Результати плідної роботи секції процесів і обладнання переробки продукції АПК на ХII Міжнародній науково-практичній конференції «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства»

20 квітня 2024 року

     На секції процесів і обладнання виробництва та переробки продукції АПК кипіла робота протягом всього звітування студентів та аспірантів кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК про виконання наукової роботи, адже було представлено 62 доповіді. На початку засідання секції виступив завідувач кафедри Володимир Павлович Василів, який доповів присутнім учасникам зустрічі про те, що сьогорічна конференція присвячена 15-ти річчю створення факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК та 30-річчю від заснування кафедри. Тож святковий настрій панував від самого початку роботи секції в ауд. 359 в корпусі 11, де відбулися виступи початківців-науковців.

    Потім голова секції, доцент Михайло Михайлович Муштрук довів до всіх учасників регламент виступів і почалося занурення в науковий світ. А світ цей був різноманітним і надзвичайно цікавим. Студенти 1 курсу скороченого терміну навчання Надія Сватова та Яна Яременко показали розроблені під керівництвом професора Ігоря Павловича Паламарчука математичні моделі для оцінки якості відповідно посічених рибних фаршів та ковбасних виробів.

    Для зручності охочих виступити з доповідями на секції, які не мають змоги фізично бути присутніми на конференції був передбачений дистанційний формат участі через платформу Zoom. Адже згідно графіку освітнього процесу студенти 2 курсу зараз перебувають в періоді дистанційного навчання. Отож під керівництвом доцента Марії Михайлівни Жеплінської студенти 2 курсу спеціальності «Харчові технології» Вікторія Сидор, Єлизавета Зелепуго та Єва Литвин представили свої роботи, які присвячені корисним властивостям сухофруктів та меду, на основі яких дослідили процеси подрібнення та різання для отримання енергетичних батончиків для військовослужбовців. Крім цього вони розповіли всім присутнім про методи сушіння та їх переваги і недоліки. А студенти Марія Лісневська та Богдана Войцуцька навели приклади технологічного обладнання для подрібнення та різання сировини, що використовується в харчовій промисловості. В лабораторних умовах ними проведені експерименти щодо подрібнення та просіювання зернової сировини та встановлені оптимальні умови здійснення цих процесів.

    У обговоренні доповідей виступаючих брали участь не лише викладачі, а й присутні студенти. Вони охоче задавали запитання виступаючим та сміливо вступали в дискусію з ними.

    Під керівництвом доцента Максима Миколайовича Гудзенка студентка 3 курсу Марія Батіг розповіла про корисність лляної та гірчичної олії та особливості їх отримання на шнекових малопотужних пресах, а Марина Борщ цьогоріч зробила огляд обладнання для виробництва кукурудзяних паличок, з чим подискутувала з присутніми про користь та недоліки такого продукту. 

Крістіна Піскун та Дар’я Тимофєєва під керівництвом доцента Віктора Володимировича Сарани представили порівняльний аналіз молочних гомогенізаторів та вовчків для подрібнення м’яса вітчизняних та іноземних виробників.

Нікіта Олейніков, студент-біотехнолог, представив детальний аналіз визначення енергетичної ефективності біопалива з рослинної сировини. А Андрій Маляренко показав як правильно вибрати ефективну теплоізоляцію для апаратів, обладнання та будівель харчових виробництв. Обидва студенти виконували роботу під керівництвом доцента Зінаїди Андріївни Бурової.

 Студент 3 курсу спеціальності «Харчові технології» Богдан Мєдвєдєв під керівництвом доцента Володимира Павловича Василіва дослідив гідроліз інуліну цикорію під впливом електроімпульсної обробки та навів оптимальні параметри здійснення цього процесу.

 
А ще були виступи наших гостей – студентів Національного університету харчових технологійМ. Дяченко, Н. Бризгалової, Т. Рудь, С. Сказько, Є. Коваль, А. Данилюк, які під керівництвом доцента кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Романа Мукоїда, розповіли про бочкове пиво, ізотонічні напої для спортсменів та ель на основі спонтанного бродіння з використанням молочнокислого бродіння. Ще й продегустували напої.
 
 
 
 
 
 
Всі виступи супроводжувалися запитаннями-відповідями, тому сумувати не приходилося. Лише позитивні враження і нові напрями роботи, гарний настрій, незважаючи на тривогу і віра в нашу якнайшвидшу перемогу над російськими агресорами. На завершення виступів були оголошені результати найкращих доповідей та усі виступаючі були відзначені дипломами. Також зробили фото на згадку.
 
Щиро вдячні нашим світлим воїнам за можливість в тилу жити повноцінним життям і творити для народу, робити добрі справи.
Марія ЖЕПЛІНСЬКА
секретар секції «Процеси і обладнання
виробництва та переробки продукції АПК»
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook