Співробітники кафедри електроприводу та електротехнологій ім. С.П. Бондаренка представили результати роботи проблемної науково-дослідної лабораторії

3 липня 2015, 18:28

     Відбувся аудит проблемних науково-дослідних лабораторій університету, в рамках якого, начальник науково-дослідної частини д. с.г. н., професор Отченашко В. В. та головний метролог НУБіП України Позняков І. О. відвідали Проблемну науково-дослідну лабораторію «Електротехнологічні процеси та системи в АПК». Значну увагу науковці проблемної науково-дослідної лабораторії приділяють розвитку напрямку використання сильних електричних полів для впливу на біологічні об'єкти, започаткованого професором Берекою О.М.
     Дослідження в цьому напрямку проводяться в рамках НДР № 110/489-пр «Розробка методів застосування електрофізичних процесів в біотехнічних системах електротехнологічних комплексів АПК» та НДР № 110/508-пр «Розробка методів і засобів підвищення енергоефективності і екологічної безпеки електрообладнання в технологіях АПК», що мають на меті розробку методів застосування електрофізичних процесів в електротехнічних комплексах обробки біологічної гетерогенної суміші, cтворення оригінальної конструкції електротехнологічного комплексу для екологічно безпечної передпосівної обробки насіння в сильних електричних полях, що дозволить підвищувати посівні якості і знешкоджувати шкідливу мікрофлору продовольчого і фуражного зерна при його зберіганні і переробці без використання хімічних препаратів.
      Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Козирський В.В., завідувач кафедри професор Чміль А.І., доцент Усенко С.М., асистент Науменко О.В. представили експериментальні установки, що розроблені в лабораторії:
- для передпосівної обробки насіннєвого матеріалу в електричному полі високої напруженості постійного струму з метою підвищення його посівних якостей;
- для знезаражуючої обробки зерна в електричному полі високої напруженості змінного струму з метою знищення шкідливої мікрофлори при зберіганні та переробці;
- для знешкодження шкідливої мікрофлори та комах-шкідників зернової маси в сильному імпульсному електричному полі.
Директор ННІ професор Козирський В.В. звернув увагу на унікальність розробок як для України, так і для зарубіжжя.

 

Результати своїх досліджень продемонстрували доценти Синявський О.Ю. та Савченко В.В., які працюють в напрямі застосування магнітних полів для передпосівної обробки насіннєвого матеріалу. Передпосівна обробка насіння в магнітному полі дає можливість підвищити урожайність сільськогосподарських культур на 20-25%, зменшити захворюваність рослин та підвищити якість продукції.


На завершення начальник науково-дослідної частини д. с.г. н., професор Отченашко В. В. Зауважив, що представленні результати дослідження дійсно мають значну актуальність. Це підтверджується постійною зацікавленістю іноземних науковців та виробничників до цих напрямів досліджень.


Доцент кафедри електроприводу та електротехнологій
ім. проф. С.П. Бондаренка Усенко С.М.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook