95-ій річниці факультету ветеринарної медицини присвячується

22 травня 2015 року

     19-20 травня на факультеті ветеринарної медицини відбулася ІІ (69) міжнародна студентська науково-практична конференція «Здобутки студентської молоді у вирішенні науково-практичних питань ветеринарної медицини», присвячена 95-й його річниці. Привітав учасників пленарного засідання та побажав їм творчого натхнення, вагомих здобутків, успіхів у наукових починаннях декан факультету Микола Цвіліховський. До нього приєдналася завідувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи Ольга Якубчак.

     У своєму зверненні до молодих вчених начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко підкреслив вагомість студентської науки, а також зазначив, що сьогодні на нинішню молодь покладені великі сподівання. Про це говорив і директор НДІ здоров’я тварин Дмитро Засєкін. Він зазначив, що для участі у конференції подана 351 теза доповідей, в тому числі з Білоцерківського національного аграрного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького, Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету та Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи міста Києва. Серед зарубіжних учасників конференції – представники з Росії та Польщі.
     Найактивнішими серед факультету виявилися кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин, ветеринарно-санітарної експертизи, епізоотології та організації ветеринарної справи, фізіології, патофізіології та імунології тварин.

    

     Екскурсу в історичні події ветеринарної освіти та науки в світі і започаткування факультету ветеринарної медицини присвятив свою доповідь професор кафедри анатомії тварин імені академіка В. Г. Касьяненка Станіслав Рудик. Він зазначив, що ветеринарна освіта і наука бере свій початок з Франції 1761 року. Нині у світі діє близько 500 ветеринарних вищих навчальних закладів різного рівня, підпорядкування з різноманітною кваліфікацією випускників. Сьогодні, коли відкриваються нові сторінки історії України, особливої уваги заслуговує також історія ветеринарної освіти України. Її витоки сягають Київської школи ковальської майстерності (X ст.), в якій було зроблено світове відкриття – підкову. Школа, а пізніше цех, функціонувала як вищий навчальний заклад до початку XIX ст. З 1701 по 1818 роки основи ветеринарної освіти викладалися у Києво-Могилянській академії в 29 класі сільської і домашньої економії. У 1840–1920-ті при Київському університеті Святого Володимира готували ветеринарів, ветеринарних помічників і магістрів ветеринарних наук. Пізніше, з відкриттям сільськогосподарського відділення Київського політехнічного інституту, розпочалося викладання ветеринарних дисциплін та започатковано діяльність Київського зооветеринарного інституту (1920 р.), який потім розділився на два самостійні інститути – ветеринарний та зоотехнічний. У 1957-му інститут на правах факультету увійшов до складу Української сільськогосподарської академії як навчальної частини Української академії сільськогосподарських наук. Відтоді факультет очолювали декани, професори Г.О. Гіммельрейх (1957–1977 рр.), С.І. Братюха (1977–1980 рр.), П.Я. Роговський (1980–1984 рр.). З 1985 р. ветеринарний факультет розміщується за теперішньою його адресою. У різні роки підрозділом керували А.Й. Мазуркевич, С.К. Рудик, В.Й. Любецький, В.Б. Духницький, М.П. Прус. З 1992 року факультет входить до Європейської Асоціації закладів ветеринарної освіти (EAEVE).

    

      На пленарному засіданні свої наукові дослідження представили кращі студенти факультету ветеринарної медицини. Так, Ольга Галатюк презентувала доповідь «Характеристика бджолиного обніжжя з різних регіонів України за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками». Магістрантка Галина Федосеєнко порушила питання телязіозу великої рогатої худоби зони Полісся України. Порівняльну оцінку сиру м’якого залежно від умов виробництва здійснила Дець Олена.
     Потому роботу конференції продовжили секційні засідання за трьома тематиками: «Біологія тварин, якість і безпека продукції тваринництва», «Заразна патологія тварин», «Незаразна патологія тварин».

Меженська Наталія Анатоліївна,
кандидат ветеринарних наук, доцент
кафедри ветеринарно-санітарної експертизи

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook