доцент кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського Кристина Драмарецька, к.е.н., доцент кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Наталія Коваленко, к.е.н., доцент кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Лариса Діброва, здобувач вищої освіти першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 073 «Менеджмент» Вікторія Сіденко, також гарант освітньої програми «Менежмент міжнародного бізнесу» к.е.н., доцент кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Олександр Файчук. До обговрення освітніх програм були запрошені стейкхолдери: старший науковий співробітник Лейбніц-Інституту аграрного розвитку у країнах з перехідною економікою (IAMO) Олександр Перехожук (член ради роботодавців факультету агарного менеджменту); д.е.н., професор, екс-директор Департаменту торговельних угод та розвитку експорту Міністерства економіки України, Олександр Жемойда Віталійович, ((член ради роботодавців факультету агарного менеджменту); заступник директора з продажів та маркетингу компанії «Агросем» Богдан Зеленський (член ради роботодавців факультету агарного менеджменту); д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту Державного університету телекомунікацій Олена Гудзь; д.е.н., професор, професор кафедри економіки підприємства, завідувач відділу навчально-науково-інноваційної діяльності ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» Світлана Судомир; фахівець по роботі з клієнтами ТОВ «Кортева Агрісаєнс Україна» Євгенія Омельяненко, ГО «Ліга розвитку науки» Віктор Тиркало; член правління ГО «Єдність громади - заможне село» Ірина Конончук; д.е.н., професор, завідувач кафедри публічного управління та адміністрування Сумського національного аграрного університету Олена Славкова; керівник департаменту імпорту ТОВ «АШАН УКРАЇНА ГІПЕРМАРКЕТ» Олег Мацола; д.е.н., професор кафедри міжнародної торгівлі Київського національного економічного університету Ольга Яценко; бізнес-аналітик, менеджер зовнішньоекономічної діяльності компанії «АгронТех» Віталій Луценко.

Гарант ОП «Менеджмент» д.е.н., професор Віра Бутенко привітала та представила гостей.

Гарант освітньої програми «Менеджмент» Віра Бутенко презентувала короткий огляд ОП, визначивши при цьому на назву програми, галузь знань та кваліфікацію, яку отримають випускники програми. Вона зазначила, що при підготовці освітньої програми розробники керувалися Стандартом вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент» для першого (бакалаврського) рівня затвердженого наказом МОН України від 29 жовтня 2018 р. №1165 (зі змінами та доповненнями від 05 грудня 2018 р.)

Оскільки підготовку здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Менеджмент» здійснюють три кафедри факультету аграрного менеджменту, то до складу проєктної групи увійшли, окрім гаранта, декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук та представники від кожної кафедри: доценти Олена Ковтун, Катерина Алексеєва, Кристина Драмарецька, Наталія Коваленко, Лариса Діброва та здобувач вищої освіти Вікторія Сіденко.
Гарант програми наголосила на тому, що всі позиції стосовно набуття здобувачами компетенцій приведені у відповідність до Стандарту вищої освіти за спеціальністю «Менеджмент», проте для визначення особливостей підготовки фахівців за програмою було додано додаткові спеціальну компетентність та програмний результат навчання.

Гарант коротко зупинилася на структурі освітньої програми, зазначивши навчальні дисципліни циклу загальної та спеціальної (фахової) підготовки.

Також вона звернула увагу на те, що було здійснено перехід від блокового підходу формування вибіркових компонент. В освітній програмі оновлено перелік та збільшено кількість вибіркових навчальних дисциплін за спеціальністю для забезпечення можливості формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувачами освіти та студентоцентрованого підходу.


Далі гарант звернулася до присутніх експертів з проханням надати рекомендації та пропозиції щодо удосконалення освітньої програми. У цілому, всі присутні визнали освітню програму достатньо продуманою, хоча і висловили свої побажання щодо удосконалення.
Олександр Перехожук відзначив оптимальну наповненість ОП «Менеджмент» та високо оцінив зміни в структурі навчального плану, зокрема звернувши увагу на те, що здобувачам вищої освіти створено можливість реального вибору з певного переліку дисциплін. Також він наголосив на необхідності включення до ОП більш уніфікованих назв освітніх компонентів для забезпечення більшої кореляції навчального плану даної ОП з планами підготовки студентів за аналогічною спеціальністю в країнах Європейського Союзу. Олександр Перехожук запропонував посилити підготовку здобувачів в напрямі теорії галузевих ринків, особливо в умовах недобросовісної конкуренції. На його думку, це посилить конкурентоспроможність випускників освітньої програми на ринку праці.
 

 

Олена Славкова відзначила якісну наповненість освітньої програми обов’язковими та вибірковими компонентами, обґрунтований розподіл кількості кредитів по семестрам. Також вона відзначила, що підготовка фахівців з менеджменту у Національному університеті біоресурсів і природокористування України завжди здійснюється на дуже високому рівні, і структура даної освітньої програми є підтвердженням цього.

Богдан Зеленський зауважив, що програма має бути максимально спрямованою на вирішення не лише практичних аспектів підготовки фахівців, а й на знання сучасних теорій менеджменту. Адже постійне самовдосконалення та саморозвиток, вміння адаптуватися до мінливих умов ринкового середовища є дуже важливою рисою сучасного фахівця з менеджменту. Роботодавці звертають увагу на вміння випускників вирішувати завдання, які можуть виникнути в майбутньому, на основі набутих знань. Він відзначив, що перелік освітніх компонентів якраз свідчить про різносторонню підготовку здобувачів вищої освіти за освітньою програмою «Менеджмент».

Віктор Тиркало як представник громадських організацій запропонував додати до вибіркового блоку дисципліни, пов’язані із розвитком соціального підприємництва та грантового менеджменту, адже в умовах повоєнної відбудови економіки країни потрібні фахівці, котрі вміють залучати іноземні інвестиції та гранти для забезпечення розвитку територіальних громад.

Олена Гудзь відмітила високий рівень підготовки здобувачів вищої освіти на факультеті аграрного менеджменту. Зокрема, на її думку, проєктна група розробила логічну, структуровану, гармонійну освітню програму «Менеджмент» для підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент. Також вона зазначила, що програма включає дисципліни, опанування яких дозволяє формувати у випускників компетентності, що відповідають запитам потенційних роботодавців.
Олег Мацола відмітив змістовну наповненість програми, зазначивши, що вказана програма забезпечує підготовку менеджера широкого профілю, а не обмежується лише аграрною сферою, що наближає її до світових стандартів та запитів роботодавців у різних галузях.

Далі гарант освітньої програми «Менеджмент міжнародного бізнесу» Олександр Файчук презентував абсолютно нову програму, яка лише рік як імплементована на факультеті аграрного менеджменту НУБіП України.


Програма, безперечно, має свої особливості, саме тому одразу за презентацією відбулося її жваве обговорення.
Потрібно сказати, що обов’язкові компоненти ОП «Менеджмент міжнародного бізнесу» співпадають з обов’язковими компонентами ОП «Менеджмент», визначеними Стандартом підготовки з даної спеціальності. Вибіркові компоненти є унікальними самі по собі та унікальними у такому поєднанні.

Ольга Яценко запропонувала додати до вибіркових дисциплін освітній компонент «Торгівельна політика та комерційна дипломатія», оскільки на її думку ця дисципліна спрямована на більш глибоке вивчення міжнародного ринку і буде формувати у здобувачів компетентності, необхідні для роботи в сучасних міжнародних компаніях.
Олександр Перехожук зауважив на необхідності посилення макроекономічної складової підготовки здобувачів, що відповідатиме сучасним трендам освіти в європейських університетах.
Дані зауваження прокоментувала член проектної групи Олена Ковтун, яка зазначила, що при підготовці ОП розробники керуються стандартом підготовки фахівців, що вносить певні обмеження та вимагає від розробників орієнтуватися на рівень підприємства та його підрозділів, а не на макроекономічний рівень.
На думку Олени Гудзь, потрібно більш чітко визначити компетентності майбутніх фахівців, які навчаються за даною освітньою програмою.

Олександр Жемойда зазначив якісну наповненість освітньої програми, і висловив думку, що потрібно більше уваги звернути на дисципліни, які формують вміння моделювати економічні процеси. Також він зазначив, що для здобувачів даної освітньої програми важливим є знання правової площини функціонування міжнародного бізнесу.
Віталій Луценко зазначив, що дану програму можна посилити, збільшивши кількість годин для опанування знань стосовно використання цифрових інструментів та технологій.
Наприкінці, декан факультету агарного менеджменту Анатолій Остапчук подякував всім за активне обговорення освітньої програми, наголосив на необхідності постійного підвищення якості підготовки фахівців з менеджменту.


Віра Бутенко щиро подякувала всім присутнім за те, що вони змогли долучитися у такий непростий час до обговорення освітніх програм, висловили свої рекомендації та пропозиції щодо удосконалення програм та виразила сподівання на подальшу співпрацю.

Віра Бутенко,

Гарант ОП "Менеджмент",

Катерина Алексеєва,

член проектної групи з ОП "Менеджмент"


 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook