Міжнародна науково-практична конференція «Зберігання та переробка продукції рослинництва: освіта, наука, інновації», присвячена 100-річчю від дня народження професора Лесика Бориса Васильовича

3 червня 2015 року

     На базі кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика пройшла «Міжнародна науково-практична конференція «Зберігання та переробка продукції рослинництва: освіта, наука, інновації», присвячена 100-річчю від дня народження видатного вченого, основоположника кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва, завідувача цієї кафедри впродовж 1968-1987 рр., доктора сільськогосподарських наук, професора Лесика Бориса Васильовича.
     У роботі конференції прийняло участь 68 учасників. Переважна більшість учасників – це учні Бориса Васильовича – понад 50 висококваліфікованих спеціалістів, кандидатів наук.
     Відкрив роботу конференції проректор з навчальної і виховної роботи доктор економічних наук, професор, академік Національної академії аграрних наук, заслужений діяч науки і техніки України Сергій Миколайович Кваша. З вітальним словом і спогадами про Бориса Васильовича Лесика виступив його учень, кандидат сільськогосподарських наук, а нині депутат Верховної Ради України Кучер Микола Іванович. Про життєвий та творчий шлях Бориса Васильовича розповів учень, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Сеньков Анатолій Миколайович. 
 

     З вітальним словом та інформацією про минуле, сучасне і перспективи розвитку кафедри доповів завідувач кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика, професор Подпрятов Григорій Іванович
     Зі спогадами про учителя та власним досвідом поділилися його учні –доктор економічних наук, професор, ректор ЖНАУ (1999-2011 рр.), заслужений працівник сільського господарства України Малиновський Антон Станіславович та кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора Науково-дослідного центру агробізнесу компанії «Кернел» Старостишен Володимир Михайлович.
     Зі змістовною доповіддю «Перспективи розвитку переробки рослинної сировини шляхом біотрансформації в продуктах харчового і технічного призначення» виступив доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НААН України, заступник директора з наукової роботи інституту продовольчих ресурсів НААН України Хомічак Любомир Михайлович.
     З презентацією книги «Доземний уклін Вам учителю» та спогадами про Бориса Васильовича Лесика виступив доктор с.-г. наук, професор кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва Житомирського національного агроекологічного університету Дідора Віктор Григорович.
     Про особливості навчання та наукових досліджень в університеті прикладних наук Вайнштефан – Трисдорф доповіла доктор інженерних наук, професор Сметанська Ірина Миколаївна.
     З вітальним словом та відзначенням ролі кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика у підготовці фахівців агробіологічного факультету до учасників звернувся декан агробіологічного факультету Забалуєв Віктор Олексійович
     Про особливості організації навчально-наукової роботи за керівництва кафедрою Б.В. Лесиком у своїй доповіді поділилася канд. с.-г. наук, доцент Скалецька Любов Федорівна.

     Зі змістовними та цікавими науковими доповідями з питань зберігання та переробки продукції рослинництва виступили: Колтунов Віктор Андрійович, доктор с.-г. наук, професор, професор кафедри товарознавства та експертизи харчових продуктів Київського національного торговельно-економічного університету; Литовченко Олександр Михайлович, доктор технічних наук, професор, завідувач лабораторії Інноваційних харчових технологій, Інститут садівництва НААН України; Шевчук Людмила Миколаївна, доктор с.-г. наук, завідуюча лабораторією післязбиральної обробки плодів Інституту садівництва НААН України; Бобер Анатолій Васильович, канд. с-г наук, доцент кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика; Завадська Оксана Володимирівна, канд. с-г наук, доцент кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика; Дмитренко Тамара Федорівна, науковий співробітник Інституту сільського господарства Полісся НААН.
     Учнями, колективом кафедри та учасниками конференції відбулося вшанування пам’яті Бориса Васильовича покладанням квітів до його могили у с. Новосілки Києво-Святошинського району.

     За результатами роботи підготовлені та видані матеріали конференції, також планується видання збірника наукових праць «Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Агрономія».
     Спонсорами конференції виступили: ТОВ «РАЖТ» Семенс – Україна в особі керівника з розвитку в Україні Терещенка Івана Григоровича та Хмарського Миколи Івановича; ТОВ «Агро Інвест Україна» в особі генерального директора Глевича Миколи Леонтійовича; ТОВ «НВП Укрелітцентр» в особі генерального директора Федченка Олександра Васильовича; ТОВ «Солана Україна» в особі генерального директора Завадського Ігоря Олександровича; Фермерське господарство «Ясени» в особі директора Цвігуна Василя Володимировича; Фермерське господарство «Золота Нива» в особі директора Кутузи Володимира Степановича; ТОВ «Рійк Цваан України» в особі директора Іво Кюмюрджієва; Старостишен Володимир Михайлович; Кучер Микола Іванович.

Завідувач кафедри технології зберігання, переробки та
стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика,
професор Подпрятов Григорій Іванович


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook