Факультет аграрного менеджменту

Історія факультету

З набуттям незалежності України виникла необхідність у підготовці фахівців, здатних до управління економікою країни, зокрема її потужним аграрним сектором, у нових ринкових умовах. Трансформація та структурна перебудова всіх галузей та секторів економіки супроводжувалась на той період тяжкою кризою та невизначеністю. Однак, провідні науковці та освітяни прийняли виклик та взялись за підготовку кадрів у нових умовах, кадрів, які вже сьогодні визначають економічну стратегію України.

Так, з огляду на потребу у підготовці управлінців нового типу, 1 липня 1995 року за рішенням Вченої Ради тоді Національного Аграрного Університету (нині - НУБіП України) був створений факультет аграрного менеджменту шляхом виокремлення від існуючого на той період економічного факультету.

Головною метою факультету було забезпечити підготовку фахівців за напрямками «Менеджмент» та «Економіка і підприємництво» у розрізі таких спеціальностей як «Менеджмент організацій», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», «Економічна кібернетика», «Маркетинг» та «Адміністративний менеджмент». Також на факультеті аграрного менеджменту в рамках спеціальності «Менеджмент організацій» було розпочато підготовку студентів за спеціалізацією «Правове забезпечення АПК», з якої потім виріс юридичний факультет університету.

Керівництво новим факультетом у 1995 році було ввірено декану факультету аграрного менеджменту, Заслуженому діячу науки і техніки України, член-кореспонденту НААН України, д.е.н., професору Галушко Валерію Павловичу. Дуже скоро завдяки його продуманому курсу та підтримці колективу, факультет став одним з лідерів підготовки фахівців з менеджменту в Україні та абсолютним лідером у підготовці фахівців з аграрного менеджменту.

Заданий курс з розвитку факультету був підтриманий колективом факультету та удосконалений послідовниками першого декана факультету аграрного менеджменту С.Михайловим, О.Ковтун, А.Дібровою, С.Рогач, І.Охріменком, кожен з яких вніс нове та позитивне у діяльність факультету аграрного менеджменту, зміцнюючи його та адаптуючи до нових викликів та умов.

Зокрема, з 2003 року започатковано навчання студентів-бакалаврів в англомовних групах за спеціальністю «Менеджмент зовнішньоекононмічної діяльності» з викладанням дисциплін спеціальності англійською мовою. Також з 2003 року на факультеті започатковані дві програми МВА (денна – у партнерстві з Університетом прикладних наук Вайнштефан; заочна – у партнерстві з Університетом Вагенінген (Нідерланди), Варшавським університетом наук про життя (Польша), Словацьким аграрним університетом, Університетом м.Загреб (Хорватія), Чеським університетом наук про життя, Університетом м.Дебрецен (Угорщина) та ін.), що мають міжнародні акредитації ACQUIN та ICA.

Починаючи з 2014 року, деканом факультету є к.е.н, доцент Остапчук Анатолій Дмитрович. Завдяки роботі колективу факультету під його керівництвом та продуманій кадровій політиці були відкриті та впроваджені нові освітні програми, а саме:

- відкриття освітньої програми для магістрів «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» є відповіддю на потреби на ринку у проєктних менеджерах

- з 2018 р. на факультеті аграрного менеджменту відкрита можливість навчання в магістратурі зі 100% викладання предметів англійською мовою, що дозволило пропонувати та розпочати навчання на факультеті студентам-іноземцям

- з 2019 р. відкрито нову магістерську програму для вищого медичного персоналу «Управління закладами охорони здоров’я», метою якої є удосконалення підготовки управлінців в медичній сфері на базі медичної освіти

- з 2019 р. започатковано навчання на освітньому ступені «Бакалавр» за спеціальністю «Маркетинг» з викладанням дисциплін спеціальності англійською мовою

- з 2019 року на факультеті аграрного менеджменту ініційовано та впроваджено новий проект «Агрокебети» - унікальна магістерська програма співпраці з бізнесом та представниками влади. Дану програму підготовки фахівців з аграрного менеджменту можна вважати програмою майбутнього. Сучасний ринок праці все більше вимагає змістовної практичної підготовки випускників. «Агрокебети» дозволяють студентам стати частиною агарного бізнесу через їх залучення безпосередньо в його діяльність уже в період навчання.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook