Захист докторської дисертації КРАВЧЕНКА Юрія Станіславовича

21 квітня 2024 року

18 квітня у спеціалізованій вченій раді Д 26.004.04 Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся прилюдний захист дисертації КРАВЧЕНКА Юрія Станіславовича на тему «Агрогенез чорнозему типового України та ізогумусолю Китаю», поданої на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук з наукової спеціальності 06.01.03 «Агроґрунтознавство та агрофізика».

Засідання спеціалізованої вченої ради під головуванням доктора сільськогосподарських наук, професора, член-кореспондента НААН, завідувача кафедри землеробства та гербології НУБіП України ТАНЧИКА Семена Петровича транслювалося в режимі реального часу, що є вимогою чинного законодавства.

 

Дисертацію Юрія КРАВЧЕНКА присвячено науковому обґрунтуванню управління властивостями чорноземів Правобережного Лісостепу України та ізогумусолів Північно-східного регіону Китаю за різних сценаріїв їх господарського використання для умов помірного кліматичного поясу з урахуванням фаціальних ґрунтово-генетичних особливостей ґрунтів. Одним з найвагоміших результатів дисертації є визначення впливу обробітку ґрунту та удобрення на зміну властивостей ґрунтів у всьому  кореневмісному шарі профілю.

 

Дисертаційна робота оформлена за результатами експериментальних досліджень у рамках низки проектів МОН України, Китайської національної академії наук при Південно-східному інституті географії та агроекології (м. Харбін, Китай) та  гранту Міжнародної наукової сільськогосподарської програми Воскобійників (WIRA) про Університеті штату Пенсильванія, США.

    

Ступінь актуальності обраної теми, обґрунтованості наукових положень, висновків і рекомендацій, сформульованих у докторській дисертації, їх новизна і загальнонаціональне значення, повнота викладу в наукових публікаціях, зарахованих за темою дисертації, відсутність академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації було відзначено опонентами, якими виступили доктор сільськогосподарських наук, професор ДЕГТЯРЬОВ Василь Володимирович, завідувач кафедри ґрунтознавства Державного біотехнологічного університету Міністерства освіти і науки України, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН ТКАЧЕНКО Микола Адамович, директор Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН», доктор сільськогосподарських наук, професор ЧОРНИЙ Сергій Григорович, професор кафедри управління земельними ресурсами Чорноморського національного університету імені Петра Могили Міністерства освіти і науки України. 

 

У ході засідання докторська рада встановила рівень набуття Юрієм КРАВЧЕНКОМ найвищих компетентностей, проведення оригінальних досліджень, отримання значимих наукових результатів, що забезпечують розв’язання важливої прикладної проблеми з управління родючістю чорнозему типового в умовах Правобережного Лісостепу України та ізогумусолів провінції Хейлунцзян Північно-східного регіону Китаю.   

 

У результаті таємного голосування членів спеціалізованої вченої ради Юрію КРАВЧЕНКУ одноголосно було присуджено ступінь доктора наук зі спеціальності 06.01.03 «Агроґрунтознавство та агрофізика», який має затвердити атестаційна колегія Міністерства освіти і науки України.

 

Вітаємо КРАВЧЕНКА Юрія Станіславовича з успішним захистом дисертації та бажаємо втілення майбутніх наукових задумів, професійного росту та подальших наукових звершень!

 

Колектив кафедри ґрунтознавства

 та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook