Студенти факультету ветеринарної медицини відвідали Музей шістдесятництва

5 жовтня 2015 року

Екскурсія студентів 7 групи І курсу факультету ветеринарної медицини до Музею шістдесятництва була проведена І жовтня 2015 року. В музеї студенти ознайомились з особистими речами, рукописами, фотографіями, картинами і архівними документами членів українського національно-визвольного руху 6080 років ХХ-го століття.

Наставник зі студентами біля входу в музей

 

Студенти уважно слухають цікаву розповідь екскурсовода

 

Фотографії і особисті речі шістдесятників

 

 

 

Шістдесятництво — непересічне явище української культури ХХ століття. Відносно нетривалий період «шістдесятництва» позначився потужним вибухом нових творчих ідей в літературі, мистецтві та науці. Цей рух став своєрідним символом традиційного прагнення до свободи та пробудження національної свідомості українців. Нинішня державна незалежність України у значній мірі є результатом діяльності творців тодішньої «української весни», багато з яких зазнали переслідувань з боку влади, перебували в ув′язненні, а дехто і загинув. Серед активних учасників руху були студенти і старші представники технічної та творчої інтелігенції — письменники, художники, мистецтвознавці, медики, науковці: Іван та Надія Світличні, Євген Сверстюк, В′ячеслав Чорновіл, Василь Стус, Василь Симоненко, Юрій Іллєнко, Михайло Брайчевський, Іван Драч, Лесь Танюк, Микола Плахотнюк, Алла Горська, Микола Вінграновський, Михайлина Коцюбинська, Богдан, Михайло та Ольга Горині, Веніамін Кушнір, Опанас Заливаха та багато інших.

Розуміючи необхідність збереження історичної пам′яті, активна учасниця українського руху опору, журналістка Надія Світлична запропонувала створити Музей шістдесятництва. У серпні 2012 року на основі колекції громадської організації «Музей шістдесятництва», що налічує більше 20 тисяч одиниць, було відкрито однойменну філію Музею історії міста Києва.

Музей шістдесятництва в Києві (вулиця Олеся Гончара, 33) Філія Музею історії міста Києва.

 

Музей шістдесятництва розповідає про роль та місце шістдесятників у духовному розвитку українського суспільства другої половини XX століття. Експозиція, в якій представлено високомистецькі роботи художників, рукописи, самвидавні та друковані видання творів письменників, унікальні фотографії та документи, особисті речі шістдесятників, дозволяє відчути суспільно-політичну атмосферу того часу, усвідомити, в яких умовах жили та діяли ті, хто відстоював право кожної людини на свободу слова, вільне творче самовираження, відновлення традицій українського народу, дізнатися про долі людей, які були активними учасниками руху шістдесятництва.

 

 

 

 

Наставник групи,

доцент кафедри гістології, 

цитології та ембріології 

                                               Дишлюк Н.В.

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook