КРОКУЄМО В НОГУ З ЧАСОМ ТА НОВИМ СТАНДАРТОМ ISO 9001:2015

15 листопада 2015 року
м. Київ, вул. Святошинська, 2

11 листопада 2015 року науково педагогічні працівники кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК доценти Слива Ю.В. та Сілонова Н.Б. на чолі з завідувачем кафедри Сухенком В.Ю. відвідали Національний орган сертифікації (НОС).

З огляду на те, що вийшла 23 вересня нова редакцыя МС ISO 9001:2015 відбувся семінар «Система якісного управління згідно з вимогами МС ISO 9001:2015»

Програма семінару передбачала наступні теми:

-         Перегляд міжнародних стандартів ISO 9000:2015 та ISO 9001:2015

-         Контекст організації, ризик – орієнтоване мислення

-         Вимоги МС ISO 9001:2015

-         Перехід організацій та органів оцінки відповідності на нову версію.

Відркивав семінар з привітальним словом доктор технічних наук, старший науковий співробітник, Заслужений винахідник України ректор Інституту підготовки фахівців Богом’я Володимир Іванович, зазначивши важливість проведення таких семінарів з підвищення кваліфікації та подякувавши учасникам семінару за прагнення розвивати міжнародну систему стандартизації та сертифікації.

Хоча участь у таких семінарах навіть для навчальних закладів у Національному органі сертифікації є платною і складає 720 гривень, але викладачі кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції не шкодують власних коштів, щоб залишатись на вістрі подій у сфері сертифікації та оцінки відповідності не тільки сільськогосподарської продукції а й управління бізнес-процесами в цілому.

Дуже приємно, що важливість стандартизації і сертифікації кожного разу підкреслює у своїх виступах та всебічно підтримує ректор НУБіП України професор Ніколаєнко С.М., всіляко наполягаючи на тому щоб основоположні дисципліни у цій галузі, а саме:

·        «Міжнародна стандартизація та сертифікація»;

·        «Основи стандартизації, сертифікації та управління якістю»;

доносили до студентів саме науково-педагогічні працівники профільної кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції.

Тому що, як сказав Станіслав Миколайович: «Виростити продукцію - це 20% успіху справи, ще 20% - зберегти, ще 20% - переробити, а от 40% - вміти продати. Крокуючи до спілки Європейських держав ми маємо розуміти важливість вміння застосувати всі інструменти для величезних можливостей України у аграрному секторі економіки. А стандартизація і сертифікація продукції, сертифікація відповідності це той важіль, який дає змогу вийти на ринки Європи з нашою продукцією».

Слід лише зазначити, що метою перегляду стандарту ІСО 9001 є підтримка його в актуальному стані, з урахуванням мінливої ​​зовнішньої ситуації, з гарантією того, що він продовжує забезпечувати «впевненість у тому, що організації можуть системно виробляти продукцію, що задовольняє вимогам споживачів і відповідає законодавчим та регулюючим нормам».

На семінарі було проаналізовано результати досліджень ефективності застосування стандарту ІСО 9001 підприємствами та організаціями у світі. За результатами досліджень відзначені очевидні економічні вигоди для підприємств і організацій від впровадження та сертифікації СМК на відповідність вимогам ISO 9001, слабкі місця при впровадженні процесного підходу і розробки документації, і факти недобросовісної сертифікації органами, що не мають національної акредитації.

Переглянута редакція стандарту ISO 9001 буде містити десять розділів замість 8-ми як у попередньому 2008 р.:

1. Область застосування.

2. Нормативні посилання: Обидва ці розділу будуть стосуватися виключно даного стандарту (а також очікуваних від нього результатів).

3. Терміни та визначення: Тут будуть дані загальні терміни і ключові визначення, наведені в Додатку С. Л., а також ті, які відносяться виключно до систем менеджменту якості.

4. Контекст організації: Цей розділ буде включати в себе вимоги, що стосуються розуміння організації, що впроваджує стандарт, потреб і очікувань зацікавлених сторін, області застосування СМК і безпосередньо СМК.

5. Керівництво: Лідируюча роль і зобов'язання вищого керівництва, політика в області менеджменту якості, а також розподіл ролей в організації, відповідальність і повноваження.

6. Планування: Дії для управління ризиками і можливостями, цілі СМК і план по досягненню цих цілей.

7. Підтримка: Ресурси, необхідні для СМЯ, компетентність і поінформованість персоналу, комунікація і документована інформація.

8. Операції: Операційне планування і контроль.

9. Оцінка діяльності: Моніторинг, вимірювання, аналіз і оцінка, внутрішній аудит та аналіз з боку керівництва.

10. Поліпшення: Невідповідності, коригувальні дії та постійне поліпшення.

Наприклад, ризик менеджмент тепер стане вимогою стандарту ІСО 9001: 2015. Організація зобов'язана ідентифікувати і управляти своїми ризиками, пов'язаними з якістю і задоволеністю споживачів. Вона сама визначає методику ризик менеджменту. Наприклад, організація може використовувати з цією метою раніше виданий міжнародний стандарт ISO 31000: 2009 «Ризик менеджмент - Принципи та керівні вказівки».

У стандарті 2015 року прибрано принцип «Системний підхід». А принцип «Взаємовигідні відносини з постачальниками» розширено до принципу «Управління взаєминами із зацікавленими сторонами».

Новий розділ 5 присвячений принципам «Лідерство». Зникло поняття «Представник керівництва по якості», яке дозволяло вищому керівництву делегувати роботи з якості своєму співробітникові. Тепер все вище керівництво повинно бути прихильником системі менеджменту якості. Лідерство керівництва полягає в ухвалення рішень, заснованих на фактах і показниках, забезпечення впровадження та функціонування системи менеджменту якості, створенні та впровадження стратегії, включаючи політику та цілі якості, а також їх доведення до персоналу.
Розробники стандарту ISO 9001: 2015 говорять не про систему менеджменту якості окремо, а про існування на підприємстві цілісної системи менеджменту.


Цю та ще багато іншої цікавої інформації отримали наші фахівці не семінарі, що підтвердили отримані сертифікати про підвищення кваліфікації які в урочистій обстановці отримали наші фахівці. Такі семінари дозволяють НПП кафедри знаходитись у вирі подій що стосуються стандартизації та сертифікації в Україні, а також враховуючи суттєву підтримку гармонізації стандартів з країнами членами ЄС, сума якої сягає вже більше мільярда євро, ми спрямовуємо наш погляд у світле майбутнє не зважаючи на важкі часи для рідної батьківщини.

 

Старший викладач кафедри
стандартизації та сертифікації
сільськогосподарської продукції,
канд. вет. наук Шапошнік В.М.

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook