Гостьова лекція для агроінженерів від керівника агронапрямку DroneUA Анатолія Безолюка

24 квітня 2024 року
  23 квітня 2024 року, за ініціативи декана механіко-технологічного факультету Вячеслава БРАТІШКА та керівника агронапрямку Групи компаній DroneUA Анатолія БЕЗОЛЮКА, в межах договору про співпрацю між НУБіП України та DroneUA, для студентів освітньо-професійної програми "Агроінженерія" бакалавратури механіко-технологічного факультету та науково-педагогічних працівників НУБіП України проведено гостьову лекцію на тему «Інноваційні рішення DroneUA: ефективність агродронів».
  У вступному слові заступник декана механіко-технологічного факультету Оксана АЧКЕВИЧ розкрила унікальну та інноваційну складову підготовки фахівців за освітньо-професійною програмою «Агроінженерія» бакалавратури НУБіП України. Проінформувала про оновлення матеріально-технічної бази та укомплектування навчальної лабораторії «Smart технології машивикористання у рослинництві» сучасним зразком дрон-обприскувача XAG V40. Акцентувала щодо перспектив випускників механіко-технологічного факультету НУБіП України на ринку праці та існуючого досвіду закріплення теоретичних та практичних знань через набуття практичних навичок в умовах сучасних виробничих потужностей DroneUA.
 
  Модератор заходу керівник агронапрямку Групи компаній DroneUA Анатолій БЕЗОЛЮК представив студентам інфографіку про активний розвиток виробничих проектів DroneUA по всій території України. Відзначив, що вже протягом 10 років успішної роботи на ринку України команда DroneUA отримала безцінний досвід в області ефективного машиновикористання агродронів, а регулярне навчання персоналу допомагає підтримувати високий рівень сучасних знань і забезпечувати виробничі потреби. Анатолій БЕЗОЛЮК розкрив революційність конструкції дрон-обприскувачів з двома і чотирма роторами. Конструкція безпілотного літального апарату розрахована на експлуатацію в сільському господарстві в межах RTK точності. Повністю автономний політ, багатоспрямований радар, обхід перешкод з повним сприйняттям напрямку польоту, одна машина для багаторазового використання розпилення, розкидання, картографування. Створений на основі накопичених глибоких знань у галузі агродронів. Акцент доповідача було сфокусовано на інтелектуальній сільськогосподарській системі XAG XSAS™, яка надає фермерам і сільськогосподарським підприємствам наукові рішення для управління виробництвом. Програма вирішує такі проблеми, як висока вартість робочої сили та екстенсивне управління виробництвом. Керуючись ключовими показниками циклу розвитку культур, XSAS™ надає стандартизований шаблон сільськогосподарського календаря. Завершальним акордом була інформація про те, що агродрони це ефективне рішення для агробізнесу, яке допомагає аграріям вчасно та оперативно проводити обробку посівів та їх удобрення з мінімальним використанням ресурсів. Вони вже створили власну екосистему та працюють для забезпечення продовольчої безпеки та досягнення цілей сталого розвитку. Доведено, що внесення захисних речовин агродронами потребує на 90-95% менше води та палива, а також, завдяки ультрамалооб’ємному внесенні сприяє скороченню необхідної кількості пестицидів на 30%. Крім того, завдяки відсутності технологічних колій, витоптування та можливості працювати у важкодоступних місцях, дрони-обприскувачі у кінцевому результаті здатні продукувати до 5% додаткового врожаю на кожному гектарі.
 
 
 
  Тренер-пілот в Групі компаній DroneUA Сергій ГУРЗЕНКОВ обрав практичну складову пілотування агродронів. Ним відзначено, що DroneUA - це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень. У структурі групи компаній функціонують власні інженерні і виробничі підрозділи, відкритий центр по обробці даних. На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим імпортером та дистриб’ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інші. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються на більш ніж 4 млн гектарів посівних площ України. Лише за результатами агросезону 2023 дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн га. Розповів про успішність виконуваних видів сервісних робіт для агродронів на теринах України.
  
  Завершальним акордом стали чисельні запитання від студентів механіко-технологічного факультету НУБіП України. Організатори заходу запропонували студентам долучитись до проходження виробничої практикти в Групі компаній DroneUA. Сформована група студентів, які на безкоштовній основі пройдуть курс за програмою DroneUA згідно навчального плану "Пілотування агродронів".
 
Іван Роговський

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook