АГРОНОМ - ЦЕ НЕ ПРОСТО РОБОТА, ЦЕ СТИЛЬ ЖИТТЯ, ЦЕ ЛЮБОВ ДО ЗЕМЛІ ТА ПОСТІЙНЕ НАВЧАННЯ (Інтерв'ю із Василем Мельниковичем).

20 квітня 2024 року

   В минулому році Василь Степанович Мельникович – директор компанії «Мабутнє Будуємо разом», яка в 2006 розпочала виробництво добрив для позакореневого підживлення рослин під торговою маркою “Добродій”, започаткував іменну стипендіальну програму для студентів Агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України. Тому, ми не могли не скористатися нагодою взяти у нього інтерв’ю, і поцікавитися його думками та враженнями.

Отже пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю з гостем:

   - Василь Степанович, дозвольте поцікавитися, які продукти випускає Ваша компанія?

   Компанія “Майбутнє Будуємо Разом” заснована в 1992 році, а протягом 18 років ми випускаємо інноваційні екологічно безпечні продукти для живлення і лікування рослин. В основі продукції компанії є розробки виключно українських вчених, і ми є повністю українським продуктом, в якому всі складові виробляють в нашій державі. Також, в системі компанії знаходиться фермерське господарство у Вінницькій області площею близько 1100 га. Хотів би підкреслити, що в нашому господарстві ми вже протягом 10 років не застосовуємо жодного хімічного фунгіциду, а користуємось препаратами ТМ «Добродій». Тому, запрошуємо всіх бажаючих відвідати наше господарство і побачити на власні очі наші екологічного безпечні технології. Забігаючи наперед, хочу зазначити, що студенти НУБіП України мають змогу проходити в цьому господарстві виробничу практику.

- Тож як розпочалась співпраця ТМ “Добродій” з НУБіП України?

   Як не дивно, знайомство почалося з випускника, а наразі аспіранта агробіологічного факультету - В’ячеслава Чоботаря, який прийшов в компанію на посаду агроному. Яке ж було наше здивування, коли його викладачка Ольга Кравченко, пару років до нашого знайомства захистила кандидатську дисертації щодо оцінки екологічної безпеки сполук, які лежать в основі наших препаратів. Далі відбулося знайомство з Оксаною Тонхою, яка підтримала нашу співпрацю. Таким чином, в нас сформувалася команда з українських вчених, які вже майже 4 роки досліджують різні аспекти нашої продукції, а саме вплив фітопатогенів, механізми дії препаратів, їхню екологічну безпеку. Ми співпрацюємо з інститутом біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В. П. Кухаря НАН України, Мікробіології та Вірусології НАН Україні, Інститутом ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, Захисту Рослин, Колоїдної хімії та хімії води. І саме наша співпраця з українськими вченими, і зокрема з науковцями НУБіП дозволила довести, що наш продукт є інноваційним, високодієвим і екологічно безпечним. Тому, підтверджую, що в сучасних умовах симбіоз науки і бізнесу дозволяє не тільки задовольняти потреби аграріїв у умовах війни, а й стане тією рушійною силою, яка допоможе післявоєнній відбудові.

- Що стало поштовхом для започаткування іменних стипендій в НУБіП?

   Оскільки наші препарати є інноваційними продуктами, наша задача підготувати дійсно класних спеціалістів, які розуміли б нашу технологію, могли б читати поле й дати потрібну фахову консультацію. Крім цього, ми хотіли б мати в штаті компанії спеціалістів, які б розуміли механізми дії наших препаратів і проводили власні наукові дослідження. Тому за погодженням з Оксаною Тонхою в серпні 2023 року в рамках наукового гуртка «Добавки, мікроелементи, пробіотики», керівником якого є Ольга Кравченко ми започаткували стипендіальну програму, в рамках якої було прийнято рішення підготувати серед студентів 2-го курсу НУБіП групу зі свіжим баченням та прогресивними поглядами на агрономію. ТОВ «Майбутнє будуємо разом» планує фінансувати вказану програму 3 роки, протягом яких студенти прослухають лекції від провідних науковців, практиків, керівників аграрних компаній, а також зможуть попрацювати в провідних господарствах і в лабораторіях.
   Хотів би зазначити, що після нового року за власним бажанням до програми приєдналися першокурсники агробіологічного факультету, і сподіваюсь що ми побачимо нових учасників програми вже восени. Мені дуже приємно, що наша програма відбувається саме в стінах НУБіП, і зокрема, агробіологічного факультету, де традиції поєднується з новаторським мисленням і підтримкою українських виробників. Студенти вже зараз мають змогу пройти практику в господарстві компанії, де зможуть самостійно побачити, як продукти ТМ «Добродій» працюють та які результати ми отримуємо.
   А наостанок я дуже радію, бо бачу нове покоління агрономів. Це зацікавлені, захоплені даною справою молоді люди, які бажають активно працювати та розвиватись в даному напрямку. Агроном - це дійсно важка інтелектуальна професія. Адже, професія агроном - це не просто робота, це стиль життя, це любов до землі та постійне навчання.

 

 

Маргарита Булкот,

студентка першого курсу спеціальності агрономія

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook