Біотехнологія у тваринництві ‒ виїзні практичні заняття для студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів

5 травня 2024 року
  Усім давно відомо, що біотехнологія одна із найважливіших невід’ємних складових галузі тваринництва. Будова статевих органів, штучне осіменіння, ріст і розвиток ембріона, його подальший трансфер – це все, що підпорядковується законам біотехнології.

  Навчальною програмою для студентів спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» передбачено вивчення усіх вище наведених аспектів. А тому вкрай важливо якісно вивчити даний предмет, щоб здобуті навички використати для подальшої кар’єри фахівця в галузі тваринництва.
  Від початку навчального року, студенти других-третіх курсів, славетного факультету тваринництва та водних біоресурсів, під керівництвом доцента кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Миколи Себи та асистента Марини Хоменко опановують сучасні аспекти в біотехнології відтворення тварин в рамках вивчення дисципліни «Біотехнологія у тваринництві». За цей проміжок часу було почуто безліч цікавих лекції, веселих історій про біотехнологію, як науку. На кожному лабораторному занятті студенти, всі як один, в білих халатах, із задоволенням та цікавістю опановують практичну складову дисципліни. За допомогою викладачів, які на власному практичному та науковому досвіді доступно та цікаво подають навчальний матеріал, студенти вивчають методику кріоконсервування сперми, будову репродуктивних органів сільськогосподарських тварин, вивчають методику введення гормональних препаратів та біологічно активних речовин.

 

  Лабораторна складова навчальної дисципліни «Біотехнологія у тваринництві» реалізовується в умовах навчальної лабораторії, матеріально-технічна база якої, дозволяє на високу рівні опанувати усі вище згадані і не тільки біотехнологічні аспекти. Крім того 26 квітня 2024 року, реалізуючи навчальну програму студенти на чолі з викладачами, вирушили на виїзні лабораторні заняття з цієї дисципліни до ВП НУБіП України «Великоснітинське НДГ ім. О.В. Музиченка».

  Метою такого заняття було набуття практичних навичок в умовах виробництва, щодо виявлення тварин у стані статевої охоти, визначення оптимального часу осіменіння тварин різними способами, відпрацьовано методику пальпації та масажу внутрішніх статевих органів самок, встановлення термінів їх вагітності. Відпрацьовано методику використання інструментів під час штучного осіменіння тварин, вимивання та пересадки ембріонів. Набуто практичних навичок щодо різних способів уведення біологічно активних речовин в організм тварини, проведення низької сакральної анестезії.
  В обов’язковому порядку перед початком виїзних лабораторних занять було проведено інструктаж з правил техніки безпеки.

  Страх в очах студентів та сумніви вчинити, щось неправильно на перших порах були перепоною у реалізації поставлених завдань. Але чіткі настанови та власний приклад досвідчених викладачів швидко подолали наші перестороги у власних силах. Перші не впевнені спроби, а далі все пішло як по інструкції. З запалом в очах всі ділились своїми відчуттями і переживаннями, раділи, що змогли.

 

  Завдяки такому способу реалізації навчального матеріалу під час викладання та опанування навчального матеріалу студентські роки залишаться найцікавішими та будуть основою в нашому становленні, як фахівців у галузі тваринництва. Зі слів доцента Миколи Себи: «Враження дуже чудові, тому що спостерігаю задоволення на ваших обличчях і розумію, що все пройшло не дарма, це мотивує»!
  Студенти безмежно дякують викладачам та адміністрації факультету за те що навіть у сучасних воєнних умовах на високому рівні тримають якість навчального процесу особливо практичну його складову. Дякуємо за можливість її опанування безпосередньо у виробничих умовах та професійну викладацьку креативність.

Дем’ян Сьорак,
староста 3 групи 3 курсу
факультету тваринництва та водних біоресурсів

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook