I етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройшов на найвищому рівні!

23 квітня 2024 року

  17 квітня 2024 року, відповідно до наказу ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України (№144 від 23.02.2024), на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології урочисто було проведено І етап конкурсу студентських наукових робіт.
  Метою конкурсу є формування знань й умінь дослідницької діяльності у студентів, популяризація досягнень науки, техніки та інноваційних технологій, розвиток потенціалу найталановитіших студентів, всебічна підтримка їх наукової діяльності, як аспект стимулу до участі в наукових проєктах та розробках, а також залучення провідних вчених, наукових та науково-педагогічних працівників до творчої роботи з обдарованою молоддю.
  Для ефективної та кваліфікованої оцінки було сформовано авторитетне журі, а саме: голова комісії – декан факультету Юлія Коломієць, члени комісії – д.б.н. Алла Клепко, д.б.н. Світлана Прилуцька, д.с.-г.н. Мирослав Піковський, к.с.-г.н. Олена Наумовська, к.б.н. Олена Кваско, к.с.-г.н. Валерія Бондарь, к.с.-г.н. Оксана Сикало, секретар комісії – к.с.-г.н. Наталія Нестерова.

 


  Студенти спеціальностей 162 «Біотехнологія та біоінженерія», 202 «Захист і карантин рослин»101 «Екологія» представили роботи своїх досліджень у вигляді презентації та очних доповідей. Слід зазначити, що конкурсні роботи підготовлені на актуальні теми, носять науковий характер та мають практичну цінність для виробництва. Безумовно, кожна робота студента заслуговує найвищу оцінку, проте журі розподілило місця наступним чином:
  Спеціальність 202 «Захист і карантин рослин»:
І місце здобув беззаперечний лідер Назар Тарнавський з роботою «Основні чинники, що впливають на шкідливість та динаміку чисельності каштанової мінуючої молі Cameraria ohridella (Deschka*Dimic, 1986) в умовах міських насаджень Київщини» (науковий керівник – к.с.-г.н., доц. Леся Бондарева). Проблеми пошкодження каштаною мінуючою міллю історичного символу Києва – гіркокаштана звичайного нажаль залишається невирішеною вже десятки років, тому можливості порятунку деревних видів рослин викликали жваву дискусію й підтримку серед членів журі.


ІІ місце Катерина Маньків«Діагностика мікозів рослин Thuja spp.» (науковий керівник – д.с.-г.н., доц. Мирослав Піковський) розповіла про перспективи введення рослин Thuja до складу паркових та вуличних ансамблів міст, а також можливості діагностики захворювань цих рослин і аспекти боротьби з ними.


ІІІ місце розділили між собою:
Марія Безобчук та Марія Шило, «Ґрунтова мікобіота НПП «Голосіївський» (науковий керівник – к.б.н., доц. Олена Башта). Робота охоплювала спектр досліджень щодо вивчення грибів ґрунтів різних типів в умовах НПП «Голосіївський», включала в себе дослідження компонентів мікобіоти грунту різних екологічних ніш.
Христина Кухарева, «Видове різноманіття грибів, лишайників та грибоподібних організмів лісу НПП «Голосіївський»» (науковий керівник – к.б.н., доц. Олена Башта). Робота стосувалася актуальної проблеми сьогодення: дослідження видового різноманіття грибів та грибоподібних організмів НПП «Голосіївський».

 


  Спеціальність 162 «Біотехнології та біоінженерія»:
І місцеЄлизавета Дідур, «Використання вуглецевих наночастинок при вирощуванні зернових культур» (науковий керівник – д.б.н., проф. Світлана Прилуцька). Дослідження були спрямовані на вивчення впливу вуглецевих наночастинок, зокрема, нанотрубок на процеси вирощування зернових культур пшениці та яменю.


ІІ місце здобула робота Анастасії Карась, «Ідентифікація збудників хвороб часнику городнього (Allium sativum L.)» (науковий керівник – к.б.н., доц. Олена Башта). У роботі піднімалося питання, які мікроорганізми вдалося виявити на часнику городньому, зібраному у приватних господарствах Київської області, а також ідентифіковано збудників хвороб у процесі тривалого зберігання.


ІІІ місце дісталося Михайлу Чепчаку з темою «Вивчення впливу обробок рослин тіаклопридом під час цвітіння на поведінку медоносних бджіл» (науковий керівник – к.с.-г.н., доц. Людмила Кава).


  Спеціальність 101 «Екологія»:
І місце – заслужено одержала Марія Бандюкова, «Дослідження впливу деревного вугілля (біовугілля) на екологічний стан грунту» (науковий керівник – к.с.-г.н., ст. викл. Анна Сальнікова). Біовугілля – деревне вугілля – об’єктивно впливає на процеси у ґрунті, на його екологічний стан, а також ріст, розвиток сільськогосподарських культур, про що дуже цікаво поділилася із присутніми студентка.


ІІ місце завоювала Дарина Саган, «Екологічна роль рослин-нектароносів для комах-запилювачів у природних екосистемах» (науковий керівник – доктор філософії Ольга Статкевич), що стосувалася перспектив створення насаджень рослин-нектароносів для поширення корисної ентомофауни.


ІІІ місце було присуджено Владиславу Бойко та Дмитру Мазураку, «Адаптаційні властивості розведення мухи Hermetia illucens L. в умовах помірного клімату України» (доктор філософії Ольга Статкевич), що викликало чимало питань і пропозицій щодо практичного застосування.

  Члени журі під час оцінювання та оголошення результатів конкурсу відмітили високий рівень, як самих наукових робіт, так і підготовки кожного із учасників. Презентовані роботи розвивали цікаві дискусії серед учасників та науково-педагогічних працівників, де кожен мав змогу запропонувати власне бачення щодо виконання наукової роботи. Голова комісії Юлія Коломієць зазначила, що даний захід є важливим кроком у розвитку наукової культури та підтримці молодих дослідників, який стимулює інтерес до науки серед здобувачів та загалом сприяє розвитку наукових досліджень. Крім того, активна участь студентів у конкурсі допомогла їм значно підвищити якість їхньої підготовки, як фахівців, а також стати чудовим доповненням до кваліфікаційної роботи.
  Вітаємо конкурсантів та їх наукових керівників зі спільною перемогою! Бажаємо нових наукових успіхів та звершень, наснаги, невичерпної енергії для творчого пошуку, натхнення, віри у себе та перемогу!

 

Наталія НЕСТЕРОВА,
голова РМВ факультету 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook