Змагання з шахів в рамках спартакіади "Здоров'я" серед наукових, НПП та співробітників НУБіП України

20 жовтня 2015 року
Навч. корпус № 5, ауд. № 19. Початок о 16:00

До уваги наукових та науково-педагогічних працівників та співробітників факультету ветеринарної медицини! Запрошуємо Вас взяти участь у змаганнях з шахів, які відбудуться 20 жовтня 2015 року в навчальному корпусі № 5, аудиторії № 19. Початок змагань о 16:00 год. Прийдіть та підтримайте ваших колег!!!

А чи знаєте Ви?...

Історія виникнення і розвитку шахів налічує багато століть. Археологічні розкопки свідчать про те, що ігри, в яких було необхідно пересувати фішки на дошці, існували ще приблизно в IV-III ст. до н.е. Згідно з давньою легендою, гра у шахи була створена якимсь браміном. Взамін на свій винахід, він попросив у раджі здавалося б незначну нагороду: стільки зерен пшона, скільки вміститься на шахівниці, якщо на першу клітку покласти одне зерно, на другу - дві зерна, на третьому - чотири зерна і т. Д. Однак, насправді вийшло, що такої кількості зерна (1,845 × 10 ^19 зерен, вмістити які можна в сховище об'ємом 180 км³) немає на всій планеті. Невідомо чи так все відбувалося насправді чи інакше, але, так чи інакше, батьківщиною шахів вважається Індія. А історія ця зайвий раз підкреслює той факт, що в шахах кількість комбінацій нескінченна, завдяки чому ця стародавня найцікавіша гра ніколи не вичерпає себе.

Найдавніша форма шахів - військова гра чатуранга - з'явилася в перші століття н. е. В Індії чатурангою називався вид війська, що включав бойові колісниці (ратха) - тури, слонів (Хаста), кінноту (ашва) і піших воїнів (падати). Гра символізувала битву за участю чотирьох родів військ, якими управляє ватажок. Фігури розташовувалися по кутах квадратної дошки (аштапади) в 64 клітини, у грі брало участь 4 людини. Рух фігур визначався киданням кісток. Щоб виграти в партії необхідно було знищити всі війська супротивників. Чатуранга існувала в Індії до початку XX століття, а назва її змінилося з часом на «чатурраджа» - гра чотирьох королів; фігури ж стали фарбуватися в 4 кольори - зелений, жовтий, червоний і чорний. Наступницею чатуранга стала гра шатранг (чатранг), що виникла в Центральній Азії наприкінці V - початку VI ст. У цій варіації гра мала два «табори» фігур і нову фігуру, що зображає радника короля - Фарзін; в грі участь стали приймати вже лише 2 суперника. Метою гри було поставити мат королю суперника. Таким чином «гру випадку» замінила «гра розуму». У VIII-IX ст. шатранг проник з Центральної Азії на Схід і Захід, що став відомим під арабською назвою «шатрандж». У шатранджа (IX-XV ст.) збереглася термінологія і розстановка фігур шатранг, проте зовнішній вигляд фігур зазнав змін. Справа в тому, що релігія була проти використання живих істот для позначення шахових фігур, тому араби стали використовувати в цих цілях абстрактні фігурки у вигляді невеликих циліндрів і конусів. Це значно спростило їх створення, що, у свою чергу, посприяло подальшому поширенню гри в масах. Розвиток гри проходив досить повільно, так тільки тура, король і кінь ходили за сучасними правилами, діапазон ж дії інших фігур був вкрай обмежений. Наприклад, ферзь рухався тільки на одне поле по діагоналі.

Читати більше...

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook