300-річчя І. Канта – як досягти свободи, миру та моральної зрілості: відбулись «ІV Кантівські читання»

23 квітня 2024, 15:04

 «Дві речі наповнюють душу мою все новим здивуванням
і зростаючим благоговінням,
щочастіше і щотриваліше я про них розмірковую:
зоряне небо наді мною і моральний закон у мені»

(І. Кант)

 22 квітня 2024 року відбувся міжнародний науково-практичний семінар «ІV Кантівські читання», організований кафедрою філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України, та присвячений 300-річчю від дня народження засновника німецької класичної філософії Іммануїла Канта. Він філософ, якому випала доля стати знаковою постаттю у філософії, а його вплив на наступні покоління європейських інтелектуалів можна порівняти хіба що з впливом класиків старогрецької філософії Платона та Аристотеля. Кантівське філософування дедалі більше привертає увагу дослідників своїм тематичним обширом, глибиною розуміння людини та світу. Цей геніальний філософ поставив і розв’язав найважливіші питання європейської філософії. Кант – сучасний філософ, він має велике значення не лише для історії філософії, а й для сьогодення.


 З вітальним словом до учасників семінару звернулась декан гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України, кандидат філософських наук Інна Савицька, яка наголосила на важливості подібних заходів для наукового та академічного співтовариства, які сприяють обміну думками та поглибленню знань у галузі філософії та науки. Також, Інна Миколаївна зазначила, що І. Кант - це не лише великий філософ, але й символ досконалості та глибокого мислення. Його ідеї пронизують усі аспекти нашого життя, від моральних цінностей до освітніх концепцій. Сьогодні ми маємо унікальну можливість обговорити ці ідеї, а також дослідити їх вплив на сучасне суспільство та науку.


 Модератором та ініціатором заходу виступила асистент кафедри філософії та міжнародної комунікації Вікторія Шеховцова-Бурянова. Вона зазначила, що четвертий рік поспіль наша кафедра проводить "Кантівські читання", які вже стали традиційними. 

 Вікторія Анатоліївна презентувала цікаві факти з життя видатного філософа, що допомогли сформувати загальне уявлення про життя та творчу діяльність Іммануїла Канта.


 Професор кафедри філософії та міжнародної комунікації, доктор філософських наук Віра Додонова, виступила перед аудиторією з доповіддю «Поняття щастя у філософії І. Канта та Г. Сковороди: компаративний аналіз». 

 Цікаву та актуальну доповідь на тему «Багатогранність учень І. Канта у сучасних освітніх підходах» представила студентка гуманітарно-педагогічного факультету Оксана Мельник , акцентуючи увагу на важливості ідей філософа для сучасної педагогічної практики.

 Тему  «Основні філософські ідеї І. Канта» було представлено студенткою гуманітарно-педагогічного факультету Анастасією Чулаковою, в якій доповідачка розкрила основні філософські ідеї І. Канта, надаючи аудиторії можливість заглибитися у важливі принципи та концепції філософської системи І. Канта .

 Валерій Ничай, Олександр Сорока, Ірина Цирулик, студенти механіко-технологічного факультету, своєю доповіддю «Естетичні погляди І. Канта», занурили аудиторію у світ сприйняття філософом краси та художньої творчості. Вони проаналізували, як саме ці погляди впливають на розвиток сучасного мистецтва та культури.

 Даніїл Никифоров, Віктор Безносюк, студенти агробіологічного факультету презентувати доповідь «Філософія простору і часу у вченні І. Канта»

 Тему «Філософський метод І. Канта» презентувала Анастасія Онищук, студентка факультету ветеринарної медицини.


 Завершальною частиною заходу було вручення сертифікатів учасникам, що стали символом їхньої праці та внеску у вивчення спадщини І. Канта. Смачним бонусом до сертифікатів стали ювілейні пряники. 


 Підсумовуючи роботу науково-практичного семінару, було відзначено найбільш цікаві та ґрунтовні доповіді:
1 місце - Мельник Оксана, (гуманітарно-педагогічний факультет).
2 місце - Чулакова Анастасія, (гуманітарно-педагогічнийфакультет).
3 місце - Никифоров Даніїл, Безносюк Віктор, (агробіологічний факультет).
Студенти були нагороджені квитками в Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки.

 

  Науково-практичний семінар «IV Кантівські читання» є актуальним і важливим заходом для вивчення та вшанування спадщини  видатного філософа. Учасники заходу занурились у філософський доробок видатного німця,  обговорили актуальні питання, пов'язані з впливом філософських ідей І. Канта на розвиток сучасного суспільства, та ще раз переконалися в актуальності його теоретичної та практичної філософії. Адже минуло багато років з моменту написання І. Кантом роботи "Відповідь на питання: Що таке Просвітництво?" (1784), а головна ідея, що викладена в цьому творі, залишається незмінно актуальною - людина має вийти зі стану свого неповноліття й досягнути моральної зрілості. Тож нехай кожен, хто хоче бути здоровим, мудрим і щасливим - має мужність користуватись власним розумом без сторонньої допомоги.
 І. Кант вніс вагомий внесок у філософію, мораль, політику, етику, науку та багато інших сфер. Його принципи, такі як категоричний імператив, розуміння краси та естетики, тема вічного миру, трансцендентальний ідеалізм та багато інших, залишаються джерелом натхнення для вчених, філософів, викладачів та студентів у всьому світі. Сучасні проблеми, такі як етика штучного інтелекту, біоетика, екологічні питання та моральні ділеми, часто обговорюються з посиланням на ідеї Канта. Такий захід дає учасникам можливість поглибити свої знання про його доробок, обговорити його вплив на сучасні дискусії та зрозуміти, як його ідеї можуть застосовуватися у сучасному світі.


Олена Лаута, Вікторія Шеховцова-Бурянова,
викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook