ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти «Досягнення і перспективи в захисті та карантині рослин»

27 квітня 2024 року
  Відомо, що науково-дослідна робота здобувачів вищої освіти є однією із найважливіших форм навчання. Саме з метою підвищення якості підготовки здобувачів, зростання їх як особистостей, формування у них індивідуальної освітньої траєкторії, набуття ними комунікативних навичок на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології передбачене проведення студентських науково-практичних конференцій, семінарів та кругли столів. Така діяльність розвиває у майбутніх дослідників творче мислення, відповідальність, уміння відстоювати свою точку зору, проводити пошукове, наукове, експериментальне дослідження та працювати з першоджерелами.

  Власне, 23 квітня 2024 року на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології традиційно відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти «Досягнення і перспективи в захисті та карантині рослин», присвячена до 126-річчя НУБіП України. Науковий форум об’єднав студентів та аспірантів аграрних закладів вищої освіти. До обговорення наукових досліджень, обміну досвідом, розв’язання практичних проблем з актуальними питаннями у галузі захисту та карантину рослин долучилися здобувачі спеціальностей 202 «Захист і карантин рослин», 162 «Біотехнології та біоінженерія», 101 «Екологія».

 

  Ініціатором проведення наукового зібрання стали кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин та фітопатології ім. проф. В.Ф. Пересипкіна. До організаційного комітету надійшло понад 150 наукових робіт здобувачів освітнього ступеня «Магістр» і «Бакалавр». Активну учать у роботі конференції приймали студенти провідних ЗВО України, зокрема, Херсонського державного аграрно-економічного університету (м. Херсон) та Поліського національного університету (м. Житомир).
  Відкрила конференцію декан факультету, доктор с.-г. наук, професор Юлія Коломієць, яка зазначила, що наука – це світ в якому ми існуємо і кожне знання, отримане або здобуте людиною просуває його вперед і відкриває перспективу отримання нового. Також декан відзначила стратегічну важливість захисту і карантину рослин для забезпечення продовольчої безпеки України в сучасних умовах.

  З вітальним словом до учасників заходу звернулись завідувачі кафедр Микола Доля та Дмитро Гентош. При цьому, спікери доповіли про становлення та розвиток спеціальності захист і карантин рослин у Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Доповідачі познайомили учасників конференції зі славетною історією та здобутками факультету.

 

  Надалі конференція продовжила роботу у форматі виголошення наукових доповідей. На секційних засіданнях головували к.б.н., доцент Олена Башта та доктор філософії Ольга Статкевич.

  Учасники конференції презентували свої доповіді. Змістовними та цікавими були роботи студентів Херсонського державний аграрно-економічний університет Анатолія Мечете «Моніторинг шкідливих організмів у посівах сої в умовах північного степу України», Артема Мечете «Фітосанітарний стан посівів кукурудзи в умовах Північного степу України», Дарини Балишевої «Моніторинг фітофагів огірків в умовах закритого ґрунту», Анни Яковець «Моніторинг бур’янів у післяжнивних посівах проса звичайного» та студентів і аспірантів НУБіП України Руслана Круковського «Особливості розвитку гриба Erysiphe flexuosa (Peck) Braun & Takamatsu на рослинах гіркокаштана звичайного (Aesculus Hippocastanum L.)», Назара Тарнавського «Біологія, морфологія і трофічна спеціалізація смугастої різнокольорової листовійки Olethreutes arcuella (Clerck, 1759)», Аліни Шевченко «Стійкість сортів суниці до білої плямистості», Катерини Маньків «Паразитування гриба Cumminsiella mirabilissima на рослинах магонії падуболистої», Олени Мишкоріз «Септоріоз пшениці озимої та заходи його обмеження», Юлії Михалевич «Штучні модулі для перезимівлі корисної ентомофауни у природних умовах», Єлизавети Троян «Видовий склад домінантних видів підгризаючих совок на посівах пшениці озимої», Анастасії Карась «Ідентифікація збудників хвороб часнику городнього (Allium sativum L.) під час зберігання», Марії Сердюкової «Вивчення патогенності грибів роду Fusarium - збудників фузаріозу сої», Валерії Кисільової «Моніторинг кореневих гнилей ячменю ярого», Владислава Павлюка «Типи вусиків у комах», Катерини Легкобит «Контроль карантинних збудників у плодових насадженнях яблуні», Дмитра Білунка «Дослідження впливу антропогенних забруднювачів на водні екосистеми методом цитостатичної реакції культури дафній (Daphnia pulex)» та Володимира Омельченко «Перспективні шляхи покращення фітотоксичної дії біогербіцидів на основі ефірних олій» та інші.

 

 

  Проведення таких конференцій створює можливість вільно спілкуватися здобувачам між собою, із викладачами з наукових питань, обговорювати з фахівцями результати досліджень, відшуковувати потрібну інформацію у науково-технічній літературі, базах даних та інших джерелах, аналізувати і оцінювати наявну інформацію, надає впевненості, спонукає до наукового пошуку, формує практичні навики.

 

Оксана Сикало,
заступник декана ФЗРБтаЕ,
доцент кафедри ентомології,
інтегрованого захисту та карантину рослин 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook