Професор Андрій Галстян про досвід викладання у Китайській філії університету

20 квітня 2024 року

Для мене особисто, це був важливий досвід роботи за кордоном, тим паче у Китаї. Коли ми їхали, то не знали чого чекати, тому що це було перше відрядження викладачів нашого університету до Університету Ліньї (Китайська Народна Республіка).

Прийом наших китайських колег був дуже теплим та зворушливим. Умови проживання були гарними та сприятливими для плідної праці. У перший робочий день відбулася офіційна зустріч з адміністрацією навчального закладу, де ми обговорили наше бачення щодо проведення навчального процесу.

І ось перша лекція… Я викладав дисципліну «Загальна та неорганічна хімія» для студентів першого курсу спеціальності «Харчові технології». Мене вразило палке відношення студентів до занять та дуже високий рівень хімічної підготовки. Тому відразу ми знайшли спільну мову і лекції проходили практично у вигляді дискусії зі студентами, не зважаючи на те, що деякі з них погано володіли англійською мовою.

Викликом для мене стала розробка лабораторного практикуму. Лабораторні приміщення були новими з необхідними меблями, але хімічні реактиви, посуд, обладнання були відсутні. Тому я з моїми колегами швидко продумали та створили експериментальну програму занять і направили її на узгодження з місцевим керівництвом. Слід зауважити, що китайські колеги швидко все вирішили і повноцінний практикум почався вже на другому тижні. Маючи добру підготовку з хімії, студенти побачили як ці хімічні реакції відбуваються та самі спробували використати отримані теоретичні знання на практиці, що було для них вражаючим.

Слідом за важким, але цікавим робочим тижнем приходили вихідні і адміністрація закладу створила для нас умови для ознайомлення зі старовинною і сучасною культурою Китаю, за що ми їм дуже вдячні.

Наприкінці останнього тижня відбулася прощальна зустріч з керівництвом і студентами, де в нашу адресу лунало багато приємних слів, побажань, подяк та запрошень приїздити на наступний рік. Мене дуже вразили знаки уваги та прощальні записки від моїх студентів зі словами великої вдячності та поваги до нашої роботи.

В цілому мені все дуже сподобалось, велика подяка китайським партнерам та адміністрації нашого університету за таку можливість та набутий досвід.

  

З повагою                              

Андрій Галстян,

в.о. кафедри загальної, органічної та фізичної хімії, проф., д.х.н.

 
 
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook