Ректорат: академічна успішність студентів, їхня професійна траєкторія та ефективність діяльності госпрозрахункових підрозділів

23 квітня 2024, 10:33
  23 квітня 2024 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату. Розпочали його з хвилини мовчання на знак пам’яті загиблих в результаті російської агресії проти України. Перед початком розгляду питань порядку денного очільник університету повідомив, що колектив, як завжди, продемонстрував мудрість і своїми зверненнями звертав увагу на недосконалість ініціатив щодо запровадження грантового принципу оплати за навчання, результатом чого стало визнання законопроєкту таким, що не відповідає Основному закону.

 

 

  Начальник навчального відділу Ярослав Рудик доповів про результати проміжної атестації. Середній показник сягнув 84%. Понад 700 студентів з початку навчального року були відраховані з тих чи інших причин, зокрема через академічні заборгованості. Проміжна атестація дає можливість надолужити прогалини в знаннях, студентам проявити ініціативу, а викладачам допомогти студентам з тим, щоб до початку сесії рівень атестації сягнув 100%.

 

  Результати анкетування студентів випускових курсів щодо фахових навичок та працевлаштування представив начальник навчального відділу Ярослав Рудик. Серед студентів третина опитуваних обрали спеціальність за власним бажання працювати за нею, 15% за рекомендацією батьків, 15% через безкоштовне навчання, для 13% імідж університету зіграв ключову роль. Понад половину студентів випускових курсів мають роботу, ще близько 20% шукають роботу за фахом, 15% – бажають продовжити навчання, решта – змінити спеціальність. Детальні результати передані в ННІ та на факультети для ретельного аналізу на засіданнях вчених рад. Зазначалося, що на часі додати в освітній процес основи підприємництва, курс, який би був практично наповнений знаннями як започаткувати власну справу, отримати необхідні дозволи, познайомити з необхідними розділами трудового, податкового, земельного законодавства тощо. Відповідне доручення отримали проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха, декани факультетів економічного Анатолій Діброва та аграрного менеджменту Анатолій Остапчук.

 

  Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук проаналізував стан виконання плану госпрозрахунковими підрозділами. За результатами першого кварталу показник сягнув 27%. Краще інших спрацював економічний факультет – 79%. Разом з тим, частина підрозділів у першому кварталі не заробили грошей. Ректорат прийняв рішення зобов’язати планово-фінансовий відділ продовжити моніторинг виконання плану, надавати необхідну допомогу з активізації госпрозрахункової діяльності.

 

  За пропозицією ННІ та факультетів сформовано вартість навчання на 2024-2025 рік, яку озвучив проректор Вадим Ткачук. Частина спеціальностей підпадають під індикативну собівартість. У загальному для студентів старших курсів згідно з діючим законодавством вартість навчання буде відкоригована на рівень інфляції, тобто збільшена на суму до 5,1%. Для студентів нового набору також внесені відповідні пропозиції зі встановлення вартості навчання, які після узгодження будуть затверджені.

 

  Начальник відділу кадрів Сергій Грищенко доповів про перебіг конкурсу на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників. Таких міць 248, відповідно подано документів така ж кількість. Для розгляду на засіданні вченої ради університету 24 квітня винесені кандидатури 15 завідувачів кафедр та 20 професорів.

  Начальник відділу організаційної діяльності навчально-дослідних господарств, Боярської лісової дослідної станції та навчально-виробничої практики Микола Грунтковський доповів про перебіг весняних польових робіт в господарствах. Проведено закриття вологи, боронування посівів, підживлення озимих, посіяні ранні зернові та бобові культури. Заплановано внесення засобів захисту за сприятливих погодних умов. Господарства забезпечені ресурсами для виконання всіх запланованих робіт. Під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка проведена нарада щодо відновлення повноцінної діяльності НДГ «Ворзель», за результатами якої виданий наказ і триває його реалізація. У Боярській лісовій дослідній станції висаджено понад 260 тисяч сіянців, проведено заготівля деревини, проведені тренінги з пожежогасіння. Всі господарства приймають студентів на практики.

 

 

 

 Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко проінформував про облаштування скверу пам’яті загиблим студентам, викладачам, співробітникам та випускникам у загарбницькій війні росії проти України. Розташується він поряд з Меморіалом слави біля навчального корпусу №2. Його відкриття планується до Дня університету, 31 травня 2024 року.

  Ректорат розглянув й інші питання життєдіяльності університету.

Пресслужба
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook