Серпнева вчена рада: конструктивно, чесно і відкрито – у доповіді ректора

29 серпня 2015 року

     28 серпня. Серпневе засідання вченої ради, що традиційно проводиться напередодні 1 вересня, цього разу видалося справді показовим у прямому сенсі цього слова. Старий як світ, але і стовідсотково вірний принцип «краще раз побачити, ніж сто раз почути» спрацював знову. Тож з самісінького ранку члени вченої ради на чолі з ректором Станіславом Ніколаєнком завантажилися в автобуси і відправилися за університетськими адресами, аби на власні очі побачити, що ж конкретно зроблено за рік, який минув. А зроблено багато! Лише на ремонтах навчальних корпусів і гуртожитків підрядним способом освоєно 12,8 мільйонів гривень. Ще близько 5 мільйонів гривень – господарським.

    

     Що ці гроші «не пішли в пісок», засвідчили відвідини спочатку 12-го навчального корпусу. Вірніше, це навіть не корпус, а цілий комплекс споруд. Ще рік тому всі, хто працював тут, нарікали на холод і постійне протікання дахів. А сьогодні практично весь цей комплекс має нову покрівлю. Причому вся дерев’яна частина – крокви і балки – продукція нашої Боярської лісової дослідної станції. А власне перекриттям займалася університетська ремонтна бригада.Та й взагалі, що стосується дахів, то за рік нову покрівлю – 6500 м2 – отримали на сьогодні ледь не всі об’єкти, які того потребували.

 

     Та повернімося до 12-го корпусу. Тут замінено дверну групу холлу і додатково встановлено металопластикові вікна (не демонтуючи попередні конструкції), що суттєво утеплило приміщення. Незабаром тут налагодять і систему опалення.

     Наступною адресою став університетський кампус по вул. Ломоносова. Члени вченої ради розділилися на три групи – за кількістю гуртожитків, які знаходяться там. І переконалися, що гуртожитки №№ 5, 6, 7, які презентували їхні завідувачі Олег Вельгас, Галина Половко і Марія Кравець, зусиллями наших господарників справді готові прийняти своїх мешканців. Виконано величезний обсяг будівельно-монтажних робіт, зокрема відремонтовано місця загального користування, багато кімнат тощо. З цієї трійки найбільш пощастило 5-му, де, крім іншого, встановлені датчики світла та інше обладнання, що суттєво впливає на енергозаощадження і забезпечує нормальний побут його мешканців. А у 4-му гуртожитку (завідувач Євген Пугач) аспіранти не нарадуються відремонтованим кімнатам і даху, що вже не тече. А ще недавно один з наших шанованих професорів був свідком того, коли батько приїхав забрати звідси свою доньку додому, бо далі мешкати за таких умов було неможливо.

    

    

     Тож у студмістечку з ремонтами порядок. Хоча гуртожитки №№ 10, 11 поки що залишаються у складному стані. Косметичні ремонти тут зроблені, а капітальні плануються на наступний рік. І вони таки будуть виконані, певен проректор за напрямом роботи Валерій Іщенко.
     Дуже приємно, що практично у кожному гуртожитку є хороші спортивні кімнати і читальні зали.

    

   

     4-й корпус теж приймав членів вченої ради. Ремонтні роботи, розпочаті минулого року тодішнім директором ННІ Григорієм Демидасем, продовжені його наступниками – деканами Віктором Забалуєвим та Миколою Долею. Значну фінансову допомогу надав Герой України Олексій Приліпко.

    

     Ознайомившись і зі станом готовності Алеї слави університету, делегація завітала до ботанічного саду. Зараз він повністю оновлюється і набуває іншого, дуже привабливого обличчя. В чому велика заслуга його директора Олександра Сливи і завідувача кафедри Юрія Марчука.

    

     А потому настала власне пора засідання. Воно вперше відбулося в оновленій 69-й аудиторії 1-го корпусу, яка віднині стала постійною залою засідань вченої ради. Розрахована на 134 місця, вона, завдяки старанням господарників, набула дійсно ошатного, святкового вигляду.

     Першим оратором у ній став ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Він виступив з вельми об’ємною і аналітичною доповіддю, в якій проаналізував підсумки діяльності університету за минулий навчальний рік і визначив завдання на 2015-2016 (з текстом доповіді можна ознайомитися на офіційному сайті НУБіП України за посиланням http://nubip.edu.ua/node/16161, а з основними положеннями – у серпневому номері газети «Університетський кур’єр»). Очільник університету не обійшов увагою і гострі моменти, які, на жаль, ще зустрічаються. Тож і не дивно, що в обговоренні доповіді взяли участь багато наших колег, які принагідно ділилися проблемами і сподіваннями своїх колективів.

    

     

     Так, декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв зачепив навчальну роботу факультету та цьогорічну вступну кампанію. Викликом стали її новації, зокрема визначення вступниками пріоритетів. У підсумку через це, зауважив декан, втратили частину якісних абітурієнтів. Щоб знати, чим живе майбутній студент, на факультеті провели опитування вступників. Мотивами вибору, серед інших, стали позитивний імідж агрофаку, поради батьків, половина яких є нашими випускниками-агрономами, друзів тощо. Тож в планах створити постійно діючий центр профорієнтаційної роботи.
Директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін подякував за своєрідний вранішній урок господарювання. Принагідно він звернувся до присутніх з проханням допомогти вирішити питання кормової бази, бо через засуху коледж не спроможний самотужки прогодувати худобу. Також директор запропонував проводити виїзні засідання вченої ради і ректорату, наприклад, на базі відокремлених підрозділів.

    

      Завідувач кафедри Володимир Єрмоленко висловив застереження щодо введення колективної відповідальності за прояви нестатутних відносин.
     Голова Ради роботодавців університету Валерій Адамчук підкреслив, що на сьогодні АПК залишається домінуючим в нашій країні і найближчим часом на НУБіП, як провідний аграрний виш, теж ляже величезна відповідальність. Він зазначив: у доповіді ректора є багато конструктивних моментів. Прикро, якщо вони залишаться лише на папері. А щодо ефективності діяльності ради, яку очолює Валерій Адамчук, то вона неможлива без наявних планів роботи аналогічних факультетських рад. На жаль, їх надали лише факультети землевпорядкування, ветеринарної медицини, гуманітарно-педагогічний та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. А ми ж працюємо на одну спільну справу!

    

     Думку студентства висловила голова Студентської організації Вікторія Мялук. Вона відзначила позитивні зміни в структурі університету, оцінюванні знань студентів та подякувала ректору за боротьбу з нестатутними відносинами, підтримку молодіжних ініціатив і співпрацю.
     Позитивно оцінили доповідь та запропонували схвалити звіт голова Ради ветеранів університету Дмитро Войтюк та завідувач кафедри Микола Ільчук.
      Начальник НДЧ Володимир Отченашко повідомив про формування проектів фундаментальних і прикладних робіт на 2016 рік. Завершився перший етап – університетський – відбору, результати якого і затвердила вчена рада. Маємо 93 проекти, зокрема 34 фундаментальних, 52 прикладних і 7 науково-технічних розробок. Загальний обсяг необхідного фінансування – 27,7 мільйонів гривень. До речі, в минулому році їх було 66 на суму близько 14 мільйонів гривень. Лідером виявився факультет захисту рослин, екології та біотехнологій. Його вчені запропонували 15 проектів. Серед найактивніших і гуманітарно-педагогічний факультет, інформаційних технологій, ветеринарної медицини, тваринництва та водних біоресурсів, а також ННІ лісового і садово-паркового господарства. Разом з тим, 21 кафедра протягом останніх п’яти років практично не беруть участі в наукових дослідженнях.

    

      Також вчена рада схвалила план роботи на наступний рік, який представила учений секретар Оксана Барановська.
     Презентуючи концепцію свята «День знань», директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко ще раз нагадав: генеральна репетиція відбудеться 31 серпня о 15-й годині на стадіоні університету.

    
     

     Вчена рада підтримала рекомендації навчально-методичної ради та затвердила робочі навчальні плани на 2015-2016 навчальний рік, графіки навчального процесу та розклади занять, а також рекомендувала до друку навчальні посібники, монографії, збірники наукових праць. Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша озвучив рішення НМР: у разі колективного написання праці співавтори зобов’язані в передмові вказувати свій внесок у розробку видання. До того ж кожен автор несе персональну відповідальність за плагіат.

    

    

Валентин Обрамбальський,
Ольга Наконечна

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook