Відокремлені підрозділи прозвітували про результати вступу-2015 та готовність до нового навчального року

28 серпня 2015 року

     28 серпня відбулася нарада керівництва університету з відокремленими підрозділами. Центральне питання порядку денного – результати вступу-2015. Про те, якими вони виявилися в базовому закладі університету, повідомив ректор Станіслав Ніколаєнко. В цілому він відзначив, що вступна кампанія хоч і була напруженою, проте завершилася успішно. Маємо не тільки виконане держзамовлення, а й набрали контрактників. Щодо регіональних закладів, то Бережанському та Ніжинському агротехнічним інститутам і Немішаївському агротехнічному коледжу вдалося збільшити державне замовлення на підготовку бакалаврів на 7, 11 та 10 місць відповідно. Окремі коледжі навпаки були змушені його зменшувати. Загалом відокремлені підрозділи прийняли на навчання 2851 особу, що менше минулорічного показника на 111. Основна причина – недопрацювання колективів з профорієнтаційної роботи, зокрема в Ірпінському економічному коледжі. Зменшення кількості бажаючих навчатися в коледжах, окрім іншого, пов’язано ще й з новим Законом про вищу освіту, падінням іміджу коледжів як вишів у цілому, додав проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша.

     Слід відзначити, що в Бережанському агротехнічному інституті, за словами його директора Василя Павліського, зараховано по 198 контрактників і на денну, і на заочну форми навчання. З них 88 вступників пішли на навчання за умовами договору до магістратури.
     Оскільки чисельність науково-педагогічних і педагогічних працівників прив’язана до контингенту студентів, маємо серйозно ставитися до профорієнтації, зазначив ректор. Окрім того, слід піднімати ціни за навчання, бо нині університет демпінгує.

     Як варіант, Сергій Кваша запропонував розглянути можливість ліцензування нових спеціальностей, які були б привабливими та затребуваними. Допоможе поліпшити ситуацію з набором постійне донесення переваг навчання абітурієнтам і їхнім батькам. Дехто з директорів вже зараз бачить, як змінити формулу проведення профорієнтації, зокрема, на користь підготовчих курсів. Ще один важливий фактор – якість освітянських послуг. Йдеться і про якісний науково-педагогічний чи педагогічний склад, і про саму професійну підготовку майбутніх фахівців.

    

     Потім кожен з директорів відокремлених підрозділів або їх заступників прозвітував про результати вступу, збір врожаю, заготівлю кормів та готовність до нового навчального року. В цілому ситуація задовільна, однак про себе дають знати застарілі комунікації у Боярському коледжі екології і природних ресурсів, Немішаївському агротехнічному коледжі. Потребують заміни вікна у гуртожитку та корпусах в Бобровицькому коледжі економіки та менеджменту ім. О. Майнової. Щоб привести все це до ладу, потрібні немалі кошти. Серед іншого, вихід – у залученні до співпраці випускників та спонсорів. У центрі уваги і земельні питання Мукачівського аграрного коледжу.

 

     Потому керівники відокремлених підрозділів взяли участь у вченій раді університету, яка пройде, як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, з новими елементами.

Ольга Наконечна

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook